Şam’da 8 uyuşturucu kaçakçısı tutuklandı

SOHR,ülkede uyuşturucunun yayıldığını, hükümetin ve sadık milislerinin kontrolü altındaki bölgelerde uyuşturucu tacirlerinin sayısının arttığını belirtt

Fotoğraf: Şarku’l Avsat

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) açıklamasına göre Şam güvenlik güçleri, başkentin merkezindeki el-Hamidiye bölgesinde uyuşturucu tacirleri ve onlara yardım ve yataklık yapanlardan oluşan 8 kişiyi gözaltına aldı. Zanlılar bilinmeyen bir yere götürüldü.

Konu hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar, uyuşturucu tacirlerinin büyük miktarlarda uyuşturucu madde bulundurduklarını ve Lübnan Hizbullahı milislerinin doğrudan denetimi altında, özellikle gençler arasında bölgeyi narkotik maddelerle doldurduklarını belirtti. 

SOHR, bu operasyonun uluslararası toplumu ‘rejim ve güvenlik servislerinin ülkedeki uyuşturucu kaçakçılarıyla mücadele etmeye çalıştığı’ konusunda ikna etmek üzere geldiğini zira ülkede uyuşturucunun yayıldığını, hükümetin ve sadık milislerinin kontrolü altındaki bölgelerde uyuşturucu tacirlerinin sayısının arttığını ve bu durumun sıklıkla farklı kurumlar ile uyuşturucu tacirleri arasında çatışmalara yol açtığını belirtti.

SOHR 19 Kasım’da Şam’ın Batı Kalamun kırsalındaki Flitah’da hırsızlık ve uyuşturucudan elde edilen rant konusunda yaşanan anlaşmazlığın ardından tespit edilen bir uyuşturucu satıcısının, rejimin askeri istihbarat teşkilatı tarafından gözaltına alındığını belirtti.

Ayrıca ayın 10’unda, güvenlik güçleri için çalışan büyük bir uyuşturucu satıcısı ve organizatörünün, Şam kırsalındaki Beyt Cin kasabasında kimliği belirsiz silahlı kişilerce düzenlenen suikast girişiminde kurşunların hedefi olduğu ve yaralandığı belirtildi.

9 Kasım’da Askeri İstihbarat Bölümü ile iş birliği yapan ve bölgenin en büyük uyuşturucu mafyasından biri olarak kabul edilen bir şahıs, Şam vilayetine bağlı Yebrud ilçesinde evinin önünde kimliği belirsiz silahlı kişilerce suikasta uğradı.

Öldürülen kişi Şam kırsalındaki Bakha’a köyündendi. Suikastın ardından, Askeri İstihbarat ve Devlet Güvenlik Bölümü üyeleri harekete geçti. Şehrin giriş ve çıkışlarının kapatılmasının ardından Resulayn kasabasını Bakha’a’ya bağlayan yolun taranması için Hecane Taburu’na askeri takviye sağlandı.

Uyuşturucu Suriye’nin güneyini genel olarak tahrip ederken, Suriye’nin Ürdün’e açılan kapısı Deraa ve yine Ürdün’e komşu olan Süveyde’de de yayılımı artıyor. Bölge giderek her türlü uyuşturucunun yayıldığı bir alan olmaktan çıkıp, bu maddelerin diğer ülkelere kaçırıldığı bir koridor haline geldi.

Geçtiğimiz yıllarda Ürdün, iki komşu ülkedeki güvenlik koşullarının kötüleşmesi sonucunda özellikle Suriye ve Irak’tan çok sayıda sızma ve kaçakçılık girişimine tanık oldu.

Şarku’l Avsat’ın Ürdün haber ajansı Petra’dan aktardığı habere göre, 2 Kasım’da Ürdün ordusu, ülkenin doğusundaki Suriye topraklarından gelen, narkotik ilaç yüklü bir dronu yakaladı. Ürdün Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanlığı’ndan askeri bir kaynak “Sınır Muhafız güçleri, Narkotikle Mücadele İdaresi ve askeri güvenlik servisleriyle koordineli olarak, Suriye topraklarından Ürdün topraklarına yasadışı bir şekilde sınırı geçmeye çalışan bir drone tespit etti” ifadelerini kullandı.

Kaynak, bu aracın bir miktar kristal (Met) taşıdığını ve ele geçirilip yetkili makamlara ulaştırıldığını açıkladı.

Geçtiğimiz Şubat ayından bu yana Ürdün Silahlı Kuvvetleri, Suriye’den gelen, uyuşturucu, silah ve patlayıcı içeren çok sayıda dronu düşürdü.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU