Dünyanın en tehlikeli ülkeleri açıklandı

Rapor, dünyanın son 15 yılda daha az barışçıl hale geldiğini gösteriyor

Avrupa en güvenli bölge olmaya devam ediyor (Küresel Barış Endeksi/Ekonomi ve Barış Enstitüsü)

Dünyanın 2023'teki en tehlikeli ve barışçıl ülkeleri yeni bir çalışmada açıklandı.

Ekonomi ve Barış Enstitüsü'nün her yıl hazırladığı Küresel Barış Endeksi'nin (Global Peace Index/GPI) 17. raporunda dünya nüfusunun yüzde 99,7'sini oluşturan 163 bağımsız devlet ve bölge sıralanıyor.

2023 araştırması, ortalama küresel barış düzeyinin yüzde 0,42 gerilediğini ortaya koyuyor. Bu son 15 yıldaki 13. gerileme. 2022'de 84 ülke barışçıllık açısından iyileşirken 79'u kötüleşmişti.

Afganistan üst üste 8. kez dünyanın en az barışçıl ülkesi seçilirken, onu Yemen, Suriye, Güney Sudan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti takip etti.

Ukrayna'daki savaş küresel çaptaki barışçıl ortam üzerinde kayda değer bir etki yaratırken barışçıllıkta Ukrayna en büyük, Rusya da 5. en büyük gerilemeyi yaşadı. Buna rağmen dünyanın en barışçıl bölgesi olan Avrupa, en barışçıl 10 ülkeden de 7'sine ev sahipliği yapıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

En büyük gerilemenin yaşandığı diğer ülkeler Haiti, Mali ve İsrail oldu.

Dünyanın en barışçıl ülkesi olmaya devam eden İzlanda, 2008'den beri bu unvanı elinde tutuyor. Endeksin zirvesinde İzlanda'ya Danimarka, İrlanda, Yeni Zelanda ve Avusturya eşlik ediyor.

Geçen yıla kıyasla bir sıra gerileyerek en barışçıl 37. ülke olan Birleşik Krallık'ın "barış durumu" sıralaması "yüksek" diye belirlendi. Ölçek "çok yüksek" ve "çok düşük" arasında değişiyor.

Birleşik Devletler barışçıllık ölçeğinde "düşük" olarak değerlendiriliyor ve geçen yılki gibi listenin 131. sırasında yer alıyor. Raporda, ABD'nin "2015'te başlayan eğilimi takip ederek geçen yıl barışçıllıkta hafif bir gerileme yaşadığı" ve sivil itaatsizlik artık ana etken olmasa da düşüşün, "emniyet ve güvenlik alanındaki ve özellikle de suç algısıyla cinayet oranı göstergelerindeki gerilemeden" kaynaklandığı belirtiliyor.

Nitel ve nicel 23 gösterge kullanan GPI, barış durumunu üç alanda ölçüyor: toplumsal emniyet ve güvenlik düzeyi, devam eden yerel ve uluslararası çatışmaların boyutu ve askerileşme derecesi.

Rapor, ekimde İsrail-Hamas çatışmasının tırmanmasından ve İzlanda'da devam eden volkanik faaliyetlerden önce derlendi.

Merkezi Avustralya'nın Sidney kentinde yer alan Ekonomi ve Barış Enstitüsü kendisini bağımsız, tarafız ve kâr amacı gütmeyen bir düşünce kuruluşu diye tanımlıyor.

2023'te dünyanın en tehlikeli ülkeleri 

  1. Afganistan
  2. Yemen
  3. Suriye
  4. Güney Sudan
  5. Kongo Demokratik Cumhuriyeti
  6. Rusya
  7. Ukrayna
  8. Somali
  9. Sudan
  10. Irak

2023'te dünyanın en barışçıl ülkeleri 

  1. İzlanda
  2. Danimarka
  3. İrlanda
  4. Yeni Zelanda
  5. Avusturya
  6. Singapur
  7. Portekiz
  8. Slovenya
  9. Japonya
  10. İsviçre



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU