İsrail'in serbest bıraktığı çocuk mahkumlar, hapishanelerde yaşadıklarını anlattı

İsrail Hapishane İdaresi, mahkumların haklarının korunduğunu savundu

İsrail'in salıverdiği Filistinli mahkumların dönüşü, Batı Şeria'daki Ramallah'ta sevinçle karşılanmıştı (Reuters)

İsrail'in salıverdiği çocuk mahkumlar, hapishanelerde kötü muamele gördüklerini ve işkenceye uğradıklarını savundu. 

ABD merkezli medya kuruluşu CBS News'a konuşan 17 yaşındaki Ahmed Ebu Naim, 7 Ekim'de savaş başlamadan önce hapishanede durumun iyi olduğunu ve düzgün yemekler verildiğini ancak bunun daha sonra değiştiğini belirtti.

Cumartesi günü salıverilen Naim, savaşın ardından hapisteki çocuk mahkumların dövüldüğünü savunarak, "Bize sürekli bağırıyorlardı. Kaşıklarımızı ve tabaklarımızı aldılar. Battaniyelerimizi ve yastıklarımızı aldılar" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Naim, işgal altındaki Batı Şeria'da güvenlik güçlerine taş attığı gerekçesiyle tutuklandığını, polisin kendisini bomba taşımakla suçladığını ancak bunun doğru olmadığını iddia etti. 

"Herkesi rasgele tutukluyorlar" diyen Naim, hapiste kaldığı bir yıllık süre içinde gördüğü birçok Filistinli mahkumun çocuk olduğunu söyledi. Naim, bu kişilerden bazılarının 12 yaşında olduğunu belirtti.

Avustralya'nın kamu yayıncısı ABC'ye konuşan Naim'in babası Numan Ebu Ahmed Naim ise oğluna kavuşmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Numan, bölgede savaşın hiç bitmediğine dikkat çekerek, şunları söyledi: 

1983'te dünyaya gözlerimi açtığımdan beri işgal altındayız. Bence işgal altında da öleceğiz. Bize huzur ve barış yok.

Cumartesi salıverilen 17 yaşındaki Laith Othman ise hapishanedeki koşullarla ilgili Katar merkezli haber ajansı El Cezire'ye şunları söyledi: 

İçerideki koşullar çok kötüydü. Hücrelerimizden çıkmamızı yasakladılar. Yemekler çok kötüydü, bizi aç bıraktılar. Serbest kalmamızı kutlamamız halinde bizi tekrar hapse atmakla tehdit ettiler.

Pazar günü salıverilen Kusay Takatka ise geçen yıl 16 yaşındayken hapse atılmıştı. Katar'ın fonladığı Birleşik Krallık merkezli Middle East Monitor'a (MEMO) konuşan Takatka, savaşın patlak vermesinin ardından gardiyanların hapishanedeki tüm televizyon ve radyoları topladığını ve mahkumlara "barbarca davranmaya başladığını" savundu. 

17 yaşındaki Hasan Derviş ise "özel polis birimlerinin hapishanelere köpeklerle baskın yaptığını, mahkumların dövüldüğünü, istismar edildiğini ve tecrit hücrelerinde tutulduğunu" öne sürdü. 

Cumartesi salıverilen Filistinli mahkumlardan Nuran Avad ise hapishaneden çıktığı için çok mutlu olduğunu belirterek, "Buna halen inanamıyorum. Gerçekten çok sevinçliyim" ifadelerini kullandı.

Kudüs'te bıçaklı saldırı düzenlediği iddiasıyla 2015'te 15 yaşındayken hapse atılan Avad, 8 yıl yattıktan sonra 23 yaşında salıverildi. Avad, "Hapis yatmak çok zor bir deneyimdi ama özgürlüğün değerini öğrendim" dedi.

Öte yandan İsrail Hapishane İdaresi'nden yapılan açıklamada, çocuk mahkumların hepsinin mahkeme kararıyla hukuka uygun şekilde hapse atıldığı savunuldu. Mahkumların haklarının ihlal edilmediğini öne süren yetkililer, iddialarla ilgili resmi şikayette bulunulması durumunda inceleme başlatılabileceğini bildirdi. 
 


Rehine takası

ABD, Katar ve Mısır aracılığıyla 22 Kasım'da sağlanan rehine takası anlaşmasında, Gazze'deki çatışmalara 24 Kasım itibarıyla 4 gün ara verilmişti. Katar'dan dün yapılan açıklamada ateşkesin bir günlüğüne uzatıldığı duyurulmuştu. 

Anlaşmanın başından beri Hamas, biri erkek diğerleri kadın ve çocuklardan oluşan 81 kişiyi serbest bıraktı. İsrail ise aralarında kadın ve çocukların yer aldığı 210 mahkumu salıverdi. 

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'in aktardığına göre, İsrail'in salıverdiği mahkumların çoğu "idari tutukluluk" uygulaması altında hapis tutuluyordu

Tel Aviv yönetimi bu uygulama kapsamında, işgal ettiği topraklarda yakaladığı Filistinlileri, kendilerine hiçbir resmi suçlama yöneltmeden hapse atabiliyor. 

Filistinliler, haklarındaki hukuki suçlamaları öğrenemeden ve kendilerini savunma hakkından mahrum şekilde 6 aya kadar hapis yatabiliyor. Bu tutukluluk süresi, askeri mahkemelerin onayıyla defalarca uzatılabiliyor. 

Gazze savaşı

İsrail, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de en az 6 bin 150'si çocuk ve 4 bini de kadın olmak üzere yaklaşık 15 bin kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 35 bini geçti.

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 385'i asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Press TV, CNN, ABC News, CBS News, El Cezire, MEMO

DAHA FAZLA HABER OKU