Kudüs'teki Ermeni Mahallesi'nde hak iddia eden silahlı yerleşimcilere kiliselerden tepki

"Provokasyonlar Kutsal Topraklar'daki Hristiyan varlığını tehdit etmektedir"

Kudüs'teki Ermeni sayısının 1948'den bu yana 5 binden 600'e kadar düştüğü tahmin ediliyor (Reuters)

Kudüs'teki kiliselerin liderleri ve patrikleri ortak bir açıklama yayımlayarak, Yahudi yerleşimcilerin işgal altındaki Doğu Küdüs'te yer alan tarihi Ermeni Mahallesi'ndeki faaliyetlerinden endişe duyulduğunu bildirdi.

Açıklamada, kendisi de yerleşimci olan İsrailli bir müteahhitin tartışmalı bir sözleşmeye dayanarak Ermeni Mahallesi'nin önemli bir bölümünde hak iddia ettiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözleşmenin daha önce iptal edildiğine dikkat çekilen açıklamada, İsrailli müteahhitin uygun yasal kanalları kullanmak yerine "silahlı provokatörler tuttuğu" ve bu kişilerin park alanlarına girişleri engelleyerek, yıkım işlemlerine başladığı öne sürüldü.

Ermenistan basınında yer alan haberlerde, bölgedeki gerilimin son günlerde arttığı ve özel güvenlik şirketleriyle birlikte hareket eden Yahudi yerleşimcilerin buldozerlerle mahalleye girdiği aktarıldı..

İhtilafa konu olan sözleşme birkaç yıl önce Kudüs'ün Ermeni Patriği Nurhan Manugyan tarafından imzalanmıştı. Filistin ve Ürdün yönetimleri, Manugyan'ı tartışmalı emlak anlaşmaları nedeniyle patrik olarak tanımayacağını açıkladıktan sonra Ermeni Patrikhanesi de anlaşmadan çekilmişti.

İptal edilen anlaşma Kudüs'teki Eski Şehir'de yer alan Ermeni Mahallesi'nin yüzde 25'ine denk gelen alanları kapsıyor.


Kudüs'teki kiliselerin liderleri ve patrikleri tarafından yapılan ortak açıklamada, konunun mahkemeler tarafından çözülmesi gerektiği vurgulanırken, Hristiyan ve Ermeni toplumunun arazilere el konulması endişesi taşıdığı ifade edildi.

Açıklamada, "Müteahhit olduğunu iddia eden kişiler tarafından, bölgedeki Ermeni varlığını silmek için kışkırtıcı taktiklerle yapılan provokasyonlar, Kutsal Topraklar'daki Hristiyan varlığını zayıflatmakta ve tehdit etmektedir" dendi.

Ermenistan basınında yer alan haberlerde, İsrail polisinin bölgenin boşaltılmasını istediği ifade edilirken, Patrikhane'yle birlikte hareket eden Ermenilerin insan zinciri ve barikatlar oluşturarak yıkım işlemlerini engellemeye çalıştığı belirtildi.

Yaşanan gerilim üzerine biri çocuk yaşta, üç Ermeni'nin polis tarafından gözaltına alındığı kaydedildi.

Geçmişi 4. yüzyıla kadar uzanan Ermeni Mahallesi, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Kudüs'teki Eski Şehir'in içinde yer alıyor ve küresel mirasın önemli bir parçası olarak görülüyor. 


Independent Türkçe, CivilNet, News.am

DAHA FAZLA HABER OKU