Gazze'deki savaşı durdurabilecek biri var mı?

Bölgesel ve uluslararası diplomatik ve siyasi hamleler İsrail'in "intikam" konusundaki ısrarıyla çatışıyor ve ufukta da yakın bir son görünmüyor

Sürekli hava saldırılarının ardından İsrail, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kara operasyonları başlattı ve Hamas'ın şiddetli direnişiyle karşılaştı / Fotoğraf: AFP

Gazze Şeridi'ndeki savaşın birinci ayına yaklaşması ve insanî ateşkes veya ateşkesin sağlanamaması, İsrail ile Hamas arasında on yıldan fazla bir süredir devam eden çatışmanın karmaşıklığı, uluslararası kuruluşların veya geçmişte benzer roller üstlenmiş ülkelerin sorunu çözmek için bir ateşkes veya geçici bir çözüm bulma konusundaki yeteneklerine dair sorulara neden oluyor.

Gazze'deki ölü sayısı aralarında yaklaşık 4 bin çocuk ve 2 binden fazla kadın olmak üzere 10 bine yaklaşırken, 7 Ekim'de yaşanan olaylardan bu yana İsrail tarafında ölenlerin sayısı bin 400'ü aştı.

Neden ateşkes için yapılan her girişim başarısız oluyor?

Saha koşulları henüz sakinleşmeye müsait değil mi?

Mevcut savaş nihai sonuna ulaşmadan önce ne kadar ileri gidecek?

Şu anda silahları susturabilecek uluslararası veya bölgesel bir taraf var mı?

İsrail'in, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun açıklamalarına göre, 'Gazze Şeridi'nin şeklini değiştirme' gibi hedeflerine ulaşmak için savaşa devam etme konusundaki ısrarı karşısında bölgede ve dünyadaki gözlemcileri, takipçileri ve hatta ilgilileri meşgul eden ve cevapsız kalan birçok soru var.

Ayrıca, Savunma Bakanı Yoav Galant, Hamas'ın önünde 'ölüm veya koşulsuz teslimiyet' olmak üzere iki seçeneğin olduğunu ve üçüncü bir seçenek olmadığını söyledi.

Galant, zafere ulaşana kadar güçlerimizin savaşmaya devam edeceğini ve bunun bir yıl sürebileceğini söyledi.

Ayrıca, ABD yönetimi, herhangi bir ateşkesin Hamas'ın lehine olacağını savunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şu ana kadar, Gazze Şeridi, geçtiğimiz 9 Ekim'den bu yana İsrail tarafından su, gıda ve elektrik tedarikinin kesilmesini içeren 'tam bir abluka' altında.

Zaten kötüleşen insani durum, 2,4 milyon nüfuslu bölge için feci ve benzeri görülmemiş boyutlara ulaştı.

Savaşın ilk aşamasında yoğun bombardıman operasyonları gerçekleştirdikten sonra, İsrail, geçtiğimiz 27 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kara operasyonları yürütüyor.

Bu operasyonlar sırasında, Hamas ve diğer Filistinli grupların militanlarıyla yıkıntılar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.


"Savaştan başka konu yok"

7 Ekim saldırılarından bu yana İsrailli yetkililer, Hamas'ı Gazze Şeridi'nden hem askeri hem de siyasi olarak söküp atmaya kararlı olduklarını söylüyorlar.

Bu savaş, Netanyahu'ya göre "uzun ve zor olacak ve ödenmesi gereken ağır bir bedel olacak." Bu bedel, Hamas'ın askeri ve siyasi kapasitelerini yok etmek ve rehineleri eve geri getirmek anlamına geliyor.

İsrailli yetkililer, ateşkes çağrılarını da reddettiler. Ancak, muazzam askeri güç kullanmak dışında, bu eşi görülmemiş planın nasıl uygulanacağı belli değil.

İsrailli yetkililer, kendilerini neyin beklediği konusunda hiçbir fikirleri olmadığını söylüyorlar ve militanları sivillerin arkasına saklanmakla suçluyorlar.

İsrailli ve Batılı yorumculara göre, İsrail'in 7 Ekim'de aldığı darbenin derinliği, sükûnet ihtimalini dile getiren hiçbir sese aldırış etmeden, stratejik ve varoluşsal seçeneklerini 'Gazze'nin şeklini değiştirme zorunluluğu' ile sınırladı.

Bu da onu, askeri, siyasi ve ekonomik düzeylerde 'mutlak ve benzeri görülmemiş' ABD ve Batı desteğinin etkisiyle aylarca süren iç çatışmaların ardından bir savaş hükümeti kurmaya itti.

Bu bağlamda, ABD Başkanı Joe Biden'ın savaş sırasında Tel Aviv'i ziyaret eden ilk ABD başkanı olduğunu duyurması dikkat çekiciydi. Biden'ın bakanları ve danışmanlarından bazıları Tel Aviv'i ziyaret etti.

Bazıları son günlerde birden çok ziyaret gerçekleştirdi. İsrail ayrıca, İsrail'e daha fazla dayanışma göstermek için gelen birçok Batılı lideri de ağırladı.
 

Gazze Şeridi'ndeki savaş henüz insani ateşkes veya ateşkes sağlanmadan birinci ayına yaklaşıyor.jpg
Gazze Şeridi'ndeki savaş henüz insani ateşkes veya ateşkes sağlanmadan birinci ayını tamamladı / Fotoğraf: AFP

 

Thomas Friedman, New York Times gazetesinde, İsrailli yetkililerin şu ifadelerine yer verdi:

Bu savaşın iki kesin sonucu olacak: Hamas bir daha asla Gazze'yi yönetemeyecek ve Hamas sonrası Gazze'yi İsrail yönetemeyecek.


Yetkililer, gündelik hayatı yönetecek Filistinli bir yönetim ve arka planda askeri güç sağlayacak İsrailli askeri güvenlik güçleri ve Şin Bet'in olduğu, bugün Batı Şeria'nın bazı bölgelerinde görülene benzer bir düzen kuracaklarını söylüyorlar.

Ancak Friedman'a göre bu hedef, 'tam olarak tasarlanmamış bir plan'.

Hamas'ı yok etme görevinin sonlandırılmasının gerekli olduğunu destekleyen ABD'li yazar, 'İsrail'in Hamas'ın tünellerinde kaybolmaması için' başlıklı makalesinde şu ifadeleri kullandı:

Netanyahu'nun ona zor soruları sorabilecek bir ekibi yok, onun yerine, başbakanlarının ahlaki açıdan çok düşük bir insan olduğunu bilerek acı verici uzun vadeli kararlar almaları istenen bir ekibi var. Netanyahu, yanlış giden her şey için onları suçlayacak ve doğru giden her şey için tüm övgüleri sahiplenecek.


Friedman, İsrail'in Hamas'ı yok etme ve böylece bölgedeki herhangi bir tarafın böyle bir şey düşünmesini caydırma ihtiyacını anladığını ifade etti.

Ancak aynı zamanda Washington'un görüşünün, İsrail liderliğinin zafere ulaşmak için uygulanabilir bir planının ya da bu krizin baskıları ve karmaşıklığıyla baş edebilecek bir liderinin olmadığı yönünde olduğunu belirtti.

Friedman, İsrail'in 'müttefiki ABD'nin, açık uçlu bir askeri operasyonda Gazze'deki büyük sivil kayıpları taşımasının sınırlı olduğunu ve aslında, yakın zamanda sınıra yaklaştığını' bilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Reuters ajansının haberine göre, İsrail'in eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi ve Knesset Dışişleri ve Savunma Komitesi eski üyesi Danny Danon, ülkesinin 'uzun ve acı verici bir savaşa' hazırlandığını söyledi.

Danon, "Sonunda kazanacağımızı ve Hamas'ı yeneceğimizi biliyoruz. Soru, bunun bedelinin ne olacağıdır. Çok dikkatli olmalıyız ve kentsel bir alanda manevra yapmanın çok karmaşık bir iş olduğunu anlamalıyız" dedi.

Aynı zamanda, New York Times gazetesinde 'İşlemediğimiz bir günahın bedelini ağır ödüyoruz' başlıklı bir makale yazan Nicholas Kristof, "İsrail'in önümüzdeki günlerde karşı karşıya kalacağı en önemli karar, Gazze'yi ne ölçüde güçle vurmaya devam edeceği olacaktır" dedi. Kristof, "İsrail, kara operasyonlarını aylarca sürdürecek mi? Geniş çaplı hava bombardımanını sürdürecek mi? Hastanelerin çalışması için Gazze'ye yakıt girişine izin verecek mi?" gibi bu kararla ilgili birçok soru sordu.

İsrail'in Eski Savunma Bakanı ve Başbakanı Ehud Barak, Hamas'ı 'ezmek' için tek yolun kara harekatı olduğunu savunuyor. Barak, "Sahaya on binlerce asker göndermekten başka çare yok" dedi.

Ancak, bu görevin uzun ve kanlı olacağını kabul etti ve Kuzey'de Hizbullah ile savaşa yol açacak yüzde 50 olasılık olduğuna ve Suriye tarafındaki Golan Tepeleri'nden milisler tarafından saldırı riskinin yanı sıra Batı Şeria'da tehlikeli kargaşalara yol açabileceğine inanıyor.

Ehud Barak, İsrail'in Gazze'den çekilmeye hazır olduğu birkaç ay sonra, başkasına toprakları teslim etmede zorluk yaşayabileceği konusunda uyardı.

Ancak İsrail'in Gazze'nin sorumluluğunu üstlenecek çok uluslu bir Arap gücü bulmasının ve daha sonra bölgenin kontrolünü Filistin Yönetimi'ne devretmesinin mümkün olduğunu söylüyor.

Buna karşılık, Nicolas Kristoff, 'işgalin veya sektörün teslim edilmesinin iyi gideceğine' dair şüphelerini dile getirdi ve "İyimserlikle başlayan ve kanlı bir bataklığa dönüşen bir dizi askeri operasyona tanık oldum" dedi.
 

Gazze Şeridi, İsrail tarafından su, yiyecek ve elektriğin kesilmesini ve sürekli bombalamayı da içeren tam ablukaya maruz kalıyor ve insani koşullar felakete dönüşüyor .jpg
Gazze Şeridi, İsrail tarafından su, yiyecek ve elektriğin kesilmesini ve sürekli bombalamayı da içeren "tam ablukaya" maruz kalıyor ve insani koşullar felakete dönüşüyor / Fotoğraf: AFP

 

Çeşitli haberlere göre Hamas, Gazze Şeridi'nde aylarca sürecek uzun ve uzatmalı bir savaşa hazırlıklı görünüyor.

Reuters'ın krizin yaklaşık dört haftasında harekete yakın kaynaklardan aktardığına göre, Hamas, Gazze Şeridi'nde uzun ve uzatmalı bir savaşa hazırlandı ve İsrail'in ilerlemesini düşmanını ateşkes yapmaya zorlamak için yeterli süre engelleyebileceğine inanıyor.

Hareket, son aylarda 'silah, füze, gıda ve tıbbi malzeme stoklamaya' odaklandı.

Ayrıca, binlerce savaşçısının, Gazze Şeridi'nin derinliklerinde kazılmış bir tünel şehrinde aylarca hayatta kalabileceğini ve yerleşim bölgelerindeki gerilla taktikleriyle İsrail kuvvetlerini şaşırtabileceğini umuyor.

Bu, Gazze Şeridi'ndeki mevcut savaşın uzun sürmesine işaret ediyor.

Gözlemcilere göre, Hamas, çatışmanın uzun sürmesinin, sivil kayıpların artması ve ateşkesin dayatılması ve müzakerelerde bir çözüme varılması olasılığıyla, İsrail'e uygulanacak etkili bir uluslararası baskı kampanyasına yol açacağına güveniyor.

Bu, silahlı grubun, binlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılması karşılığında İsrailli rehinelerin serbest bırakılması gibi somut bir taviz alarak savaştan çıkabileceği anlamına geliyor.


Çaba ve hamleler sonuç vermedi

Gazze Şeridi'nde dört haftadır devam eden savaşta, diplomatik çabalar ya da BM ve uluslararası örgütlerin çağrıları, İsrail'in savaşa devam etme kararlılığı karşısında bir işe yaramadı.

ABD, genel olarak ateşkes için doğru zamanın henüz gelmediğini yineledi, ancak insani yardımların ulaştırılabilmesi için çatışmanın durdurulması gerektiğini söyledi.

Mısır, bu tür olaylarda genellikle kabul edilebilir bir arabulucu olarak görülür, ancak çabaları başarısız oldu ve bu konuda somut bir ilerleme kaydedilemedi.

Bu konuda somut sonuçlara yol açmayan en önemli siyasi ve diplomatik girişimler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerinin ateşkes kararı çıkarma girişimleriydi. Bu girişimler üç kez başarısız oldu.

Ayrıca, 21 Ekim 2023'te Mısır'ın ev sahipliği yaptığı ve Arap, Batılı ve ABD'li ülkelerin katılımıyla gerçekleşen barış zirvesinin, çıktıları hakkında ortak bir bildiri yayınlayamaması da dikkat çekti.

Bazıları, bunun Gazze Şeridi'ndeki savaşın gidişatı konusunda Arap ve Batılı tutumlar arasındaki büyük bir uçurumu yansıttığını düşünüyor.
 


Kahire toplantısında, İsrail'in Hamas'ı yok etme sözü vermesi, Gazze'ye yönelik bombardımanı yoğunlaştırması ve bölgeye su, elektrik ve yakıt tedarikini kesmesi üzerine, daha geniş kapsamlı bir bölgesel savaşın önlenmesi için yollar aramaya odaklanıldı.

Bu toplantı, BMGK'nın Gazze Şeridi'nde insani nedenlerle ateşkes çağrısı yapan karar tasarılarını oylamada başarısız olmasının ardından gerçekleşti.

Öte yandan, en önemli adımlar, BM Genel Kurulu'nun 28 Ekim 2023 tarihinde aldığı kararda görüldü. Bu kararda, 193 üyeden 120'si kararı desteklerken, 14'ü karşı çıktı ve 45'i çekimser kaldı. Kararda, Gazze'de 'acil insani ateşkes' çağrısı yapıldı.

Ürdün tarafından 22 Arap ülkesi adına hazırlanan kararda, 'kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes' vurgulandı. Bu ateşkesin, askeri operasyonların durdurulmasına yol açması gerektiği belirtildi. İsrail bu kararı şiddetle eleştirdi.

Gazze Şeridi'ndeki savaşın 30. gününe yaklaşırken, Batı ve Arap ülkeleri arasında 'Gazze'de ateşkesin gerekliliği' konusundaki uçurum hala büyük.

Bu, Ürdün'ün ev sahipliğinde geçtiğimiz Cumartesi günü düzenlenen ABD-Arap toplantısında, geçen 7 Ekim'deki saldırılardan bu yana bölgeyi ikinci kez ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in de katıldığı toplantıda ortaya çıktı.

Toplantıya Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar dışişleri bakanları ile Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin Şeyh katıldı.

Toplantıda, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Arap ülkelerinin 'derhal ateşkes' çağrılarını reddetti. Blinken, bu çağrıların Hamas'ı olduğu yerde tutmaktan başka bir şeye yol açmayacağını söyledi.

Ancak Blinken, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmada 'insani ateşkeslere' destek verdiğini ifade etti.

ABD, bu ateşkeslerin Filistinli sivilleri koruma ve Gazze'ye insani yardımların ulaşmasını hızlandırma çabalarını kolaylaştıracağını düşünüyor.

Ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Mısır ve Ürdün dışişleri bakanlarının katıldığı basın toplantısında, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Gazze'deki savaşın sona ermesini istedi ve bunu İsrail'in işlediği bir 'savaş suçu' olarak nitelendirdi.

Safedi, "Arap ülkeleri, derhal ateşkes çağrısında bulunuyor ve savaşı savunma olarak nitelendirmeyi reddediyor" dedi ve toplantının, bu felaketi derhal sona erdirmek için yapılması gerekenler konusunda Arap ve ABD pozisyonlarının farklılığını yansıttığını belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ise 'derhal ve koşulsuz ateşkes' çağrısında bulundu. Arap insanının kanının, başka bir yerdeki insan kardeşinin kanından daha az değerli olduğu hissinin değişmesi gerektiğini vurguladı.


Savaşın durdurulmasında kim rol oynayabilir?

Gazze Şeridi'ndeki savaşın tırmanması karşısında uluslararası kurumlar ve kuruluşlar arasında kutuplaşma sürerken, Ortadoğu'da bölgenin geniş çaplı bir savaşa sürüklenmesinden endişe duyuluyor.

Bu bağlamda, ABD ve bazı bölgesel ülkelerin, krizin taraflarıyla bağlantıları ve yetenekleri nedeniyle ateşkes için aktif bir arabuluculuk rolü oynayabileceğine yönelik beklentiler artıyor.

Bu ülkeler arasında Mısır, Ürdün, Türkiye ve Katar yer alıyor. Bu ülkelerin çoğu, uluslararası düzeyde arabuluculuk çabaları yürüttüğünü ve Hamas'ın elinde bulunan İsrailli ve yabancı rehinelerin serbest bırakılmasında yardımcı olmaya hazır olduğunu ifade etti.

Ayrıca, Gazze Şeridi'ndeki siviller için insani bir koridor sağlamaya ve ardından İsrail ile hareket arasında ateşkes anlaşması yapılmasına zemin hazırlamaya çalışacaklarını belirttiler.

Mısır'ın durumu söz konusu olduğunda, Mısır, İsrail ve Filistinli direniş arasında geleneksel arabulucudur. Mısır, 1979'da İsrail ile barış anlaşması imzalayan ilk Arap ülkesi.

Gözlemcilere göre, Mısır, İsrail'e olan yakınlığı ve Gazze Şeridi'ne olan yakınlığı nedeniyle çatışmada en düzenli taraflardan biri.

Mısır, Gazze Şeridi'nin tek ve ana çıkışı olan Refah Sınır Kapısı'nı denetliyor. Bu kapı, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki tüm geçişleri kapatmasından sonra, Gazze'deki insanların dış dünyayla tek bağlantısı haline geldi.
 

Dünyanın pek çok Batılı ve Arap başkenti savaşın sona ermesini talep eden gösterilere tanık oluyor.jpg
Dünyanın pek çok Batılı ve Arap başkenti savaşın sona ermesini talep eden gösterilere tanık oluyor / Fotoğraf: AFP

 

Ancak, Mısır makamlarının korktuğu senaryo, Gazze sakinlerini Refah Sınır Kapısı üzerinden Sina'ya 'göç ettirme' girişimleridir.

Mısır, bu senaryoyu, ulusal güvenliği için taşıdığı riskler ve 'Filistin davasının komşu ülkeler pahasına tasfiye edilmesine' yol açması nedeniyle tamamen reddettiğini vurguladı.

Bu, Mısır'ın Ortadoğu'daki çatışmaya yönelik tarihi tutumuyla uyumludur. Mısır, Filistinliler ve İsraillilerin sorunlu konuları birlikte çözmeleri gerektiğini ve Filistinlileri evlerinden tahliye etmeye yönelik hiçbir adım atılmaması gerektiğini çeşitli vesilelerle vurguladı.

Birkaç Batı raporuna göre, İsrail ve Hamas arasındaki son çatışma, Mısır'ı yeniden gündeme getirdi ve Ortadoğu'daki çatışmayı yönetmedeki önemini güçlendirdi.

ABD menşeili Foreign Policy dergisi, Mısır'ın Gazze Şeridi'nde ateşkes için arabuluculuk çabaları, onu yeniden gündeme getirdi.

Washington'u, Başkan Joe Biden yönetimi ile insan hakları dosyasında yaşanan anlaşmazlıklara rağmen, onunla en üst düzeyde işbirliğine yeniden başlamaya teşvik ettiğini aktardı.

Bölge ülkeleri arasında ayrıca, Hamas liderlerini ağırlayan ve İsrailli yetkililere göre 'esirler ve rehineler' dosyasında 'çok önemli ve merkezi' olarak nitelendirilen bir rol oynayan Katar da yer alıyor.

ABD menşeili Washington Post gazetesine göre, Katar, bu tür rolleri üstlenerek ağırlık kazanıyor.

Bu, özellikle, Katar'ın başkenti Doha'da hareketin bir ofisine ev sahipliği yapması ve hareketin bir dizi liderinin burada ikamet etmesi nedeniyle Katar'ın bölge ülkeleri arasında Hamas hareketiyle en yakın ilişkilere sahip olmasından kaynaklanıyor.

Hamas ile doğrudan bağlantısı sayesinde, Katar daha önce hareket ile İsrail arasında ateşkes anlaşmaları için arabuluculuk yaptı.

Ayrıca, ABD ile İran arasında bir yılı aşkın süredir devam eden görüşmelere ev sahipliği yaptı ve bu görüşmeler, mahkumların takas edilmesine ve paraların serbest bırakılmasına yol açtı.

Kuzeyde, Türkiye, Gazze Şeridi için gelecekteki herhangi bir ateşkes sürecinin 'garantör' rolünü üstlenmeye ve İsrail ile Hamas arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Gözlemciler, Ankara'nın İsrail ile güçlü ilişkileri ve Filistinli gruplarla, özellikle de Hamas ile olan ilişkileri nedeniyle arabuluculuk sürecine dahil olabileceğini söylüyor.

Daha önce, üst düzey Filistinli liderleri, Filistin bölünmesini sona erdirmeyi amaçlayan görüşmeler için İstanbul'a davet etmişti.

Bazı Batı raporları, İsrail'in komşusu olması ve Filistinli ve İsrailli taraflar arasında arabuluculuk yapmadaki uzun geçmişi sayesinde Ürdün'ün önemli bir rol oynama olasılığına odaklanıyor.

Ürdün, 1994 yılında onunla bir barış anlaşması imzaladıktan sonra Tel Aviv ile güçlü ilişkilere sahip. Bu anlaşma, Ürdün'ün Kudüs'teki İslami ve Hristiyan kutsal yerlerin velayet hakkını güvence altına aldı.

Gözlemcilere göre, İsrail ve Hamas arasındaki mevcut savaşın önündeki zorluklardan biri, İsrail ve ABD çevrelerinde 'ertesi gün' konusunda bir anlaşmazlık olmamasıdır.

Amerikan CNN kanalı, eski CIA Direktörü David Petraeus'un "Gazze Savaşı, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana en zor ve 1945'ten beri inceledikleri herhangi bir çatışmadan daha zor olacak" dediğini aktardı.

Petraeus, ayrıca "Savaşı durdurmak için iyi bir 'ertesi gün' planı olmayan karar vericiler, basitçe bir sonraki çatışmanın tohumlarını ekiyorlar. Gazze'de, savaşın durması durumunda Filistinlilerin beklemesi gereken olumlu bir vizyon gerektiriyor" dedi.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU