Dünyanın en yaşlı ağaçlarından Pando'nun gizemli sesi kaydedildi

Birbirine bağlı kökler adeta koro oluşturuyor

Pando ağaçlarının 80 bin yaşında olduğu tahmin ediliyor (AP)

Bilinen en eski organizmaları arasında yer alan ve devasa büyüklükteki Pando ağaçlarının sesi kayıt altına alındı.

ABD'nin Utah eyaletinde bulunan ve tek bir kavağın kolonisi konumundaki ağaçlar olarak görülen Pando, 47 bin kökten oluşan devasa bir yeraltı sistemine sahip.

Jeff Rice ve Lance Oditt, Pando'nun "akustik portresi" adını verdikleri sesleri ilk olarak geçen Mayıs ayında Amerikan Akustik Konferansı'nda dinletmişti. 

Sanatçı Jeff Rice, Pando'nun sesini ararken ağacın kökündeki bir oyuğa önce hidrofon yerleştirdi. Daha sonra cihaz, dallar arasında yankılanan titreşimlerin oluşturduğu koroyu yakalayarak kayıt altına aldı.
 

 

Hidrofonlar, sualtındaki hareketlerin yaydığı titreşim ve ses dalgalarını algılayarak düşük voltajda elektrik akımına dönüştüren bir sualtı mikrofonu.

HHidrofonların ille de suyla çalışmadığını belirten Rice, "Hidrofonlar kök gibi yüzeylerden gelen titreşimleri de algılayabiliyorlar ve kulaklığımı taktığımda şaşırdım. Hafif bir ses vardı" dedi.

Bu kayıtlar sayesinde Pando'nun kök sisteminin birbirine bağlılığı ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rice, "Sanırım duyduğunuz şey, ormandaki milyonlarca yaprağın ağacı titreterek dalların arasından toprağa geçen sesi" ifadelerini kullandı.

Öte yandan sanatsal bir amaç için başlatılan bu proje, bilim insanlarının da dikkatini çekti.

Türü korumak için çalışmalarını sürdüren Friends of Pando derneğinin kurucusu Lance Oditt, bu yöntemin Pando'nun karmaşık hidrolik sistemine herhangi bir zarar vermeden inceleme potansiyelini gösterdiğini vurguladı.
 

Independent Türkçe, Ecosystem Sound, Wion

DAHA FAZLA HABER OKU