Kim Jong-un casus uydu kutlamasına kızıyla katıldı

"Pyongyang, Güney Kore sınırına askeri yığınak da yapıyor"

Kim'in halefi olarak da görülen Kim Ju-ae'nin doğum tarihi net bilinmezken, kendisinin 9 ila 11 yaşlarında olduğu düşünülüyor (KCNA)

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un, ülkenin ilk casus uydusunu yörüngeye fırlatan bilim insanları için düzenlenen kutlamaya kızı Kim Ju-ae'yle katıldı.

Pyongyang yönetimine bağlı Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), liderin salı günü Malligyong-1 adlı casus uyduyu başarılı şekilde yörüngeye fırlatan bilim insanlarını kutladığını aktardı. 

Kuzey Kore'nin uzay ajansı Ulusal Havacılık ve Uzay Teknolojisi İdaresi (NATA), 31 Mayıs ve 23 Ağustos'ta da casus uydu fırlatmış fakat atışlar başarısız olmuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

KCNA, Kim'in NATA'da çalışan araştırmacılara "babacan bir sevgi" gösterdiğini aktarırken, bilim insanlarının da "atışın başarılı olmasını sağlayan büyük baba için coşkuyla tezahürat yaptığını" yazdı. 

Kim'in kutlamadan önce NATA'yı ziyaret ettiği, buradaki konuşmasında casus uydunun Kuzey Kore'yi "düşman güçlerinin tehlikeli ve saldırgan hamlelerinden koruyacağını" söylediği belirtildi.

KCNA, salı günkü atışın ardından Kim'in casus uydudan gönderilen görüntülerde, Guam adasında ABD'ye ait askeri üsleri incelediğini de bildirmişti. Pasifik'teki Guam, ABD'ye bağlı özerk toprak statüsüne sahip. 

Güney Kore, casus uydunun fırlatılmasına tepki olarak Kuzey Kore'yle 2018'de imzaladığı askeri gerilimi azaltma anlaşmasını salı günü kısmen askıya aldıklarını duyurmuştu. Ülkenin baş istihbarat dairesi Ulusal İstihbarat Servisi'yse (NIS), casus uydunun geliştirilmesinde Rusya'nın Kuzey Kore'ye destek sağladığını öne sürmüştü. Kremlin'den iddialarla ilgili henüz açıklama gelmedi. 
 

kuzey kore.jpg
KCNA, kutlamanın büyük bir coşkuyla yapıldığını aktardı (KCNA)


Pyongyang yönetimiyse Seul'ün hamlesini eleştirerek, söz konusu anlaşmanın tamamen iptal edildiğini ve "bir daha asla uygulanmayacağını" bildirmişti.

KCNA, Kuzey Kore'nin dün aldığı kararla Güney Kore sınırına, "güçlendirilmiş askeri ekipler ve donanımlar" yerleştireceğini de aktardı. Sınıra yapılması planlanan yığınakla ilgili detay paylaşılmadı. 

Ayrıca Pyongyang yönetiminin, Seul'ün anlaşmayı askıya almasını sorumsuzca bulduğu ve ileride sınırda çıkacak herhangi bir çatışmadan Güney Kore'yi sorumlu tutacağı da belirtildi.


Independent Türkçe, Guardian, CNN, AP

DAHA FAZLA HABER OKU