İspanya'yı sokağa döken "Katalan affıyla" ilgili tüm bilinenler

Madrid'de 170 bin kişi sokağa çıktı

Madrid'de düzenlenen gösteriye muhalefet partilerinin liderleri de katıldı (Reuters)

İspanya'nın başkenti Madrid dün Sosyalist Parti'nin 2017'de bağımsızlık referandumu düzenleyen Katalan ayrılıkçılara çıkardığı affa karşı düzenlenen en büyük gösteriye tanıklık etti.

Ülkenin birçok kentinde düzenlenen gösterilerin ardından Madrid'de de sokağa çıkan af karşıtları, iki gün önce Katalan ve Bask partilerinin desteğini alarak hükümet kuran Başbakan Pedro Sanchez'in af kararını eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birçoğu İspanya bayrağı taşıyan göstericilerin, üzerinde "Hain Sanchez" ve "İspanya'yı satma" gibi sloganların bulunduğu dövizler taşıdığı görüldü.

İspanyol yetkililer gösteriye 170 binden fazla kişinin katıldığını açıkladı.

Muhalefetteki muhafazakar Halk Partisi'nin lideri Alberto Nunez Feijoo ve radikal sağcı Vox'un lideri Santiago Abascal da gösteriye katılanlar arasındaydı.

Tepki çeken af neden çıkarıldı?

Son anketlere göre İspanya toplumunun yüzde 70'inin karşı olduğu affın çıkarılma nedeni büyük ölçüde seçim sonuçları.

Temmuzda yapılan seçimlerde hiçbir parti hükümet kurmaya yetecek çoğunluğu elde edemeyince daha önce herhangi bir affa karşı olduğunu söyleyen Sosyalist Parti lideri Pedro Sanchez, iktidarda kalmak adına ittifak arayışlarına girişti.

Sosyalist Parti ve solcu koalisyon ortağu Sumar toplamda 152 sandalyeyle, çoğunluk olan 176 sandalyeye uzak kalırken, çare 2017'deki bağımsızlık referandumuna öncülük eden iki Katalan partisiyle ittifak kurmakta bulundu.

Bağımsızlık yanlısı Katalan parti Junts'un desteğini alan Sanchez, bunun karşılığında ayrılıkçı Katalanlar için af çıkardı.


Affın kapsamında ne var?

İspanya'da Franco döneminde işlenen suçlar için 1977'de çıkarılan aftan sonraki en kapsamlı af yasası olarak kayıtlara geçen düzenleme, 2012'den bu yana Katalan bağımsızlık hareketinin dahil olduğu tüm dosyaları kapsıyor.

Bu dosyalara 2012'deki sembolik oylama ve 2017'deki bağımsızlık referandumu da dahil.

Referandum daha önce İspanyol mahkemeleri tarafından yasadışı ilan edilmiş, ayrılıkçı 9 Katalan lidere 9 ila 13 yıl arasında değişen cezalar verilmişti. Bu cezalar 2021'de affedilmişti.

Affın en büyük etkisiyse, referandumun ardından yargılanmamak için ülkeyi terk eden Katalan lider Carles Puigdemont'un ülkeye geri dönüşü olacak.

Puigdemont ve 5 Katalan lider, affın ardından İspanya'ya dönebilecek ve hatta gelecekteki seçimlere katılabilecek.

Karşıtları ne diyor?

İspanya'da geniş kitleler tarafından bir iktidar pazarlığı olarak görülen af anlaşması, özellikle sağ ve milliyetçi partilerin tepkisiyle karşı karşıya.

Muhalefetteki PP ve Vox partileri, Başbakan Sanchez'i ülkeye ihanet etmekle ve bir "firariye" güç vermekle suçluyor.

Her iki partide erken seçim ilan edilene kadar gösterileri canlı tutma çağrısı yaptı.

Bu hafta Madrid'deki Sosyalist Parti genel merkezi önünde toplanan radikal sağcılarla polis arasında yaşanan çatışmalar başkentteki gerilimi artıran unsurlardan biri olmuştu.

Siyasi analistler, çok parçalı bir parlamento ve zorlu bir koalisyonu yönetmek zorunda olacak olan Başbakan Sanchez'i çetin bir iktidar dönemi beklediği konusunda hemfikir.


Independent Türkçe, Reuters, AP

Derleyen: Barış Kaygusuz

DAHA FAZLA HABER OKU