National Geographic yılın fotoğraflarını seçti

İki milyon fotoğrafın içinden 29 tanesi yayımlanacak

Kanada'da İnuit çobanları, 4 bin civarındaki serbest gezen ren geyiğini çiftleştirme alanına taşıyor (Katie Orlinsky / Naitonal Geographic)

National Geographic dergisi, yılın fotoğraflarını yayımladı.

Dünyanın dört bir yanından farklı kültürlerin, bilimsel gelişmelerin ve nefes kesici doğa görüntülerinin yer aldığı dikkat çekici fotoğraflar, derginin aralık ayındaki sayısında yayımlanacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

National Geographic Fotoğraf Direktörü Yardımcısı Sadie Quarrier, "Bu seçkinin en sevdiğim yanı, farklı fotoğrafçılar tarafından çekilmiş, dünyanın dört bir yanından ilginç ve şaşırtıcı görüntüleri kapsıyor olması" dedi.

Yayımlanacak 29 fotoğraf, 165 fotoğrafçının katkı koyduğu iki milyonluk görüntü havuzundan seçildi. 

Seçilen fotoğraflardan bazıları şöyle: 

Öldükten sonra canlandırılan beyin 

Yale Üniversitesi'nde bilim insanları, beynin bir bölgesindeki hücrelerin diğer bölgelerdeki hücrelerle nasıl bağlantı kurduğunu anlamak için ölmüş beyin dokusunu yeniden canlandırmanın yolunu araştırıyor. 
 

beyin connecticut.jpg
Yale'de araştırmacılar, ölmüş domuz beyinlerini ölümlerinden sonra kısmen canlandırmayı başaran çalışmalar yapmıştı (Max Aguilera Hellweg / National Geographic)

 

Midye toplayan mamo adayları

Kolombiya yerlilerinden Arhuaco halkının ruhani lideri Mamo Francisco Chaparro, Karayip kıyılarında midye topluyor.

kolombiya.jpg
Dugunawin Garawitu ve Jayson Izquierdo mamo olmak için eğitim alıyor (Stephan Ferry / National Geographic)

 

Pembe koruyucular

Amazon'un en büyük yerli kabilelerinden Tikunaların geleneğinde pembe yunuslar, ruhların ve suyun koruyucusu olarak kabul ediliyor. 

kolombia.jpg
Tikunalı kadınlar, yanchama ağacının kabuğundan yapılan yunus kostümleriyle dans ediyor (Thomas Peschak / Naitonal Geographic)


Çalışmalarının ardından geri dönen bilim insanları

Volkanologlar ve dağcılar, Atlantik Okyanusu'ndaki Güney Sandviç Adaları'ndaki Michael Dağı'na yaptıkları haftalık keşif gezisinden sonra geri dönüyorlar. 

southatlanticoc.jpg
Ekip, Dünya'daki birkaç lav gölünden birinin bulunduğu zirvede başarılı bir tırmanış ve çalışma gerçekleştirdi (Renan Öztürk / National Geographic)

 

Veterinerler, alpakaları ameliyata hazırlıyor 

Peru'da veterinerler, tüp bebek tedavisi uygulamak üzere dişi bir alpakayı ameliyata hazırlıyor.
 

peru.jpg
Bu işlem, çiftçiler için daha kaliteli yün veren alpakalar yetiştirme programı kapsamında yapılıyor (Alessandro Cinque / National Geographic)

 

Mağarada dalış 

İtalya'da Frasassi Mağarası'nda mağaracı Valentina Mariani, National Geographic Kaşifi Kenny Broad ve dalgıç Nadir Quarta, Lago Verde'nin karanlık ve zehirli sularına dalmaya hazırlanıyor.

MM9150_230205_000240.jpg
Verde gibi güneş ışığından yoksun ekosistemler, bilinmeyen sulardaki yaşamın kimyası hakkında fikir verebilir (Carsten Peter / National Geographic)




Independent Türkçe, National Geographic, USA Today

DAHA FAZLA HABER OKU