Finlandiya ve Rusya arasında göçmen krizi: 9 noktadan 4'ü kapanıyor

"NATO'ya katıldığımız bize her gün hatırlatılıyor"

Finlandiya, Rusya sınırındaki güvenlik önlemlerinin artırılacağını da duyurdu (Reuters) 

Finlandiya ve Rusya arasında patlak veren göçmen krizinde Helsinki yönetimi, güvenlik önlemi olarak sınırdaki bazı noktaların kapatılacağını duyurdu.

Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo, bugün yaptığı açıklamada, Rusya'yla 1340 kilometrelik sınırdaki 9 noktadan 4'ünün yarın itibarıyla kapatılacağını belirtti.

Finlandiya'nın 4 Nisan'da NATO'ya katılmasından bu yana iki ülke arasındaki tansiyon artmaya devam ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Orpo, salı günkü açıklamasında Rusya'yı düzensiz göçmenlerin ülkeye girişini kolaylaştırmakla suçlamıştı. 

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö da dünkü açıklamasında, “Finlandiya'nın NATO'ya katıldığı bize her gün hatırlatılıyor. Net şekilde harekete geçmediğimiz sürece sınırdaki trafiğin sonlanacağını zannetmiyorum” demişti. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise Helsinki yönetiminin açıklamalarına tepki göstererek, iddiaları reddetmişti. 

Finlandiya Sınır Muhafızları'ndan paylaşılan bilgilere göre çarşamba günü Rusya üzerinden 74 kayıtdışı göçmen ülkeye geçmeye çalıştı. Bu sayı salı 55, pazartesiyse 39'du. 

Sınır muhafızlarından yetkili Matti Pitkaniitty, Irak, Yemen ve Suriye gibi ülkelerin yurttaşları olan bu kişilerin, Avrupa Birliği (AB) üyesi Finlandiya'ya giriş izni olmadığını belirtti.
 


Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Rus sınır muhafızlarının geçerli AB vizesi olmayan kişilerin Finlandiya'ya girişini genelde engellediğini fakat son dönemde durumun değiştiğini yazdı. 

Haberde, bunda Finlandiya ve ABD arasında yapılması öngörülen güvenlik anlaşmasıyla ilgili sürecin de rol oynadığı değerlendirmesi yapıldı.

Helsinki ve Washington, nisandan bu yana Savunma İşbirliği Anlaşması'yla ilgili detayların görüşülmesi için müzakere yürütüyor. 

Anlaşma kapsamında, ABD'nin Finlandiya'ya asker konuşlandırması ve ülkedeki askeri altyapılara yatırım yapması öngörülüyor. İki ülke arasında anlaşmayla ilgili 5. ve son müzakere 30-31 Ekim'de gerçekleştirilmişti.


Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU