Venezuela muhalefetinden Maduro'nun karşısına siyasi yasaklı aday

Ön seçimde oyların yüzde 93'ünü aldı

56 yaşındaki Maria Corina Machado'nun asıl mesleği endüstri mühendisliği (Reuters)

Venezuela'da muhalefet gelecek yıl yapılması planlanan başkanlık seçimleri için adayını belirlendi.

Venezuela muhalefetinin seçimde Nicolas Maduro'nun karşısına çıkaracağı isim 56 yaşındaki muhafazakar lider Maria Corina Machado oldu.

Machado'nun adaylığı, muhalefetin Maduro'nun karşısına tek bir adayla çıkmak için 10 yıl aradan sonra ilk kez düzenlediği ön seçimlerle belirlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ön seçimi düzenleyen komite Machado'nun kullanılan oyların yüzde 93'ünü aldığını duyurdu. 

Ancak Maduro yönetiminin, uluslararası gözlemcilere izin verme sözü verdiği seçimler öncesinde Maria Corina Machado'nun önünde ciddi bir engel bulunuyor.

Uzun süredir hükümet karşıtı bir duruş sergileyen Machado daha önce Maduro hükümetine yönelik yaptırımları desteklediği gerekçesiyle 15 yıl siyasi yasak almıştı.

Buna karşın ülke içinde ve yurtdışında onbinlerce Venezuelalı, dün ön seçimlerde oy kullanmak için saatlerce sıra bekledi.

Karakas'ta 6 yaşındaki çocuğuyla birlikte saatlerce bekledikten sonra oy kullanabilen 23 yaşındaki Maria Victoria Ramos, Washington Post'a yaptığı açıklamada, "Her yerde görebilirsiniz; insanlar bunu bitirmeye kararlı. Oğlum bana neden burada olduğumuzu ve saatlerce beklediğimizi soruyor. Ona bunun daha iyi başkan için bir şans olduğunu söyledim. O kişi de Maria Corina" ifadelerini kullandı.

Maduro hükümeti ve muhalefet geçen hafta 2024'ün ikinci yarısında seçim yapılması konusunda anlaşmaya varmıştı. Bunun üzerine ABD yönetimi Venezuela'nın petrol, gaz ve altın endüstrilerine uygulanan yaptırımları hafifletme kararı almıştı.

ABD Hazine Bakanlığı da, Amerikan şirketlerine 6 aylık geçici bir lisans vererek Venezuela enerji sektörüyle iş yapmalarının önünü açtı. Maduro hükümetinin seçimlerle ilgili vaatlerini yerine getirmesi durumunda lisansın yenilenmesi planlanıyor.

Geçen hafta Barbados'ta imzalanan anlaşmayla birlikte Maduro hükümeti, tüm partilerin adaylarını seçebileceği, tüm kampanyaların medyada eşit derecede temsil edileceği ve seçim günü uluslararası gözlemcilerin görev yapacağı bir seçim süreci sözü vermişti.


Maduro'nun listesinde muhalefetin popüler isimlerine yönelik siyaset yasağının kaldırılacağına ilişkin bir sözse bulunmuyor.

Ancak müzakerelere yakın bir kaynak Washington Post'a yaptığı açıklamada, hükümetin Machado dahil tüm adayların yarışmasına izin vereceğini ve kasım sonuna kadar yasakların kalkacağını söyledi.

Kaynak, Machado'nun seçimlere katılımının engellenmesi durumunda ABD'nin, petrol ve gaz lisansını iptal edebileceğini öne sürdü.

Venezuela muhalefeti son olarak 2012'de ön seçim yaparak Henrique Capriles'i dönemin devlet başkanı Hugo Chavez'in karşısına çıkarmıştı.

2012'deki seçimleri Chavez'e karşı kaybeden Caprilles, 2013'te Chavez'in ölümünün ardından yapılan erken seçimleri de Maduro'ya kaybetmişti.

Uzmanlar 10 aday içinden açık ara farkla ön seçimi kazanan Machado'nun seçime girmesinin engellenmesi durumunda bir başka muhalefet adayını desteklemeye hazır olması gerektiğini belirtiyor.


Independent Türkçe, Washington Post, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU