Kızıldeniz Film Festivali, "X"te dünya trendleri listesinde ilk sıraya yerleşti

Festival, 36 Suudi filminin yarışmasının yanı sıra, aralarında Will Smith, Johnny Depp ve diğerlerinin de bulunduğu bir grup film yıldızının varlığına tanıklık ediyor

Fotoğraf: AP

Cidde'deki Kızıldeniz Uluslararası Film Festivali, "X" platformunda #MileApoRedSeaFilm2023Di dünya trendleri listesinde ilk sırada yer aldı.

Festivalin açılışında kırmızı halıda yıldızlar geçidi vardı. Bunlar arasında Johnny Depp, Will Smith, Sharon Stone, Sofia Vergara, Meryem Uzerli, Burak Özçivit ve uluslararası yönetmen Fatih Akın da yer alıyor.

Kırmızı halıdaki geçitte ayrıca Nebile Ubeyd, Hala Sıdkı, Lebleba, Maya Diab, Kusay Huli, Nadine Necim, Daniela Rahma ve Maggie Ebu Ğusn'un da aralarında bulunduğu bir grup Arap yıldız da katıldı.

El Yusr Onur Ödülü'ne layık görülenler arasında Hintli Raveer Singh, uluslararası Alman yıldız Diane Kruger ve Suudi aktör Abdullah el-Sedhan da yer alıyor.

Suudi filmleri festivalde güçlü bir şekilde yarıştı. Festivalin girişinde Abha kentindeki doğanın güzelliğini vurgulayan ve antik el- Ula'nın büyüsüne değinen "Mendub el-Leyl", "Hogan" ve "Nura" yer aldı.
 

Amerikalı aktör Johnny Depp, Cidde'deki Kızıldeniz Uluslararası Film Festivali'nin açılışında.jpg
Amerikalı aktör Johnny Depp, Cidde'deki Kızıldeniz Uluslararası Film Festivali'nin açılışında / Fotoğraf: AFP

 

"Saddam Hüseyin'i gizlemek"

Merhum Irak Devlet Başkanı'nın tutuklanıp infaz edilmeden önce ortadan kayboluşuna ilişkin ayrıntıları belgeleyen "Saddam Hüseyin'i Gizlemek" belgesel filminin gösterimiyle festival izleyicileri büyük bir sürprizle karşılaştı.

Belgeselde yaşananlar, Saddam'ın ortadan kaybolma deneyimini yaşayan gerçek kahraman Ala Namık'ın ağzından aktarılıyor. Irak'ın kuzeyindeki Selahaddin Valiliği'nin başkenti Tikrit'in güneyindeki el-Dur ilçesindeki çiftliğinde sekiz aydan fazla bir süre eski Irak cumhurbaşkanını saklayan kişinin yüzü ilk kez ortaya çıkarıldı.

Film 2020 ve 2021 yıllarında çekildi ve yönetmenliğini Kürt-Norveçli yönetmen Halkut Mustafa yaptı.

Eserin izlenmesine ilgi duyulmasının nedenlerinden biri de Saddam Hüseyin'e sığınağı sağlayan Ala Namık'ın Saddam Hüseyin'in tutuklanmasından bu yana yüzünün açığa çıkmaması ve medyada yer almasına izin verilmemesiydi, film bunu ortaya çıkardı.


36 Suudi filmi

Festival, 9 Aralık'ta sona erecek üçüncü oturumunda 64'ün üzerinde farklı filme yer veriyor. Kızıldeniz Yarışması'nda Suudi Arabistan'dan 36 uzun ve kısa film, "Arap Başyapıtları" bölümünde 11 film ve Asya'nın, Afrika'nın ve Arap dünyasının dört bir yanından kurgu, belgesel ve animasyon dallarında 17 film yer alıyor.

Yasir el-Yasiri'nin yönettiği Suudi filmi "Hocan", Kızıldeniz Film Festivali'nin üçüncü oturumunun açılış filmi seçildi. Filmin Dünya prömiyeri burada gerçekleşiyor.

Filmde Nur el Hadra, Bera Alim, Nayef el Zafiri, el Anud Suud, Muhsin Mansur ve Şeyma el Tayyib rol alıyor.
 

Kızıldeniz Uluslararası Film Festivali etkinliklerine katılan Suudi filmi Hocandan bir kesit.jpg
Kızıldeniz Uluslararası Film Festivali etkinliklerine katılan Suudi filmi "Hocan"dan bir kesit / Fotoğraf: X

 

Filmdeki olaylar, Suudi yazar İbrahim Abbas'ın Cidde şehrinde yaşayan nazik bir cinin bir gün kraliyet soyuna ilişkin gerçeği keşfetmesini konu alan fantastik romanından esinlenmiş.

Cin, kendi dünyası ile insan dünyası arasındaki dengeyi korumak için hakkını geri kazanmak ve kötülüğün güçleriyle savaşmak için yolculuğuna başlar.

Macerası sırasında genç bir tıp öğrencisi olan "Susan" ile tanışır ve aralarında beklenmedik romantik bir ilişki gelişir.


Tam teşekküllü "deve"

Suudi yönetmen Mişal el Casir'in gerilim filmi "Deve", Kızıldeniz Festivali'nin üçüncü oturumundaki gösterimlerinde büyük ilgi gördü.

Dünya prömiyerini Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yaptı. Filmin başrolünde Suudi sanatçılar Adva Bedir ve Yezid el Mecyul yer aldığı filmin yapımcılığını Mutaz el Cefri üstleniyor.

Bu kapsamda Kızıldeniz Kısa Film Yarışması ve Yeni Suudi Sineması'na katılan filmlerin gösterimleri başladı.

Bunlar arasında; "Halid el Şeyh: Sanat ve Politikanın Dikenleri Arasında", "Son Kış", "Sokak 105", "Olağanüstü", "Yolculuk", "Havuz", "İyiyim", "Genişletilmiş Yoğunluk", "Kum Kum" ve "Slick", "Gökyüzünden Gelen Bir Canavar", "Bir Şeyde", "Panzehir", "Eski Okul" ve "Art Block" isimli filmler yer alıyor.

Programa katılmak üzere seçilen 19 filmin süresi 5 dakika ile 44 dakika arasında değişiyor ve filmlerin tamamı, yapım veya çekim operasyonlarının çoğunu ülke içinde gerçekleştiren Suudi kadrolar tarafından yapılıyor.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU