Birkaç hafta önce affedilen Katalan liderden İspanyol hükümetini devirme tehdidi

"Bana teröristmişim gibi davranmaya devam edemezler"

2017'deki bağımsızlık referandumunu düzenleyen isimlerden olan Puigdemont, hakkında açılan davaların ardından İspanya'yı terk etmişti (Reuters)

İspanya'da bağımsızlık yanlısı Katalan partisi Junts'un lideri Carles Puigdemont, Katalonya'nın bağımsızlığına yönelik müzakerelerde yeterli ilerleme kaydedilemezse Başbakan Pedro Sanchez'e verdikleri desteği çekebileceklerini belirtti.

Junts partisinden 7 milletvekili, henüz birkaç hafta önce, 2017'deki bağımsızlık referandumunu düzenleyen ayrılıkçı Katalanlara af çıkarılması karşılığında Sanchez'e destek vererek hükümetin kurulmasında kilit rol oynamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Politico'ya konuşan Puigdemont, ara seçimlerde Sanchez'in iktidarını sonlandırmak için muhafazakar Halk Partisi'yle (PP) işbirliği yapmaya açık olduğunu söyledi.

PP'yle Sanchez'in yerine geçecek bağımsız bir başbakan konusunda anlaşabilirlerse, Sanchez hakkında bir güvensizlik oylamasını değerlendireceklerini belirten Puigdemont, "Fakat bunun için PP bize doğru bir adım atmalı. Bana teröristmişim gibi davranmaya devam edemezler" ifadelerini kullandı.

PP, İspanya'da temmuzda yapılan seçimlerde en yüksek oyu almayı başarmış ancak hükümet kuramamıştı.

Sanchez'in içlerinde Puigdemont'un da olduğu Katalan ayrılıkçılara hükümete destek karşılığında af çıkarması başta PP olmak üzere tüm sağ ve muhafazakar partilerin tepkisini çekmişti.

PP lideri Alberto Núñez Feijóo, Puigdemont'un yorumlarının sorulması üzerine, "Junts'un koşullarını kabul edemem çünkü onlar yasadışı. Anayasaya ve İspanyolların eşitliğine aykırı hareket ediyorlar. Pozisyonumu değiştirmedim. Sanchez'in kabul ettiklerini ben edemem" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, Politico, La Vanguardia

DAHA FAZLA HABER OKU