New York Belediye Başkanı'nın cep telefonundan "Türkevi mesajlaşmaları" çıktı

Adams, yabancı uyruklu kişi ve kurumlardan bağış almakla suçlanıyor

İlk olarak 1977'de Türkiye Cumhuriyeti tarafından satın alınan Türkevi binası, 2017'de yıkılarak yeniden yapıldı (AA)

ABD'de FBI'ın, Türkiye yurttaşlarından usulsüz bağış topladığı iddiasıyla elektronik cihazlarına el koyduğu New York Belediye Başkanı Eric Adams'la ilgili soruşturmada yeni detaylar ortaya çıktı.

New York Post'ta yer alan habere göre, federal yetkililer Adams'ın Türkiye tarafından Manhattan'da inşa ettirilen Türkevi'nin işlemlerini hızlandırmaya çalıştığını tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

El konulan cihazlarda bulunan mesajlaşmalar arasında, o dönem Brooklyn ilçe başkanı ve Demokratların belediye başkan adayı olan Adams'ın Türkiye'nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür ve o dönem New York İtfaiyesi'nin başında bulunan Daniel Nigro'yla Eylül 2021'de yaptığı görüşmelerin de yer aldığı belirtildi.

FBI, Eric Adams'a ait üç cep telefonu ve iki tablet bilgisayara el koymuştu.

Dosyayla ilgili bilgi sahibi kaynaklar NY Post'a, mesajlarda herhangi bir suç unsuru olmadığını aktardı.

İddiaya göre, Başkonsolos Reyhan Özgür 5 Eylül 2021'de Adams'a mesaj atarak, Türkevi'nin inşaatının tamamlandığını ancak açılışın yapılabilmesi için itfaiyeden kullanım ruhsatı alınması gerektiğini söyledi ve Nigro'yu tanıyıp tanımadığını sordu.

Adams'ın bu mesaj üzerine Nigro'ya ulaştığı ve konuyla ilgilenmesini talep ettiği öne sürüldü.

New York İtfaiyesi'nin başındaki Nigro'nun 10 Eylül'de Adams'a geri dönüş yaparak, ruhsat onayının 13 Eylül'de hazır olacağını söylediği iddia edildi.


Eric Adams, iddialara konu olan mesajlaşmalardan üç ay sonra, Aralık 2021'de New York Belediye Başkanı seçilmişti.

36 katlı Türkevi, 21 Eylül 2021'de kullanıma açılmıştı. Bina, Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu olarak kullanılmasının yanı sıra, birçok toplantı salonu ve yaşam alanına da ev sahipliği yapıyor.

NY Post'un duyurduğu mesajlaşmalarla ilgili Adams'ın kampanya ekibi, Nigro ve FBI yorum taleplerini yanıtsız bıraktı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bronx İlçe Başkanı Rubén Díaz Jr., "Bunun açık bir delil olduğunu düşünmüyorum ve burada bir mesele görmüyorum. Her seçilmiş yetkili, kurumlar, şirketler ve seçmenler adına şehrin kurumlarını arayabilir. Yaptığımız iş budur" ifadelerini kullandı.

Belediye Meclis Üyesi Kevin Riley de, Belediye Başkanı Adams'ın yanlış bir şey yaptığına inanmadığını söyledi.

Adams'la ilgili soruşturma

Ülkenin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), elektronik cihazlara Adams'ın seçim kampanyasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında el konduğunu yazdı. 

Soruşturmada, Adams'ın kampanya sürecinde Türk hükümetinden ve ABD'de Türklerin işlettiği firmalardan sahte bağışçılar aracılığıyla para alıp almadığı inceleniyor. 

Federal yasalara göre yabancı uyruklu kişilerin ABD'deki seçim kampanyalarına bağış yapması yasak.

FBI, Adams'ın kampanyasında bağışlardan sorumlu Brianna Suggs'un evine de 2 Kasım'da baskın düzenlemişti. Operasyonda iki dizüstü bilgisayar, üç cep telefonu ve "Eric Adams" etiketli bir klasöre el konmuştu.

NYT, FBI'ın 25 yaşındaki Suggs'la ilgili arama emrinde, New York şehrinin Brooklyn bölgesinde yer alan ve sahipleri Türk olan KSK Construction adlı şirketin adının geçtiğini aktardı. 

Adams ise çarşamba günkü açıklamasında, Brooklyn bölgesinin yöneticiliğini yaptığı 2014-2021 döneminde birden fazla kez Türkiye'ye gittiğini ve yatırım çekmek için iş insanlarıyla görüştüğünü söyledi.


Independent Türkçe, New York Post, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU