Mali ordusu ile isyancılar arasındaki çatışmalar alevlendi

Mali ordusu ile Kidal'daki isyancılar arasındaki çatışmalar yeniden başladı

Mali ordusundan bir kamyon devriye geziyor / Fotoğraf: AFP

Ayrılıkçıların kalesi olan, merkezi devletin egemenliği açısından önemli bir konumdaki Kidal bölgesinde Mali ordusu ile Tuareg isyancıları arasındaki çatışmalar 12 Kasım Pazar günü yeniden başladı.

Askeri personel ve yetkililerin ifade ettiğine göre ordu bu yönde ilerliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çeşitli kaynaklara göre Kidal'a onlarca kilometre uzaklıkta yaşanan çatışmalarda her iki taraf da kendi avantajını koruyor.

İnsani kayıpların veya maddi hasarın boyutunu belirlemek ise mümkün değil.

Hafta sonu Kidal'a doğru hareket eden Mali ordusu, sosyal medyada yaptığı açıklamada, hava ve kara kabiliyetleri sayesinde çok önemli ilerleme kaydettiğini, muhalefet güçlerini dağıttığını bildirdi. 

Silahlı isyancı gruplardan oluşan bir koalisyon konumundaki Barış, Güvenlik ve Kalkınma için Kalıcı Stratejik Çerçeve ise sosyal medyada yaptığı açıklamada, iktidardaki askeri cuntanın 2021'de başvurduğu Rus "Wagner" grubundan Malili askerleri ve paralı askerleri Kidal'a 25 kilometre uzaklıktaki bir bölgede kuşattığını bildirdi. Tüm kanatlarının çaresiz olduğunu öne sürdü.

Güvenlik eksikliği nedeniyle ulaşımın imkansız olması ve bölgenin coğrafi konumu, olayların gidişatı hakkında bilgi almayı zorlaştırıyor.

Ayrılıkçılar, operasyona hazırlık amacıyla Cuma günü Kidal'da telefon hatlarını kesti. 

Durumun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili "Kidal yakınlarında çatışmalar yeniden başladı. Roket sesleri duyuyoruz" açıklamalarında bulundu. 

Başka bir yetkili ise askerler ağır silahlarla donatılmış bir şekilde yaklaşık 110 kilometre güneydeki en-Nefis’ten ayrılırken ordu uçaklarının Kidal'a doğru uçtuğunu bildirdi. 
 


11 Kasım Cumartesi günü ordunun Kidal'a doğru ilerlemesiyle başlayan çatışmalar, bu stratejik şehri kontrol etme savaşının başlangıcını temsil etti.

Hem ordu hem de isyancılar birbirlerine karşı üstünlük ilan etti.

Cezayir'e giden yol üzerinde bir kavşak oluşturan şehrin binlerce sakini, 2012'de isyan eden ve 2014'te ateşkesi kabul eden Tuareglerin Ağustos ayında tekrar silaha sarılması ardından bir çatışma beklentisindeydi. 

Mali'nin kuzeyinde yaz aylarından bu yana taraflar arasında gerginlikler yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) misyonunun iktidardaki cuntanın isteğiyle geri çekilmesi, merkezi yetkililerin kampların ve isyancı muhalefetin geri dönmesini talep etmesiyle bu bölgenin kontrolü için bir yarışa yol açtı.

Teröristler ise bu durumu istismar ederek bölge üzerindeki kontrollerini pekiştirmeye çalışıyor.

Ordunun Kidal ve çevresinde 2012 ile 2014 yılları arasında yenilgiye uğradığı isyan, 2020'de iktidarı zorla ele geçiren ve bölgesel egemenliği yeniden tesisi sloganı haline getiren ordu için dahi Bamako'da uzun süredir rahatsızlığa neden oluyor. 

 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU