4 yıl hiçbir erkekle temas etmeyen köpekbalığı yavruladı

Hayvanat bahçesi yetkilileri "Ziyaretçilerimizin yavruyu görebileceği zamanı sabırsızlıkla bekliyoruz" diyor

(Brookfield Hayvanat Bahçesi/Facebook)

ABD'de yer alan bir hayvanat bahçesindeki dişi bir köpekbalığının, son 4 yıldır hiçbir erkekle temas kurmamasına rağmen bir yavru dünyaya getirmesiyle esaret altındaki bu türden bir canlı bilindiği kadarıyla ikinci kez, genellikle "bakire doğum" diye adlandırılan olayı yaşadı.

Illinois'daki Brookfield Hayvanat Bahçesi, Facebook'ta yaptığı paylaşımda şöyle belirtti:

Köpekbalıkları yumurtlayarak ürer ama işin en ilginç yanı, bu embriyonun erkek tarafından döllenmeye ihtiyaç duymadan gelişmesi.

Partenogenez diye bilinen, çiftleşmeden doğum yapma süreci son 20 yıldır bilim insanlarının ilgisini çekiyor.

Son yıllarda kuşlar, kuş olmayan sürüngenler, yılanlar ve kertenkelelerin de aralarında yer aldığı hem yabanda hem de esaret altında yaşayan bir dizi hayvanın partenogenez geçirdiği kaydedilirken köpekbalıkları gibi karmaşık omurgalıların bu tür bakire doğumlar yapması nispeten nadir görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Apolet köpekbalıkları, Yeni Gine'nin güney kıyılarından Avustralya'nın kuzey kıyılarına kadar ılık ve nispeten sığ sularda yaşayan gececil canlılar. 

Büyümeleri tamamlandığında yaklaşık 75-90 santimetre uzunluğa ulaşabilen ve düşük oksijenli ortamlara dayanabilen bu canlıların, bazen kaslı göğüs yüzgeçlerini kullanarak karada kısa mesafeler "yürüdüğü" bile biliniyor.

23 Ağustos'ta Brookfield Hayvanat Bahçesi, bu türden eşeysiz üreme süreciyle dünyaya gelen apolet köpekbalığı yavrularının başarıyla yumurtadan çıktığı iki tesisten biri oldu.
 


Cinsel olgunluğa 3 yaşında ulaşan yetişkin dişi köpekbalığı, yumurtlamaya başladığında sadece 7 yaşındaydı.

Hayvanat bahçesi yetkilileri, 2019'da Brookfield Hayvanat Bahçesi'ne geldiğinden beri bu köpekbalığının erkeklerle kalmadığını söylüyor.

Hayvanat bahçesi, köpekbalığının her ay iki ila 4 yumurta bırakmaya başladığını, bunlardan birinin döllenmiş olduğunu ve 5 aylık bir kuluçka döneminin ardından yumurtadan bir yavru çıktığını belirtiyor.

Brookfield Hayvanat Bahçesi'nde Hayvan Bakımı Uzmanları Şefi Mike Masellis yaptığı açıklamada şöyle dedi:

Apolet yavrumuzun ince kıyılmış capelin, doğranmış kalamar dokunaçları ve diğer ince kıyılmış deniz ürünlerinden oluşan diyetiyle iyi beslendiğini bildirmekten mutluluk duyarız.... Ziyaretçilerimizin yavruyu görebileceği zamanı sabırsızlıkla bekliyoruz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU