Çocuksuz ve mutluyum, bu sizi neden rahatsız ediyor?

Avustralyalı model Ellie Gonsalves çocuk sahibi olmamak için 118 nedeni sıraladığı hicivli bir liste paylaştığında, onu canavarlaştırmak için sıraya girdiler. Söyler misiniz lütfen, birinin ebeveyn olmamayı seçmesinin bu kadar kabul edilemeyen tarafı ne?

Çocuksuz bir kadın hakkında bu kadar rahatsız edici olan ne? (Unsplash)

Avustralyalı model Ellie Gonsalves, çocuksuz kalmak için 118 nedenini 1,2 milyon Instagram takipçisiyle paylaştığında, nedenleri evrenselden sıradışı ve beklenmedik olanlara kadar uzanıyordu. Gonsalves, övgüyü hak eden bir şekilde listesinin kısmen hiciv içerdiğini de söyledi: Bir tanesi doğum sonrası saç dökülmesini, bir diğeriyse "vajinanızın farklı olacağını" detaylandırıyordu.

Hatta çocuğun büyüyüp bir zorba (ya da tecavüzcü) olması ihtimaline karşı endişelendiğini bile söyledi. "Doğumdan sonra 6 hafta boyunca seks yok" ve "ikiz kardeşlerini anne karnında öldürebilirler" akılda kalan diğer iki maddeydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yine de listenin kendisinden daha ilginci, insanların onu canavarlaştırmak için sıraya girme telaşı ve genellikle "alternatif bir yaşam tarzı" olarak görülen şeye karşı kaçınılmaz sert tepkiydi.

Ben çocuksuz ve mutluyum. Onun metodolojisini anlayabiliyorum. Otuzlu yaşlarımın ortasında, annelik konusunda ne yapacağıma karar veremediğimde, artılar ve eksiler listesi hazırlamıştım. Çoğunlukla pratik veya finansal olmak üzere pek çok eksi ve sadece iki artı vardı, ikisi de duygusaldı. Bunlar "tüm arkadaşlarıma uyum sağlayacağım" ve... "neşe"ydi. İlki bana içinde yaşadığımız toplum hakkında çok şey anlattı, ikincisiyse kendimi adamak için fazla riskli bir şey ve anne olmak için fazla belirsiz bir neden gibi geldi.

"Bildiğin gibi yap"ın tam da bu anlama geldiği, kabullenici bir toplumda yaşadığımızı düşünmek isterdim. Maalesef öyle değil. Gerçekten dürüst ve savunmasız olmak kışkırtıcı hissettiriyor, çünkü benim gibi çocuksuz kadınlar konuştuğunda, genellikle bunun için utandırılıyoruz. Tanrı korusun, bir kadın çocuksuz bir hayat yaşamanın tadını çıkarabilir!
 


Birçok kişi için ebeveyn olmak kimliklerinin temel bir parçası; bu sadece bir rol ya da hayatlarının bir yönü değil, kim oldukları. Dolayısıyla, bazıları için benim seçimimin neden bir anlam ifade etmediğini görebiliyorum.

Ellie'nin fikir ayrılığı yarattığı yer, çocuksuzluk hikayesini paylaşma şekliydi. Belli ki çocuk istememek için pek çok nedeni var ve bunları kendi seçtiği şekilde ve araçlarla paylaşmak onun hakkı. Ancak deneyimlerime göre, çocuksuz kadınların çoğu anneliğin kötü bir karar olduğunu düşünmüyor, sadece kendileri için kötü bir karar olduğunu düşünüyor.

Çocukları sevmeyen bazı çocuksuz kadınlar olmalı ama ben onlardan biri değilim. Yeni yürümeye başlayan çocuklarla aram iyi değil (içimdeki kontrol manyağı kaosla mücadeleye giriyor) ama tombul bir uyluğu herkes kadar seviyorum ve küçük insanların ilginç kişilere dönüştüğünü görmekten zevk alıyorum. Anne olmamamın bir dizi nedeni var fakat bunları paylaşma ihtiyacı ya da zorunluluğu hissetmiyorum.

Çocuk doğurmamak hakkında yazdığımda, bunu yapıyorum çünkü norm olmayan ancak popülaritesi giderek artan bir yaşam tercihi için daha fazla anlayış geliştirmeyi umuyorum. Artık yaklaşık her 5 kadından biri 40'lı yaşlarına çocuk sahibi olmadan ulaşıyor ve bunların sadece küçük bir kısmı kendi tercihleriyle çocuksuz yaşıyor. Bizler azınlık içinde azınlığız.

Aynı durumdaki diğer kadınların kendilerini daha az yalnız hissetmeleri için konuşuyorum. Konuşuyorum çünkü ben gençken ve "bebek yıllarının" ortasındayken, başvurabileceğim hiçbir rol model yoktu. O zamanlar arkadaş çevremde çocuk sahibi olmayan tek kişi bendim ve bu pek çok açıdan zordu. "Ötekiliğin" dalgalı sularında gezinmemi kolaylaştıracak bir kabilem ya da kız kardeşliğim yoktu.

Yine de ne zaman bunu yapsam, kaçınılmaz olarak filtrelenmemiş bir zehirle karşı karşıya kalıyorum. Önceki aylarda çocuksuz kadınların bencillikten ziyade öz farkındalık sergilediği görüşümü dile getirmiştim. Elbette seçimlerim hakkında güçlü fikirlere sahip birileri vardı.

Dışarıda bana hayatımın anlamsız ve tatminden yoksun olduğunu söylemekten zevk alan bazı kötü insanlar var. Bence bunlar değişimden korkan ya da heteronormatif yaşamlarının onaylanmasına ihtiyaç duyan kişiler.

Tacizler çeşitlilik gösterse de her zaman benzer temalar üzerinden ilerliyor. Belli ki hayatımın bir anlamı yok. Yaşlanınca kesinlikle yalnız kalacağım. Herkesin dediğine bakılırsa "çocuk sahibi olamayacak kadar çirkinim" ve dünyaya bir iyilik yapmışım.

Halka açık bir forumda yapılan bu tür yorumlar bir kadının akıl sağlığına ciddi zarar verebilir. Yine de çocuksuz olduğunuzda bu beklenen bir şeydir. Chelsea Handler, "çocuksuz bir kadının hayatından bir gün" adlı esprili videosunu yayımladığında viral oldu ve Ellie'deki gibi tepkiler çok sertti. Çocuksuz olduğunu söyleme cesareti gösteren herkes çok hızlı bir şekilde yerden yere vuruluyor.

Neyse ki her bir trollemeye karşılık bana ulaşıp hikayemi paylaşmanın onlar için ne anlama geldiğini anlatan bir kadın var. Acımasız yabancıların fikirleri benim için hiçbir şey ifade etmiyor ama bu kadınların fikirleri her şey demek.

Bana göre nefret edenler temel noktayı kaçırıyor. Ellie'yle bağ kurup kuramayacağınızdan bağımsız, o ve benim gibi çocuk sahibi olmayan diğer kadınlar, sadece çok geçerli bir yaşam tercihini dile getirdikleri için tacize uğramamalı. Çocuk sahibi olan ya da çocuk isteyen hiç kimseyi tehdit etmeyen (ya da etmemesi gereken) bir seçim. Benim çocuk yapmama tercihim hiçbir şekilde başkalarının çocuk yapma tercihini geçersiz kılmaz.

Batı dünyasındaki biz şanslı kadınlar için annelik gerçekten de bir seçim. Ancak toplumsal olarak hâlâ bir beklenti. Farklı bir yol seçme hakkına sahip olmak yüzyıllardır süren bir süreç ve bunun tamamen kabul edilmesi için hâlâ büyük çaba sarf ediliyor.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU