Anketler ortaya koydu: Filistinlilerin ne kadarı Hamas'ın 7 Ekim saldırılarını destekliyor?

Filistinlilerin yüzde 11'i Türkiye'yi en önemli müttefik olarak görüyor

7 Ekim'deki Hamas saldırılarında 1200 İsrailli hayatını kaybetmişti (AP)

Hamas'ın 7 Ekim'de Gazze sınırındaki İsrail yerleşimlerine yönelik saldırılarıyla ilgili Gazze ve Batı Şeria'daki Filistinlilerin ne düşündüğünü ortaya koyan yeni anketler yapıldı.

Arap Dünyası Araştırma ve Kalkınma Grubu'nun (AWRAD) kasımın ilk haftasında yaptığı ankete katılanların yaklaşık yüzde 60'ı Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarını "çok desteklediğini" söyledi.

Yüzde 16'lık dilimse saldırılara "ılımlı destek" verdi. Bir başka deyişle, Gazze ve Batı Şeria'daki Filistinlilerin yüzde 76'sı 7 Ekim'deki Hamas saldırılarını desteklediğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saldırılara karşı olanların oranı yüzde 13'te kalırken, bu oran Gazze sakinleri arasında yüzde 21 olarak ölçüldü.

Ankete katılanların yüzde 98'i Filistinli olmaktan gurur duyduklarını belirtirken, yüzde 76'sı ise Hamas'ın "olumlu bir rol üstlendiğini" söyledi.

Sonuçları analiz eden İsrail merkezli Haaretz gazetesi, 668 kişiyle yapılan ankette örneklemin küçük olduğuna ve Gazze'deki yaklaşık 1 milyon kişinin evini terk etmek zorunda kaldığına dikkat çekti.

Buna rağmen anketteki eğilimin çok güçlü olduğunu ve görmezden gelmenin "kolaycılık" olacağını öne süren gazete, İsrail'de de kendini barış destekçisi olarak tanımlayanların oranının yüzde 20'nin altında olduğunu hatırlattı.

Gazete ayrıca, 7 Ekim'den önce Arap Barometresi tarafından yapılan ankette Gazze'deki Hamas yönetimine "hiç güvenmiyorum" diyenlerin oranının yüzde 44, "az güveniyorum" diyenlerin oranınınsa yüzde 23 olduğunu aktardı.


En önemli ikinci müttefik Türkiye

7 Ekim'den sonra yapılan bir diğer anketse Filistinlilerin "yalnız hissettiğini" ortaya koydu.

Sosyal ve Ekonomik İlerleme Enstitüsü'nün Batı Şeria'daki Filistinlilerle yaptığı ankette katılımcılara, Filistin'in en önemli uluslararası müttefikinin kim olduğu soruldu.

Ankete katılanların yüzde 56'sı bu soruya "yok" yanıtını verdi.

Katılımcıların yüzde 18'i Rusya'yı en önemli uluslararası müttefik olarak verirken, Rusya'dan sonra ikinci sırayı yüzde 11'le Türkiye aldı.

Soruya, "Arap dünyası" yanıtını verenlerin oranıysa yüzde 8'de kaldı.


Independent Türkçe, Haaretz, AA 

DAHA FAZLA HABER OKU