İsrail Başbakanlığı'ndan gazetecilere gözdağı

"Nasrallah beni test ediyor"

1996'dan bu yana aralıklarla toplam 16 yıl görev yapan Binyamin Netanyahu, İsrail tarihinin en uzun süre görev yapan başbakanı (Reuters)

İsrail merkezli Haaretz gazetesi, başbakanlık ofisinden yetkililerin birçok gazeteciyle görüşerek Başbakan Binyamin Netanyahu'yu "zayıf" göstermenin Hizbullah'la bir savaşa neden olabileceğini söylediğini iddia etti.

Konuyla ilgili gazeteye bilgi veren güvenlik kaynakları, başbakanlık ofisinin iddiasını reddederek ellerinde böyle bir istihbarat bulunmadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde 7 Ekim'deki Hamas saldırılarının ardından Netanyahu'nun birçok ordu muhabiriyle temas kurduğu ve Kanal 12, Kanal 13 ve Yediot Ahronoth gibi medya kuruluşlarının müdürleriyle de bir araya geldiği hatırlatıldı.

Başbakanlık ofisinin ayrıca, özellik Netanyahu'ya karşı eleştirel bir tutum takınan birçok gazeteciyle temasa geçtiği ifade edildi.

Bu temaslar sırasında Netanyahu ve ekibinin gazetecileri, Hizbullah'ın İsrail medyasını ve başbakana yönelik algıyı yakından takip ettiği konusunda uyardığı öne sürüldü.

Görüşmelerde başbakanlık yetkililerinin gazetecileri, Netanyahu'nun "zayıf" gösterilmesi durumunda Hizbullah'ın yeni bir cephe açacağı konusunda ikna etmeye çalıştığı iddia edildi.

Pazar günü konuyla ilgili bir açıklama yapan İsrailli gazeteci Gidi Weitz, medya yöneticileriyle yapılan toplantıda Netanyahu'nun "eleştiriler için doğru bir zamanda olmadıklarını" söylediğini ve "Nasrallah beni test ediyor" ifadelerini kullandığını yazdı.


Haaretz'e konuşan üst düzey bir güvenlik yetkilisi, böyle bir değerlendirmenin hiçbir zaman gündeme gelmediğini belirtirken, "Bu tuhaf bir iddia. Nasrallah, bir İsrailli gazeteci başbakanı eleştirdi diye savaş başlatıp başlatmamaya karar vermez" ifadelerini kullandı.

İsrail Askeri İstihbarat Direktörlüğü'nün eski başkanı Amos Yadlin de, Nasrallah'ın savaş başlatma düşüncesinin Netanyahu'nun medyada nasıl ele alındığıyla alakasız olduğunu belirterek, "Onun düşündüğü faktörler İsrail ordusunun gücü ve ABD'nin ne yapacağı üzerinedir. Nasrallah'ın koltukta kimin oturduğuna baktığını hiç duymadım. Bu ister Netanyahu olsun ister Olmert ya da Barak" diye konuştu.

İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana vurduğu Gazze'ye yönelik operasyonlarını cuma gecesinden itibaren yoğunlaştırmıştı.

Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre İsrail saldırılarında 8 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

İsrailli yetkililer, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 311'i asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyurdu.

Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarının başlamasının ardından ülkenin kuzeyindeki Lübnan sınırında İsrail ordusuyla Hizbullah arasında da çatışmalar yaşanmıştı.


Independent Türkçe, Haaretz, AA

DAHA FAZLA HABER OKU