İsrail Ekonomi Bakanı, Netanyahu'ya rakip olmaya hazırlanıyor

Nir Barkat daha önce Kudüs Belediye Başkanlığı da yapmıştı

Barkat, 2019'dan bu yana milletvekili olarak görev yapıyor (Reuters)

İsrail'de Ekonomi Bakanı Nir Barkat, Likud partisinde Binyamin Netanyahu'nun 18 yıllık liderliğini bitirmek istiyor.

İsrail kamu yayımcısı Kan'da yer alan habere göre, partinin bir değişime ihtiyacı olduğunu düşünen Barkat, savaş sonrasında parti liderliğine adaylığını koyacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İddiaya göre geçen hafta Likud aktivistleriyle bir konuşma yapan Barkat, "Netanyahu'yu bir daha desteklemeyeceğim. Savaştan sonra yeniden halka dönüp güven tazelemeliyiz. Likud'un değişime ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

Barkat ayrıca, "Bir takvime göre hareket ediyorum ve bu takvim tamamlanmak üzere" diye konuştu.

İsrail medyası Barkat'ın adaylık niyetini özel toplantılarda da dile getirdiğini öne sürerken, Netayahu istifa etmese bile İsrailli bakanın liderlik yarışına gireceği aktarıldı.

İddialara yanıt veren Barkat, "Art niyetleri olan siyasi yetkililerle işbirliği yapmaya niyetim yok. Bütçe konuylarıyla ilgili eleştirilerim sır değil" dedi.

Barkat bu hafta savaş bütçesinin yetersiz olduğuna ilişkin eleştirilerde bulunmuş ve parlamentoda bütçe aleyhine oy kullanabileceğini söylemişti.

İsrailli bakana yakın bir kaynak Barkat'ın, "sunulan bütçenin ekonomik çöküşe neden olacağını" düşündüğünü aktarmıştı.

Barkat daha önce, parti liderliği yarışına girmek istediğini ancak bunu sadece Netanyahu siyaseti bırakmaya karar verince yapacağını söylemişti.

Teknoloji alanında çalışan bir milyoner olan Barkat, daha önce Kudüs Belediye Başkanlığı'nı da yürütmüştü. 

7 Ekim'deki Hamas saldırılarıyla başlayan süreçte, Binyamin Netanyahu hükümetine yönelik eleştiriler keskin bir şekilde arttı. İsrail'de yapılan son anketler, bugün seçim olması durumunda koalisyonun toplam sandalye sayısının 64'ten 41'e, Likud'un sandalye sayısınınsa 32'den 18'e düşeceğini gösteriyor.


Independent Türkçe, Times of Israel, Kan 

DAHA FAZLA HABER OKU