Beyaz Saray'dan Elon Musk'a "Yahudi düşmanlığı" kınaması

Beyaz Saray Sözcüsü, Elon Musk'ın bu "çirkin yalanı" teşvik etmesinin "kabul edilemez" olduğunu söyledi

2 Kasım 2023 Perşembe günü Elon Musk, Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak'la katıldığı Londra'daki bir söyleşi etkinliğinde (AP)

Elon Musk'ın, sahibi olduğu sosyal medya platformunda Yahudi düşmanı bir komplo teorisini teşvik etmesinden dolayı teknoloji milyarderini kınayan Beyaz Saray, bunu "kabul edilemez" ve "iğrenç" diye nitelendirdi.

Önceki günlerde Musk, Yahudilerin "tam da başkalarının onlara karşı kullanmayı bırakmasını istediklerini iddia ettikleri diyalektik nefreti beyazlara karşı kullandığını" belirterek yanlış bir iddiada bulunan, X'teki bir gönderiyi destekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Paylaşımın, "büyük yer değiştirme" diye bilinen ve azınlıkların, beyaz Avrupalıların yerini aldığını öne süren radikal sağcı ve Yahudi düşmanı komplo teorisiyle paralellik gösterdiği anlaşılıyor.

7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas çatışması nedeniyle Yahudilerin giderek artan bir düşmanlıkla karşılaştığı bir dönemde yapılan bu paylaşımı desteklediği için Musk, anında büyük tepki çekti.

Beyaz Saray Sözcüsü Andrew Bates yaptığı açıklamada, "Holokost'tan bu yana Yahudi halkının yaşadığı en ölümcül günün üstünden bir ay geçmesi bir yana, Amerikan tarihindeki en vahim Yahudi düşmanı eylemin arkasındaki bu çirkin yalanı herhangi bir zamanda tekrarlamak kabul edilemez" dedi.

Bates şöyle ekledi:

Yahudi düşmanı ve ırkçı nefretin böyle iğrenç bir şekilde teşvik edilmesini en sert şekilde kınıyoruz.

Beyaz Saray Sözcüsü, Amerikalıların nefret saldırılarına karşı seslerini yükseltme sorumluluğu ve yükümlülüğü olduğunu da sözlerine ekledi.

The Independent yorum için X'le temasa geçti. Sosyal medya platformu bir e-postayla "Şu anda meşgulüz, daha sonra tekrar deneyin" diye yanıt verdi.

Bu olay, Yahudi düşmanı söylemi platformunda hoş görmek ve desteklemek gibi bir geçmişi olan Tesla ve SpaceX'in CEO'sunun, Yahudi düşmanı içeriği teşvik etmesinin son örneği.

Geçen yıl Musk, daha önce Yahudi düşmanı yorumlar yapan birkaç tartışmalı kişinin hesaplarını yeniden açmıştı. X'in sahibi mayısta paylaştığı bir internet miminde Kanada Başbakanı Justin Trudeau'yu Adolf Hitler'e benzetmiş fakat Auschwitz Müzesi'nin kendisini paylamasının ardından gönderiyi silmişti.

Ardından kendisini "dünyanın önde gelen nefret karşıtı örgütü" diye tanımlayan İftira ve İnkarla Mücadele Birliği'nin (Anti-Defamation League/ADL) X'teki Yahudi düşmanlığının arttığını bildirmesinin, reklamverenlerin sağladığı gelirde kayba yol açmasından dolayı eylülde Musk, örgütü dava etmekle tehdit etmişti. X'in sahibi, kendisinin ve platformun Yahudi düşmanı olmadığını iddia etmişti.

ADL daha önce X'in de aralarında yer aldığı sosyal medya platformlarında Yahudi kişi ve topluluklara yönelik saldırıların arttığını bildirmişti.

X'in CEO'su Linda Yaccarino perşembe günü yaptığı açıklamada "X'in bakış açısı her yerde, herkes tarafından yapılan ayrımcılığın DURMASI gerektiğiyle ilgili her zaman çok net oldu; bence bu hepimizin hemfikir olabileceği ve olması gereken bir şey" demişti.

Bu platform sözkonusu olduğundaysa X, Yahudi düşmanlığı ve ayrımcılıkla mücadele çabalarımızla ilgili de son derece net oldu. Dünyanın hiçbir yerinde buna yer yok, bu çirkin ve yanlış bir şey. Nokta.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU