Son ankete göre Starmer, 1997'de Blair'in aldığı oy oranını bile aşacak

Anket, Sör Keir'in partisi Gazze'de ateşkes çağrısı yapıp yapmama konusunda iç çatışma yaşarken yapıldı

(Reuters)

Sör Keir Starmer, İsrail-Hamas çatışmasına ilişkin parti içi gerginliklere rağmen 1997'deki zaferden daha büyük farkla kazanılmış bir genel seçim zaferine doğru ilerliyor.

Birleşik Krallık İçki Üreticileri Koalisyonu adına Survation tarafından yapılan bir ankete göre İşçi Partisi lideri yarın seçim olsa 212 koltukluk bir çoğunlukla başbakan olacak.

Bir sonraki seçimde yürürlüğe girecek yeni seçim bölgesi sınırlarına dayanan anket, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik terör saldırıları başlatmasından bu yana yapılan ilk anket olma özelliğini taşıyor.

O tarihten bu yana geçen bir ay içinde Sör Keir'in partisi, Gazze'de sivil ölümleri artarken ateşkes çağrısı yapıp yapmama konusundaki parti içi çatışmayla boğuşuyor.

İşçi Partisi lideri İsrail'in saldırılarına son vermesi yönündeki baskılara karşı çıkarak bunun yalnızca Hamas'ın yararına olacağı uyarısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun yerine, Birleşik Krallık ve ABD yönetimiyle aynı görüşte olarak kuşatma altındaki Gazze'ye yardım girmesine izin vermek için "insani duraklama" çağrısında bulundu.

Ancak bazı milletvekilleri "kolektif sorumluluk" ilkesini reddederek parti çizgisini bozdu ve ateşkesi destekledi. Geçtiğimiz hafta Doğu Bradford milletvekili Imran Hussain, ateşkesi "güçlü bir şekilde savunabilmek" adına çalışanlar için yeni anlaşmadan sorumlu gölge bakanlığı görevinden ayrıldığını açıkladı.

Yaklaşık 50 İşçi Partili meclis üyesi istifa etti ve yüzlerce yerel temsilci de yönetimin tutumuna karşı çıkıyor.

Haftalardır İşçi Partisi'yle ilgili medyada yer alan çekişmelere rağmen, yeni anket partinin 431 sandalye kazanabileceğini ve Muhafazakarların 156 sandalyede kalacağını gösteriyor.

Sör Tony Blair 1997'deki zaferinde Sör John Major'ın Muhafazakârlarının 165 sandalyesine karşılık 418 sandalye kazanarak 179 sandalyelik bir çoğunluğu güvence altına almıştı.

The Sunday Times'ın haberine göre Survation anketi, aralarında Rishi Sunak'ın yerine geçebilecek en önemli aday olarak görülen eski lider adayı Penny Mordaunt'un da bulunduğu 9 bakanın koltuklarını kaybedeceğini gösteriyor. 

Savunma Bakanı Grant Shapps, Ulaştırma Bakanı Mark Harper, Çalışma ve Emeklilik Bakanı Mel Stride ve Adalet Bakanı Alex Chalk gibi diğer de koltuklarını kaybetmesi bekleniyor.

Bu hafta sonu yapılan bir başka Opinium anketi, İşçi Partisi'nin Muhafazakarlar karşısındaki liderliğinin farkı iki hafta önce 15 iken 17 puana yükseldiğini ortaya koydu.

İşçi Partisi an itibarıyla yüzde 43 oy oranına sahipken, Muhafazakârlar yüzde 26'da kaldı.

Opinium, İşçi Partisi ve Sör Keir'in Gazze'deki çatışmayla ilgili kamuoyu algısı açısından "büyük darbeler" aldığını ancak Muhafazakarların onları "zor durumdan kurtardığını" söyledi.

Opinium'un Politika ve Halkla İlişkiler Başkanı James Crouch şunları söyledi:

Hükümet, muhalefet için çok zor bir hafta anlamına gelebilecek bir konuda İşçi Partisi'nin peşini bırakmış gibi görünüyor.

İşçi Partisi'nin Ortadoğu'daki çatışmaya yönelik tutumu partideki birliği daha zayıf gösterdi ve Starmer eskisinden çok daha güçsüz görünüyor. Yine de, hafta sonu haberler Muhafazakar gruplara ve kararsızlara yönelerek anketlerde İşçi Partisi'nin 17 puan önde çıkmasına olanak sağladı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU