Cilde yapıştırılan çığır açıcı cihaz, karın guruldamasından sağlık analizi yapıyor

Doktorlar bu çığır açıcı adımın, bireylerin sağlık durumunu izlemenin tamamen yeni bir yolunu açabileceğini söylüyor

Bir sağlık çalışanı, vücuda takılabilen cihazları hastanın göğsüne yerleştirerek akciğerlerin genelindeki solunumla ilişkili sesleri yakalıyor (Northwestern Üniversitesi)

Yeni teknoloji, doktorların sindirim sürecindeki guruldamayı ve diğer sesleri dinleyerek bireylerin sağlık durumunu izlemesine imkan tanıyor.

Hastalarının vücudunun içindeki sesleri kullanarak pek çok bilgi toplayan doktorlar, onların akciğerlerinden geçen hava ve kalp atışlarının yanı sıra yiyeceklerin sindirilmesini de dinliyor. Bireylerin sağlığını anlamada önemli yollar sunabilen bu seslerin ne zaman değiştiğini veya durduğunu fark etmek hayat kurtarabilir.

Fakat doktorların bunları sürekli ya da uzaktan takip etmesinin kolay bir yolu yok. Vücuda takılabilen, yeni ve çığır açıcı bir cihaz sayesinde artık doktorlar, bu teknolojiyi kişinin cildine yapıştırarak bu sesleri sürekli takip etme imkanına sahip.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vücuda takılabilen bu yumuşak ve küçük cihazlar vücudun hemen her yerine, birden fazla yere takılabiliyor ve sesleri kablo olmadan takip edebiliyor.

Araştırmacılar bu cihazı halihazırda 15 prematüre bebeğin yanı sıra 55 yetişkin üzerinde kullanarak solunum yolu hastalıkları gibi bir dizi farklı rahatsızlığa sahip kişileri izledi. Bilim insanları cihazların klinik düzeyde doğrulukla çalışmanın yanı sıra hastalara bakmada tamamen yeni yöntemler sağladığını tespit etti.

Cihazın geliştirilmesine liderlik eden, biyoelektronik öncülerinden olan ve Northwestern'dan John A. Rogers, "Halihazırda evde veya hastane ortamında vücut seslerini sürekli takip edip uzamsal haritalama yapmak için mevcut bir yöntem yok" diyor.

Doktorların akciğerlerin farklı noktalarını tek tek dinlemek için göğsün ve sırtın farklı bölgelerine geleneksel ya da dijital stetoskop koyması gerekiyor. Hastaları sert, kablolu, hantal teknolojiden kaynaklanan engeller olmadan, gerçek zamanlı ve devamlı izlemek için yeni bir strateji geliştirmek üzere klinik ekiplerimizle yakın işbirliği içinde yola çıktık.

Cihazın yaptığı önemli devrimlerden biri, aynı anda çeşitli yerlerde kullanılabilmesi; araştırmacılar bunu bir grup doktorun hastayı aynı anda dinlemesine benzetiyor.

Northwestern Medicine'da göğüs cerrahı olan ve yetişkin denekler üzerinde yapılan klinik araştırmayı yöneten Dr. Ankit Bharat yaptığı açıklamada, "Bu cihazların arkasındaki fikir, hasta sağlığının yüksek doğrulukta, sürekli değerlendirilmesini sağlamak ve daha sonra kliniklerde, hastalar hastaneye yatırıldığında veya solunum cihazlarına bağlandığında klinik kararlar almak" dedi.

Bu cihazın kilit avantajlarından biri, akciğerlerin farklı bölgelerini aynı anda dinleyip karşılaştırabilmesi. Basitçe ifade etmek gerekirse bu, yüksek seviyede eğitim almış 13 kadar doktorun akciğerlerin farklı bölgelerini stetoskoplarıyla aynı anda dinlemesi ve zihinlerinin senkronize olarak akciğer sağlığının sürekli ve dinamik bir incelemesini oluşturması ve bunun gerçek hayattaki bir bilgisayar ekranında filme dönüştürülmesi gibi bir şey.

Çalışma, Nature Medicine'da yayımlanan "Wireless broadband acousto-mechanical sensing system for continuous physiological monitoring" (Sürekli fizyolojik izleme yapmak için kablosuz geniş bantlı akusto-mekanik algılama sistemi) başlıklı yeni bir makalede anlatılıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU