PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 29 Ekim 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


Afrika ülkelerinden İsrail'e tepki büyüyor

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanını yoğunlaştırmasıyla Afrika'nın çeşitli ülkelerinde halk meydanlara indi, gösteri yaptı. Halk, İsrail'in yanı sıra ABD'ye de tepki gösterdi.

Moritanya'da halk protesto yürüyüşü düzenledi. Kenya'da ise Milletvekili Mohamed Ali'nin öncülük ettiği eyleme yoğun katılım oldu.

Ali, "Bu zor zamanlarda Gazze halkının yanındayız. Çektikleri acı ve şiddet sona ermelidir. Bu tür adaletsizliklere karşı sesimizi yükseltmek görevimizdir" ifadelerini kullandı.

Güney Afrika, Sudan, Nijerya, Senegal, Tanzanya gibi Afrika ülkeleri de İsrail'e tepki gösterdi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında bin 756'sı çocuk olmak üzere en az 4 bin 385 Filistinli öldürüldü. Hamas'ın saldırıları sonucu bin 400'den fazla İsrailli hayatını kaybetti.


Afrika Birliği, Filistin için BM Genel Sekreteri'ne destek açıklaması yaptı

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, "Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığını" söylediği için İsrail'in istifasını istediği Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e tam destek verdiğini açıkladı.

Musa Faki, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Guterres'in liderliğini, ilkeli pozisyonunu ve BM'nin işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki çalışmalarını tam olarak desteklediğini duyurdu.

Guterres'in duruşunun uluslararası hukuk, Afrika Birliğinin pozisyonu ve BM kararlarıyla uyumlu olduğunu belirtti.

Genel Sekreter Guterres, BM Güvenlik Konseyindeki (BMGK) konuşmasında, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de düzenlediği saldırıları kınamış ve "Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının da bilincinde olmalıyız. Filistin halkı, 56 yıldır boğucu bir işgale maruz tutuluyor. Topraklarının adım adım yerleşim yerleri tarafından ele geçirilmesine ve şiddete şahit oluyor. Ekonomileri yıkılmış, insanlar yerlerinden edilmiş ve evleri yerle bir edilmiş durumda. Siyasi çözüme olan inançları yok olmaya başladı" ifadelerini kullanmıştı.

Bu sözlerin ardından İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, BM Genel Sekreteri'nin istifasını istemiş ve İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen de Guterres ile görüşmesini iptal etmişti.


Nijerya'da yüksek mahkeme, devlet başkanı seçimlerini onayladı

Nijerya'da yapılan seçimde Bola Ahmed Tinubu'nun zaferi Yüksek Mahkeme tarafından onaylandı. Mahkeme, ana muhalefet partisi ve muhalif adayların itirazlarını değerlendirdi ve Tinubu'yu Nijerya'nın usulüne uygun olarak seçilmiş devlet başkanı ilan etti.

Ulusal kanalda canlı yayımlanan duruşmada, 7 yargıç oy birliğiyle Tinubu'yu "Nijerya'nın usulüne uygun olarak seçilmiş devlet başkanı" ilan etti.

Nijerya'da 25-26 Şubat'ta yapılan devlet başkanı seçimini, iktidar partisi Tüm İlericiler Kongresi (APC) adayı Tinubu'nun yüzde 37 oyla kazandığı, seçimde ana muhalefet partisi PDP'nin adayı Abubakar'ın yüzde 29 ve İşçi Partisinin (LP) adayı Peter Obi'nin yüzde 25 oy aldığı açıklanmıştı.


Güney Afrika'da 500 madenci yeraltında alıkonuldu

Güney Afrika'daki 500 maden işçisi, Johannesburg yakınlarındaki GoldOne madeninde iki sendika arasındaki anlaşmazlık sebebiyle yeraltında alıkonuldu. Maden İşçileri ve İnşaat Sendikası'na (AMCU) bağlı işçiler, rakip sendika olan Ulusal Maden İşçileri Sendikası'na (NUM) üye işçileri rehin aldı.

GoldOne madenindeki bin 870 işçi karşı sendikaya katılmak istediğini lakin işverenin sadece kendileri ile çalışan sendikayı tanıdıklarını, diğer sendikayı kabul etmeyeceğini söylemesi üzerine olaylar patlak verdi.

İşçiler 3 günden beridir yer altında rehin tutuluyor. Tansiyon ve şeker hastası olan işçilerin fenalaştığı belirtilirken kolluk kuvvetlerinden henüz bir müdahale gelmedi.


AB, Nijer'deki darbecilere yönelik çerçeve yaptırımlarını açıkladı

Avrupa Birliği yaptığı açıklamada, Nijer'in seçilen cumhurbaşkanını temmuz ayında darbeyle görevden uzaklaştıran askeri yönetim üyelerine yaptırımlar uygulamak için bir çerçeve kabul ettiğini duyurdu.

AB'nin Nijer'deki istikrara, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne zarar veren ve bölgede barış ve güvenliğe tehdit oluşturanlara yönelik yaptırım uygulama kararı aldığını belirtti. AB Dış Politika Sorumlusu Josep Borrell, "Yeni çerçeve kısıtlayıcı önlemler, seyahat yasağı ve varlık dondurma gibi yaptırımlardan oluşuyor" dedi.

Nijer 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı muhafızlarının eski komutanı Abdourahamane Tchiani, Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'a yönelik askeri darbe yaptı. Bazoum o tarihten beridir göz altında tutuluyor.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU