Ölümlerin ardından Malezya'da "insan yiyen" kaplan alarmı verildi

Kauçuk plantasyonlarındaki işçileri korumak için kaplan tuzakları ve kameralar kuruluyor

Kuala Lumpur'daki Ulusal Hayvanat Bahçesi'nde iki Malezya  kaplanı kavga ediyor (AFP/Arşiv)

Malezya'da yetkililer, köylüler arasında eşi benzeri görülmemiş ölümlerden sorumlu tutulmalarının ardından, nesli kritik derecede tehlikede olan iki Malezya kaplanını yakaladı.

En az 4 ölümle sonuçlanan saldırıların ardından ülkenin kuzeydoğusundaki Kelantan eyaletinin ücra ormanlarında kaplan tuzakları kuruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaplan saldırısı olduğundan şüphelenilen olayların son kurbanı, aynı bölgede bir Myanmar yurttaşının ölü bulunmasından sadece birkaç gün sonra, cumartesi günü Kelantan'ın Gua Musang kasabasındaki bir kauçuk plantasyonunda parçalandığına inanılan bir adam oldu.

42 yaşındaki Endonezyalı göçmen işçi Lalu Sukarya Yahya'ya ait olduğu düşünülen vücut parçalarında hayvan saldırısına işaret eden izler bulundu.

Kelantan Başbakan Yardımcısı Mohamed Fadzli, insanlara yönelik saldırılardan çiftleşme mevsimini sorumlu tutarken, kauçuk tarlalarında başıboş dolaşan hayvanları yakalama çabalarının artırıldığını söyledi.

South China Morning Post'a göre Fadzli şu ifadeleri kullandı: 

Çiftleşme mevsimi olduğundan kaplanlar etrafta dolaşıp eş ve yiyecek arıyor. Bazı kaplan sürüleri de yavrularına avlanmayı öğretiyor, bu hayvanların insanlara saldırmasının nedenleri bunlar.

Daha önce de ekimde iki ölüm meydana gelmiş, ilkinde Kelantan'daki Pos Pasik ormanları yakınlarında balık tutmaya giden 25 yaşındaki Pisie Amud adlı bir adam hayatını kaybetmişti.

Yerli bir topluluktan 27 yaşındaki Halim Asin adlı bir başka adamsa iki gün sonra ölü bulunmuştu.

Ölümcül olayların artmasını daha önce görülmemiş bir durum diye nitelendiren yetkililer, 2017 ile 2022 arasındaki 5 yılda ikisi ölümcül olmak üzere toplamda sadece 4 kaplan saldırısı kaydedildiğini söyledi.

Kelantan'daki Yaban Hayatı ve Doğal Parklar Dairesi (Perhilitan) pazartesi günü yaptığı açıklamada bölgede bir kaplan yakaladıklarını ve iki ölümün arkasında bu hayvanın olup olmadığını araştırdıklarını söyledi. Eylülde de başka bir kaplanın tuzağa düşürüldüğünü ve ikisinin de bir vahşi yaşam koruma alanına gönderildiğini belirtti.

Eyaletin Perhilitan yöneticisi Mohamad Hafid Rohani, saldırıların ardından Kelantan'da tuzaklar ve fotokapanlar kurulduğunu söyledi.

Rohani, bölgedeki "plantasyon çalışanlarını yalnız çalışmaktan ve yaban hayatını kışkırtmaktan kaçınmaya" çağırdı.

Ancak kurbanlardan en az biri yalnız çalışmıyordu. Bu ay ölen 22 yaşındaki Myanmar yurttaşı Ahka Soe Ya, Gua Musang'daki Kampung Meranto'da Lalu'yla aynı köyde bulundu. Kauçuk plantasyonu işçisi, saldırıda ölümcül şekilde yaralandığında eşiyle birlikte çalışıyordu ve boynuna ölümcül bir yara almasının ardından hastanede hayatını kaybetti.

Bölgenin polis amiri Sik Choon Foo "Hastane, acil tedavinin ardından kurbanın öldüğünü doğruladı. Otopsi sonuçları ölüm nedeninin kaplan saldırısına bağlı kafadaki ağır yaralar olduğunu gösterdi" dedi.

Malezya kaplanları, büyük kedi ailesinin Malezya'nın yemyeşil yağmur ormanlarında yaşayan, nesli kritik derecede tehlikedeki bir alt türü. Çarpıcı görünümüyle tanınan Malezya kaplanı, karakteristik koyu çizgilerle bezenmiş canlı turuncu bir kürke sahip ve Malezya'nın ulusal hayvanı seçilmişti.

Habitat kaybı ve kaçak avlanma nedeniyle vahşi doğada sadece 200 birey kaldı ve bu eşsiz alt türü korumak ve muhafaza etmek için yoğun koruma çalışmaları devam ediyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU