Eric Adams soruşturması: FBI, eski THY müdürü Cenk Öcal'ın evine baskın düzenledi

New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın Azeri kökenli yardımcısı Rana Abbasova'nın evinde de arama yapıldı

Adams, 1984'ten 2006'ya kadar New York Polis Teşkilatı'nda çalışmıştı (Reuters)

ABD'de New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkındaki soruşturma kapsamında FBI'ın, Türk Hava Yolları'nın (THY) eski yöneticilerinden Cenk Öcal'ın evinde arama yaptığı ortaya çıktı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), FBI'ın Adams'ın seçim kampanyasında bağışlardan sorumlu Brianna Suggs'un evine 2 Kasım'da baskın düzenlediği sırada, ayrı bir ekibin de Öcal'ın evinde arama yaptığını yazdı.

Haberde, Öcal'ın Eylül 2015- Şubat 2022'de THY'nin New York'taki ofisinin genel müdürlüğünü yaptığı ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

THY'nin Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı olarak Ahmet Bolat'ın atanmasının ardından, şirkette gidilen kadro değişikliğinde Öcal'ın görevine de son verilmişti

NYT, Adams'ın seçim kampanyası dönemindeki geçiş ekibinde Öcal'ın da yer aldığını yazdı. Eski THY yetkilisinin, hangi yıllarda nasıl bir görev yaptığına dair bilgi paylaşılmadı.

Haberde, Adams'ın Sabah gazetesinin İngilizce yayın yapan internet sitesi Daily Sabah'a 2017'de verdiği söyleşide, "vegan menüsü sebebiyle genellikle THY'yle uçmayı tercih ettiğini" söylediğine de dikkat çekildi. 

2 Kasım'da federal ajanların, Adams'ın uluslararası ilişkilerden sorumlu yardımcısı Rana Abbasova'nın evine de baskın düzenlediği aktarıldı. 

NYT, Azerbaycan doğumlu Abbasova'nın, Adams'ın Brooklyn bölgesinin yöneticiliğini yaptığı 2014-2021 döneminde kendisinin New York'taki Türk ve Azeri topluluğuyla ilişkilerini koordine ettiğini belirtti. Abbasova'ya Brooklyn'deki ofiste özel oda verildiği ve kendisinin söz konusu görevi 2018-2021 döneminde yürüttüğü bilgisi paylaşıldı.
 

cenk öcal.jpg

Öcal, Empire State Binası'na çıkma koşusunun ana sponsoru THY adına, Wall Street'teki New York borsasının açılış zilini 2018'de çalmıştı (AA)


Suggs'ın evine düzenlenen baskında üç İphone, iki dizüstü bilgisayar ve bazı dosyalara el konmuştu. FBI'ın, Abbasova ve Öcal'ın evindeki aramalarda nelere el konduğuna dair bilgi paylaşmadığı bildirildi. NYT, Öcal ve Abbasova'nın yorum taleplerini reddettiğini de aktardı.

Haberde, 29 Ekim'de Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamaları kapsamında Adams'ın düzenlediği bayrak törenine Abbasova'nın katıldığına da dikkat çekildi.

NYT, FBI operasyonlarında adı geçen Adams, Suggs, Abbasova ve Öcal hakkında henüz bir hukuki süreç başlatılmadığı bilgisini paylaştı.
 


Adams'la ilgili soruşturma

FBI, Türkiye yurttaşlarından usulsüz bağış topladığı iddiasıyla 6 Kasım'da Adams'ın üç cep telefonuna ve iki tabletine el koymuştu.

Soruşturmada, Adams'ın seçim kampanyası sürecinde Türk hükümetinden ve ABD'de Türklerin işlettiği firmalardan sahte bağışçılar aracılığıyla para alıp almadığı inceleniyor. 

Adams, 8 Kasım'da yaptığı açıklamada, 2014-2021 döneminde birden fazla kez Türkiye'ye gittiğini ve yatırım çekmek için iş insanlarıyla görüştüğünü söylemişti. Demokrat siyasetçi, ayrıca katıldığı hayır yemeklerinden birinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la da konuştuğunu belirtmişti.

ABD'nin önde gelen tabloid gazetelerinden New York Post ise 11 Kasım'daki haberinde, FBI'ın Adams'ın Türkiye tarafından Manhattan'da inşa ettirilen Türkevi'nin açılışını hızlandırmaya çalıştığına yönelik yazışmalar tespit ettiğini aktarmıştı.
 

abbasova-adams.jpg
Abbasova, Cumhuriyetin 100. yılı kapsamında 29 Ekim'de New York'ta düzenlenen etkinlikte Adams'ın yanında görülmüştü (NYC Mayor's Office / YouTube)


İddiaya göre, Türkiye'nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, 5 Eylül 2021'de Adams'a mesaj atarak, Türkevi'nin inşaatının tamamlandığını ancak açılışın yapılabilmesi için itfaiyeden kullanım ruhsatı alınması gerektiğini söylemişti. 

Adams ise bunun üzerine o dönem New York İtfaiyesi'nin başındaki Daniel Nigro'yla iletişime geçmiş, Nigro ise ruhsatın 13 Eylül'de hazır olacağını belirtmişti. 

36 katlı Türkevi, 21 Eylül 2021'de hizmete açılmış, Adams da Aralık 2021'deki seçimleri kazanıp 1 Ocak 2022'de New York Belediye Başkanı olarak göreve başlamıştı.


Independent Türkçe, New York Times, Wall Street Journal, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU