Just Stop Oil dünyanın en ünlü tablolarından birine çekiçlerle saldırdı

Daha önce Süfrajetlerin hedef aldığı, 17. yüzyılda yaşayan ressam Diego Velázquez'in Venüs'ün Süslenmesi adlı tablosuna iki kişi saldırdı

Just Stop Oil (Sadece Petrolü Durdurun) protestocuları, National Gallery'de sergilenen bir tablonun camını kırarak 100 yıldan uzun süre önce aynı sanat eserine saldıran Süfrajetlere selam gönderdi.

Çevreci aktivist gruptan iki protestocu pazartesi günü Londra'daki müzenin 30 numaralı salonuna girdi. Aktivistler acil durum çekiçleri ya da cam kırma çekiçleri olduğu anlaşılan aletlerle Venüs'ün Süslenmesi (Aynadaki Venüs) tablosuna darbeler indirdi.

Oda boşaltıldıktan sonra polis çağrıldı ve iki kişi mala zarar verme şüphesiyle gözaltına alındı.

Just Stop Oil, kimliklerini 22 yaşındaki Hanan ve 20 yaşındaki Harrison olarak açıkladığı protestocuların eylemlerinin, Birleşik Krallık hükümetinden tüm yeni petrol ve doğalgaz projelerini derhal durdurmasını talep etmeyi amaçladığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İspanyol ressam Diego Velázquez'in 17. yüzyılın ortalarında yaptığı tablo gösterimden kaldırılırken, halihazırda konservatörler tarafından inceleniyor. 30 numaralı salon saat 12.30'dan hemen sonra yeniden açılırken Ölü Asker isimli tablo Venüs'ün Süslenmesi'nin yerini aldı.

Öte yandan bu sanat eserinin siyasi aktivizm alanı olarak bir geçmişi var. Tablo ilk Mart 1914'te, Emmeline Pankhurst'ün tutuklanmasının ardından süfrajet Mary Richardson tarafından satırla parçalanmıştı.

Tabloyu parçalamasının hemen ardından konuşan Hanan şöyle dedi:

Kadınlar oy kullanma hakkını oy vererek kazanmadı; artık söz değil eylem zamanı. Artık petrolü durdurmanın zamanı geldi.

 


Harrison ise şöyle ekledi:

Siyaset bizi yüzüstü bırakıyor. Siyaset, kadınları 1914'te yüzüstü bıraktı. Yeni petrol ve doğalgaz ruhsatları yüzünden milyonlarca kişi ölecek. Milyonlarca. Eğer tarihi seviyorsak, eğer sanatı seviyorsak ve eğer ailelerimizi seviyorsak petrolü durdurmak zorundayız.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ikilinin konuşmalarının ardından yere oturarak dayanışma içinde el ele tutuştuğu görülüyor. Hanan, "Bizi umursamıyorlar, geleceğimizi umursamıyorlar" dedi.

Güvenlik, kameramanı salondan çıkarırken Harrison "Süfrajetler 100 yıl önce tam da bu resmi parçaladı" diye bağırdı.

Just Stop Oil de Instagram'da "Bugün hükümetimiz, milyonları ne zaman öldüreceğini bile bile DAHA FAZLA petrol ruhsatı planı açıkladı. Buna karşılık Just Stop Oil'ın iki destekçisi, daha önce 1914'te Mary Richardson adlı süfrajetin parçaladığı Aynadaki Venüs'ü parçaladı" diye yazdı.

Ardından grup, takipçilerini örgütün bir sonraki toplantısına katılmaya teşvik ederek şöyle yazdı:

Artık söz değil eylem zamanı.

2022'de kurulan Just Stop Oil, başka bir sanat eserine vandalizm uygulayarak ün kazanmıştı. Ekim 2022'de iki aktivist Vincent Van Gogh'un Ayçiçekleri tablosuna domates çorbası fırlatmıştı. Tablonun kendisi zarar görmezken, National Gallery'deki en popüler tablolardan biri olmaya devam ediyor.

Örgüt daha önce de "Ölü bir gezegende sanat olmaz" sloganıyla kampanyalar yürütmüştü. 

Just Stop Oil halihazırda yeni bir dizi protesto eylemi düzenlerken önümüzdeki haftalarda daha fazlasının gerçekleşmesi bekleniyor. 1 Kasım Çarşamba günü Earl's Court Yolu'nu trafiğe kapatan 23 kişiye yasal suçlama yöneltilirken, geçtiğimiz hafta Londra'da düzenlenen Just Stop Oil protestolarıyla bağlantılı toplam 98 kişi gözaltına alınmış ve 54 kişiye yasal suçlama yöneltilmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/art/news

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU