Trump seçime müdahale davasının canlı yayımlanmasını istiyor

Eski ABD Başkanı'nın talebi federal mahkemelerin standart prosedürüne ters düşse de medya kuruluşlarının isteğiyle uyumlu

Medya kuruluşları da eski ABD Başkanı'nın duruşmasının televizyonda yayımlanması çağrısı yapıyor (AFP)

Kendisini ana akım medyayla nadir görülen bir uzlaşma içinde bulan Donald Trump cuma gecesi verdiği yasal dilekçede, 2020 seçimini geçersiz kılmak için komplo kurduğu iddiasıyla açılan ve büyük ses getiren federal davasının televizyonda canlı yayımlanmasını talep etti.

Eski ABD Başkanı'nın avukatları "Savcılık makamı bu saçmalığı karanlıkta sürdürmek istiyor" diye yazdı.

Başkan Trump güneş ışığı talep ediyor. Amerika ve ötesindeki herkes bu davayı ilk elden inceleme ve eğer bir duruşma olursa Başkan Trump'ın bu temelsiz ve siyasi amaçlı yasal suçlamalardan kendisini aklamasını izleme fırsatına sahip olmalı.

Trump'ın ekibi dilekçenin başka bir kısmında, özel yetkili savcının yürüttüğü kovuşturmanın "otoriter bir rejimin" belirleyici özelliklerini taşıyan ve "Başkan Trump'ın adaylığını baltalamaya yönelik koordineli bir çabanın" parçası olduğu yönündeki bildik komplocu iddialarını yineledi.

Özel yetkili savcının uzun soruşturmasının ardından federal yetkililer ağustosta eski ABD Başkanı hakkında iddianame hazırlamış ve onu, 2020 seçimini kaybettiğini bildiği halde iktidarda kalmak için komplo kurarak sahte seçmen listelerini koordine etmek de dahil çeşitli eyaletlere yayılan bir çalışma yürütmekle suçlamıştı. Trump suçlamaları reddediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Federal savcılar geçen hafta, federal mahkeme kurallarının seçim komplosu davasının televizyonda gösterilmesini "açıkça yasakladığını" belirterek yurttaşların "bir ceza davasına katılma hakkına sahip olduğunu fakat bunu yayımlama hakkına sahip olmadığını" yazmıştı.

Ulusal haber kuruluşlarından oluşan bir ekip geçen ay, ABD Bölge Yargıcı Tanya Chutkan'ı geleneği bozarak 4 Mart'ta görülmesi planlanan duruşmaya televizyon kameralarının girmesine izin vermeye çağırmıştı.

NBC News Genel Yayın Yönetmeni Rebecca Blumenstein mahkemeye sunduğu dilekçede şöyle belirtmişti

Amerika'nın gelecek nesillerinin, hükümden yıllar sonra bile bu davada yaşanan olaylara erişmekten ve bunları izlemekten sonsuza kadar mahrum kalması büyük kayıp olur. Bu hüküm, geleceğin gazeteci ve tarihçilerinin Amerikan tarihinin bu eşsiz bölümünü doğru bir şekilde yeniden anlatma ve anlamlı bir şekilde analiz etme becerisini muazzam derecede geliştirecek.

Federal mahkemeler sisteminin politika belirleme organı geçen ay, federal davaların yayımlanması meselesini inceleyeceğini belirtmişti.

ABD Yüksek Mahkemesi pandemi başladığında sözlü yargılamaların canlı yayımlanmasına ilk kez izin vermişti.

Eyalet düzeyindeyse kurallar farklılaştığından halk, Trump'ın Georgia'daki seçime müdahale davasını izleyebilmişti.

Ayrıca eski ABD Başkanı'nın New York'taki sivil dolandırıcılık davasında fotoğrafçıların mahkeme salonuna girmesine izin verilmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.the-independent.com/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU