Milyarlarca dolarlık hazine taşıyan gemi, 300 yıl sonra çıkarılıyor

Kolombiya Devlet Başkanı Petro zümrüt, altın ve gümüş dolu İspanyol kalyonu için talimat verdi

Kültür Bakanı Correa, San Jose'nin kalıntılarının bir müzede sergilenmeden önce incelenip temizlenebileceği bir laboratuar kurmak istediklerini söyledi (AFP)

Kolombiya hükümeti, 300 yıl önce batan altın ve mücevher dolu İspanyol savaş gemisinin enkazını tartışmalara rağmen gün yüzüne çıkarıyor.

Kolombiya Kültür Bakanı Juan David Correa, 1 Kasım'da yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun batık İspanyol kalyonu San Jose'yi en kısa sürede çıkarmak için talimat verdiğini söyledi.

Hazineye erişmenin Petro yönetiminin önceliklerinden biri olduğunu belirten Correa, başkanın 2026'da görev süresi sona ermeden önce enkazı çıkarmak istediğini ifade etti.

İçi zümrüt, altın, gümüş dolu

San José kalyonu, 1701-1711 yıllarında gerçekleşen İspanya Veraset Savaşı sırasında, 600 kişilik mürettebatıyla birlikte 8 Haziran 1708'de, Britanyalılar tarafından Karayip Denizi'nde batırıldı.

Tarihçi Carla Rahn Phillips'e göre, 62 toplu ve üç direkli İspanyol kalyonu batırıldığında, içinde 6 yıl boyunca biriktirilmiş hazine vardı.

Batık ganimetlerin içinde milyonlarca peso değerinde gümüş ve altın sikke ve Kolombiya zümrütleriyle dolu sandıklar bulunuyor. Öte yandan Peru'daki madenlerden çıkan gümüş ve altınlar da denizin dibinde bekliyor. çıkarılmayı bekliyor.

Kolombiya, şirketin verdiği koordinatların "boş" olduğunu söyledi

San Jose kalyonunun batırıldığı nokta tam bilinmediği için yıllarca efsane olarak kaldı.

Glocca Morra adlı ABD şirketi 1981'de San Jose'yi bulduğunu açıkladı. Şirket hazinenin yarısına sahip olduğunu belirten bir anlaşma imzaladığı Kolombiya'ya koordinatları teslim etmişti.

2015'te dönemin Devlet Başkanı Juan Manuel Santos da Kolombiya Donanması'nın gemi enkazını farklı bir yerde bulduğunu açıkladı.

Bu koordinatlar devlet sırrı niteliğinde olduğu için paylaşılmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat Glocca Morra'nın halefi Sea Search Armada, 2015'teki keşif açıklamasının kendilerinin 1981'de verdiği koordinatlara dayandığını düşünüyor. 

Bunun üzerine şirket, ABD-Kolombiya Ticareti Geliştirme Anlaşması kapsamında 10 milyar dolar talep ettiği davasını Londra'da arabulucu mahkemesine taşıdı.

Kimse hazinenin net değeri hakkında kesin bir bilgi vermiyor. Ancak yıllardır süren davalarda hazinenin 4 ila 20 milyar dolarlık bir değere sahip olduğu tahmin ediliyor.

Correa, mahkemeden çıkan kararlara uyacaklarını ancak davanın geçerli bir yanı olmadığını ifade etti.

Hükümet, şirketin verdiği koordinatlara baktıklarını ancak herhangi bir gemi enkazı görmediklerini söyledi. 

Kolombiya Donanması tarafından kaydedilen batık gemi enkazına ait görüntüleri izleyebilirsiniz: 
 




Independent Türkçe, Bloomberg, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU