OPEC ve üretim kotaları mücadelesi

Ülkeler eninde sonunda ortak bir zemin bulacak; çünkü kotalardan duyulan tatmin nominal ve resmi olsa bile petrol fiyatlarındaki düşüş onları bir şeyler yapmaya zorlayacak

Fotoğraf: Reuters

Petrol piyasası, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefiklerini cezalandırdı.

Örgütün Bakanlar İttifakı toplantısı ve buna eşlik eden toplantıların 26 Kasım'dan 30 Kasım'a ertelendiğinin duyurulmasının ardından New York ve Londra'da petrol fiyatları düştü.

OPEC'in toplantının formatını; Avusturya'nın başkenti Viyana'da yüz yüze olmaktan sanal olacak şekilde değiştirmesinin ardından fiyatlar düşüşünü sürdürdü.

Böylece fiyatlar aylık yüzde 16'lık bir düşüşe doğru ilerliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Piyasa neden OPEC Plus'ı cezalandırdı?!.

Çünkü toplantının ertelenmesi, koalisyonun anlaşmaya varmasını engelleyen iç anlaşmazlıklarla karşı karşıya olduğunun işaretiydi.

Nedir bu anlaşmazlıklar?

Basında çıkan bazı haberlere göre, üç Afrika ülkesi Angola, Kongo ve Nijerya, geçen haziran ayında yapılan 35. Bakanlar Koalisyonu toplantısında yapılan anlaşmada, koalisyon tarafından kendilerine verilen üretim kotalarına itirazlarını dile getirmişti.

Bu üç ülke neden ilk etapta itiraz etti? Önceki toplantıda, tüm üretici ülkeler kendilerine verilen ve gelecek yılın 2024 yılının ilk gününde yürürlüğe girecek olan yeni kotaları kabul etmemiş olsaydı, anlaşma çökebilirdi.

Üretim kapasitelerinin çok altında olduğu için kotaları haksız bulan üç Afrika ülkesi dışında tüm ülkeler üretim kotalarını kabul etti.

Uzun bir maratonun ardından bu ülkeler, bu ülkelerin 2024 yılında üretebilecekleri rakamları yeniden değerlendirmek üzere üç uzmanlık firması olan 'IHS, Wood Mackenzie ve Rystad Energy'nin görevlendirilmesi şartıyla rakamlar üzerinde anlaşmaya vardı.

OPEC'teki bazı kaynakların söylediğine göre bu üç ülke, nihai rakamlar üzerinde anlaşmaya varılana kadar toplantının ertelenmesini gerektiren değerlendirmeyi reddetti.

Bence, bu ülkelerin rızasının olup olmaması ittifakın şeklini etkileyebilir ancak anlaşmanın gerçekliğini ve pazarın durumunu etkilemeyecektir.

Çünkü üretimi özellikle de başında yatırım eksikliğinin geldiği birçok faktörden dolayı bir süredir sürekli düşüş yaşadığı göz önüne alındığında şu anda etkili değil.

Dolayısıyla piyasanın fiyatları düşürerek koalisyonu cezalandırması abartılı ve spekülatörlerin piyasanın derinliğini, koalisyon çalışmalarının gerçekliğini ve üye devletlerin etkisini anlamadıklarını gösteriyor.

Önemli olan Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt gibi üretim kapasitesi yüksek ülkelerin anlaşarak üretimlerini azaltmak için çalışmalarıdır.
 


Genel olarak OPEC kotaları ve şimdi de OPEC+ konusundaki anlaşmazlık yeni değil ve 1980'li yıllara dayanıyor. Nijerya o tarihten bu yana üretim kotalarına uymayan ülkeler arasında yer alıyor.

O halde yeni bir şey yok ve özellikle Afrika kıtasının en büyük üreticisi olan Nijerya'nın Suudi Arabistan ile güçlü siyasi ilişkilere sahip olması nedeniyle Suudi Arabistan ve Rusya, ülkeleri kotalara ikna edecek çözümleri toplantıdan önce, hatta toplantı sırasında bulacak.

Ayrıca bana göre asıl anlaşmazlık önümüzdeki yılın ortasında, tüm ülkeler 2025'te üretim müzakerelerine geri döndüğünde ortaya çıkacak ve bu, ülkelerin üretimini ölçmek ve kotalarını belirlemek için temel referansta çeşitli değişikliklere tabi olacak.

Ülkeler eninde sonunda ortak bir zemin bulacak; çünkü kotalardan duyulan tatmin nominal ve resmi olsa bile petrol fiyatlarındaki düşüş onları bir şeyler yapmaya zorlayacak.

Elbette bu, kotalara tam uyum çağrısı yapan Suudi Arabistan'ı tatmin etmiyor.

Ancak bu, Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC'in kuralı ve doğasıdır. Kırk yıldır devam eden bir durumu değiştirmek zordur.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kavaklıoğlu

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU