Çin-Hindistan rekabeti: Maldivler'in yeni lideri ilk hamlesini yaptı

"Tüm Hint askerleri ülkeden çıkarılacak"

45 yaşındaki Muizzu, Birleşik Krallık'taki Leeds Üniversitesi'nden mühendislik alanında doktora sahibi (Reuters)

Maldivler'in yeni lideri Muhammed Muizzu, ülkedeki tüm Hint askerlerinin sınırdışı edileceğini duyurdu.

17 Kasım'da cumhurbaşkanlığı görevine başlayacak Muizzu, Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'de dün yayımlanan söyleşisinde şu ifadeleri kullandı: 

Maldivler topraklarında herhangi bir yabancı ülkenin askerini istemiyoruz. Maldivler halkına bunun sözünü verdim ve ilk günden itibaren sözümü yerine getireceğim.

Muizzu, seçimi kazandıktan birkaç gün sonra Hindistan'ın Maldivler Büyükelçisi Munu Mahawar'la görüştüğünü ve kendisine "çok net şekilde her bir Hint askeri personelinin ülkeden çıkarılması gerektiğini söylediğini" de ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, Çin'e yakın duran Muizzu'nun böyle bir adım atmasının, Maldivler ve Hindistan arasında diplomatik soruna yol açabileceğine dikkat çekildi.  

Ana muhalefetteki İlerici Parti (PPM) ve Ulusal Halk Kongresi'nin (PNC) oluşturduğu koalisyonun adayı Muizzu, 30 Eylül'de ikinci turu düzenlenen seçimlerde yüzde 54,4 oyla galip gelmişti. Hindistan'a yakın Maldivler Demokratik Partisi'nden (MDP) mevcut cumhurbaşkanı İbrahim Muhammed Salih'in oy oranıysa yüzde 46,4'te kalmıştı.

Maldivler ordusunun paylaştığı rakamlara göre ülkede yaklaşık 75 Hint askeri var. Bu personelin, Hindistan'ın Maldivler'e "hediye" olarak 2010 ve 2013'te gönderdiği iki askeri helikopterle 2020'de gönderdiği küçük bir askeri uçağın bakımı için görevlendirildiği bildirilmişti. Ancak muhalifler, Yeni Delhi yönetiminin ülkeye asker yerleştirmek için bunu bahane olarak kullandığını savunuyor.

Muizzu, Hindistan ve Çin arasındaki gerginliğin artması durumunda Maldivler'deki bu askerlerin sorun yaratabileceğine dikkat çekerek, "Maldivler bu küresel güç mücadelesine girmek için fazla küçük. Biz bu işe bulaşmayacağız" dedi. 

Salih ise seçimlerden önce yaptığı açıklamada, askeri personel durumunun abartıldığını savunarak, "Ülkedeki Hintli askeri personel, Maldivler ordusunun komutası altında görev yapıyor" demişti.

Öte yandan Hindistan, Sifavaru limanında bir donanma üssü inşa etmek için Maldivler'le 2021'de anlaşma imzalamıştı. Yeni Delhi yönetimi, üssün Maldivler ordusuna ait olacağını ve buradaki askerlerin Hint personel tarafından eğitileceğini bildirmişti. 
 


Çin ve Hindistan arasındaki çekişme, 520 bin nüfuslu Maldivler'deki seçimlere de yansımıştı.

2013-2018'de ülkenin cumhurbaşkanı olan Abdulla Yameen yönetiminde Maldivler, Çin'le ilişkileri geliştirmişti. Yameen, Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'ne de katılmıştı. Ancak 2018'deki seçimleri kazanan Salih, Çin'den uzaklaşarak Hindistan'la ilişkileri geliştirme politikası izlemişti. 

Yameen'in Aralık 2022'de yolsuzluktan suçlu bulunarak 11 ay hapse mahkum edilmesinin ardından seçimlere onun yerine Muizzu girmişti.

Pasifik-Hint Okyanusu'nda nüfuzunu artırmak isteyen Pekin yönetimi, Maldivler gibi stratejik konumdaki bir ülkeyi de kendine yakın tutmak istiyor. 

Son yıllarda adada altyapı projelerine yatırım yaparak Maldivler'le ilişkileri geliştiren Çin'in lideri Şi Cinping, seçimlerinden ardından "Muizzu'yla çalışarak yola devam etmeye hazırız" demişti.

Hindistan ise uzun yıllara dayanan kültürel ve finansal bağlarının olduğu Maldivler'in Çin'in eksenine kaymasını istemiyor. 


Independent Türkçe, BBC, Reuters, Indian Express

DAHA FAZLA HABER OKU