45 dakika boyunca saldıran katil balinalar bir tekneyi daha batırdı

Katil balina sürüsü, arama kurtarma ekipleri ve Fas Donanması'nın tüm çabalarına rağmen Cebelitarık Boğazı'nda tekneyi batırdı

(Reuters)

Katil balinaların Avrupa'nın güneybatısında bir tekneyi daha batırması son iki yılda bölgede gerçekleşen bu türden 4. olay oldu.

31 Ekim'de Polonyalı kruvaziyer şirketi Morskie Mile, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, son saldırıda bir katil balina sürüsünün Cebelitarık Boğazı'ndaki bir yatı yaklaşık 45 dakika boyunca hedef aldığını belirtti.

Teknenin işletmecisi, yoğun saldırının yatın kanatçıklarına odaklandığını ve büyük hasar ve sızıntıya neden olduğunu söyledi.

"Kaptan, mürettebat, SAR (Arama ve Kurtarma) ekipleri, liman römorkörleri ve Fas Donanması tarafından yatı limana getirme girişimlerine rağmen araç, Tanger Med limanının girişine yakın bir yerde battı" diyen şirket, mürettebatın "güvende, zarar görmemiş ve sağlıklı" olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu saldırı Cebelitarık'ta bildirilen son vaka ve burada katil balinaların tekneleri hedef alması hayvan davranış bilimcilerinin ilgisini çeken bir olgu. 

İspanya'yla Fas arasında uzanan ve Atlantik Okyanusu'nu Akdeniz'e bağlayan Cebelitarık Boğazı'ndan geçen tekneleri taciz eden katil balina vakaları 2020'de bildirilmeye başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu garip davranışlar bilim insanlarının kafasını karıştırırken, bazıları katil balinaların birbirlerine bölgeden geçen teknelere saldırmayı öğretiyor olabileceği kanısında.

Araştırmacılar bu deniz memelilerinin davranışlarını açıklamak için bir dizi teori ortaya atıyor.

Bu açıklamalar gıda kıtlığı ve pandemi sonrası denizcilik faaliyetlerinin yıkıcı bir şekilde yeniden başlamasından, eğlenceli etkileşimlere kadar uzanıyor.

Önceki çalışmalarda bazı katil balinaların yunusları "taciz ettiği" görülürken, farklı katil balina popülasyonları arasında "oyun davranışı" vakaları belgelendi.

Araştırmacılar bu davranışların katil balinalar tarafından bağ kurmak, iletişim sağlamak ya da sadece kendi aralarında eğlenmek için bir tür sosyal oyun olarak düzenlendiğinden ve bu davranışın gelişmiş grup koordinasyonu ve ekip çalışması gibi faydalar sağlayacağından şüpheleniyor.

Fakat bilim insanları Cebelitarık saldırılarının geçmişte yaşanan travmalarla bağlantılı olup olmadığını da araştırmaya başladı.

Katil balinaların gerekçesi ne olursa olsun, bu tür olaylar bilim insanlarının, denizcilik faaliyetlerinin zeki deniz memelileri üzerindeki etkisine ilişkin daha yaygın endişelerini vurguluyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU