FBI, New York Belediye Başkanı Adams'ın elektronik cihazlarına el koydu

"Türklerden usulsüz bağış topladı"

Adams, 1984'ten 2006'ya kadar New York Polis Teşkilatı'nda çalışmıştı (AP)

ABD'de FBI, Türkiye yurttaşlarından usulsüz bağış topladığı iddia edilen New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın elektronik cihazlarına el koydu.

Adams'ın avukatı Boyd Johnson, FBI ajanlarının New York Belediye Başkanı'yla pazartesi günü görüştüğünü, Adams'ın da aralarında cep telefonuyla iPad'inin yer aldığı elektronik cihazlarını federal görevlilere teslim ettiğini bildirdi. 

Johnson, müvekkili hakkında hiçbir hukuki süreç başlatılmadığını ve Adams'ın federal yetkililerle işbirliği içinde hareket ettiğini söyledi.

63 yaşındaki Demokrat siyasetçi de "saklayacak hiçbir şeyi olmadığını" öne sürdü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), elektronik cihazlara Adams'ın seçim kampanyasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında el konduğunu yazdı. Soruşturmada, Adams'ın kampanya sürecinde Türk hükümetinden ve ABD'de Türklerin işlettiği firmalardan sahte bağışçılar aracılığıyla para alıp almadığı inceleniyor. 

Federal yasalara göre yabancı uyruklu kişilerin ABD'deki seçim kampanyalarına bağış yapması yasak.

FBI, Adams'ın kampanyasında bağışlardan sorumlu Brianna Suggs'un evine de 2 Kasım'da baskın düzenlemişti. Operasyonda iki dizüstü bilgisayar, üç cep telefonu ve "Eric Adams" etiketli bir klasöre el konmuştu.

NYT, FBI'ın 25 yaşındaki Suggs'la ilgili arama emrinde, New York şehrinin Brooklyn bölgesinde yer alan ve sahipleri Türk olan KSK Construction adlı şirketin adının geçtiğini aktardı. 

Adams ise çarşamba günkü açıklamasında, Brooklyn bölgesinin yöneticiliğini yaptığı 2014-2021 döneminde birden fazla kez Türkiye'ye gittiğini ve yatırım çekmek için iş insanlarıyla görüştüğünü söyledi.

Demokrat siyasetçi, ayrıca katıldığı hayır yemeklerinden birinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la da konuştuğunu belirtti. Adams, "Beni selamladı, 'Merhaba' dedi, bende ona 'Merhaba' dedim. Havadan sudan konuştuk. Sohbetimiz bu kadardı" ifadelerini kullandı. New York Belediye Başkanı, söz konusu görüşmenin ne zaman ve hangi kuruluşun yemeğinde yapıldığını açıklamadı.

Adams, 2021'de düzenlenen belediye başkanlığı seçimlerini kazanarak 1 Ocak 2022'de göreve başlamıştı.


Independent Türkçe, New York Times, BBC, Wall Street Journal, AP

DAHA FAZLA HABER OKU