Süpersonik yolcu uçuşları 20 yılın ardından geri mi dönüyor?

Yeni nesil yüksek hızlı yolcu uçaklarının Londra'dan Miami'ye 5 saatte gideceği vaat ediliyor

Boom (yükselme) zamanı: Bir sanatçının Overture süpersonik jetini tasviri (Boom Supersonic)

Üç saat gibi kısa bir sürede transatlantik geçiş deneyimi yaşayan son yolcular 24 Ekim 2003 sabahı erken saatlerde New York JFK Havalimanı'ndan British Airways'in BA2 uçağına binmişti.

O günün sonraki saatlerinde Londra'ya yaklaşan Concorde, kendisine katılan diğer iki süpersonik jetle beraber başkent üzerinde alçaktan uçtuktan sonra Heathrow Havalimanı'na inmişti.

Yüksek petrol fiyatları, düşük talep ve 2000'de 113 kişinin öldüğü Paris'teki kazanın ardından güvenlikle ilgili endişelerin bir araya gelmesiyle Anglo-Fransız yapımı hava aracı uçuştan çekilmişti.

Havayolu şirketi şöyle belirtmişti:

British Airways, Concorde'u geri çekerek dünyanın tek süpersonik yolcu hizmetini sona erdirdi.

O zamandan beri çeşitli şirketler yeni nesil yüksek hızlı uçak potansiyeli üzerine çalışıyor ama biri alanın çok ilerisinde: Denver merkezli Boom Supersonic.

Colarado merkezli şirket Overture diye bilinen uçağının, Concorde'dan 6'da bir oranda daha yavaş ama yine de geleneksel sübsonik hava araçlarından iki kat hızda, Mach 1.7 seviyesinde uçacağını belirtiyor.

Mach 1.7, yaklaşık 18 kilometre seyir irtifasında saatte yaklaşık 1689 km yer hızına denk düşüyor. Bu, Concorde'dan daha yavaş ancak yaklaşık Mach 0.85 hızında uçan mevcut kısa mesafeli hava araçlarından neredeyse iki kat daha hızlı.

Boom, uçağın menzilinin yaklaşık 7 bin 866 km (4 bin 250 deniz mili) olacağını söylüyor. Bu, Concorde'un maksimum menzilinden sadece 6'da bir oranında daha fazla. Yine de aşağıdaki gibi daha birçok rota seçeneğinin önünü rahatlıkla açabilir:

  • Londra - Miami (yaklaşık 7 bin 121 km)
  • Los Angeles - Lima (yaklaşık 6 bin 706 km)
  • Seul - Honolulu (yaklaşık 7 bin 365 km)
  • Brisbane - Tokyo (yaklaşık 7 bin 121 km)

Boom Supersonic, Overture'un muhtemelen 600'den fazla "kârlı rotası" olduğunu belirtiyor.

Boston, New York, Washington DC ve Miami gibi ABD'nin doğu kıyısındaki şehirlerden Londra, Paris, Dublin, Lizbon ve diğer Avrupa merkezlerine yapılan yolculukların, pazarın kilit bir kısmını oluşturması muhtemel.

Bu rotalar çoğunlukla Overture'un tam hızda uçabileceği deniz üzerinde olacak; kara üzerinde ses bariyerini aşmanın yaratacağı sonik patlama kabul edilemezdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Overture, Concorde'dan sadece daha yavaş değil, daha küçük de olacak. Anglo-Fransız yapımı süpersonik jetin 100 yolcu kapasitesine kıyasla, Overture'un maksimum yolcu kapasitesi 80 olacak.

Boom, kabinde "havayolu şirketinin değerini en üst düzeye çıkaran ve yolcuların sevdiği... Üst Düzey Yolcu Deneyimi" vaat ediyor.

Şirket; United, American ve Japan Airlines gibi büyük havayolu şirketlerinin siparişleri ve ön siparişlerinin de bulunduğu sipariş defterinin "130 hava aracından oluştuğunu" belirtiyor.

2017'de şirket, tarifeli seferlere 2023'te başlayacağını açıklamıştı. Hizmete giriş tarihi halihazırda 2029 diye belirlendi.

Sık uçan yolcu sitesi headforpoints.com'dan Rhys Jones, aşılması gereken büyük teknolojik ve çevresel engeller olduğunu söylüyor:

Süpersonik uçuşların geri dönüşünü görmeyi çok istesem de mevcut motor teknolojisiyle bunun nasıl gerçekleşeceğini anlamakta zorlanıyorum.

Süpersonik seyahat açısından üzücü olan, Concorde'un 2003'te son uçuşunu yapmasından bu yana çevresel meselelere ilişkin farkındalığımızın muazzam derecede değişmesi. Havayolu şirketleri daha az yakıt kullanmak için ellerinden geleni yaparken birçoğu 2050'ye gelindiğinde net sıfıra ulaşmayı taahhüt ediyor.

Boom'un Overture'u gibi süpersonik uçaklar, yolcu-mil başına mevcut uçaklar kadar verimli olmazsa muazzam eleştirilere maruz kalacak.

Boom, Overture'un net karbon nötr olacağını belirtiyor ama bu sürdürülebilir havacılık yakıtlarının kullanımına bağlı. Eğer Overture, sübsonik bir uçağa kıyasla yolcu mil başına iki kat daha fazla yakıta ihtiyaç duyuyorsa o zaman yakıtın, bir yerine iki kişiyi aynı mesafe boyunca uçurabileceği geleneksel bir jet uçağında kullanılmasının daha iyi olacağı söylenebilir.

Boom Supersonic, Overture'un premium koltuk-mil maliyetinin sübsonik uçaklardan daha düşük olacağını belirtiyor. Üretici, buna uygun şekilde havayolu şirketlerinin normal business class ücretleri uygularken kârlı bir şekilde çalışabileceğini ifade ediyor.

Concorde biletleri, British Airways first class ücretlerinden daha pahalıya satılıyordu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU