Üç ülkede yapılan araştırma: "İnsanlar, köpeklerini kedilerinden daha çok seviyor"

Kedilerin başına buyruk, köpeklerin daha sadık olması tercihleri etkiliyor

Çalışmanın yalnızca üç ülkeyi kapsadığını belirten araştırmacılardan Prof. Clare Palmer, belki kedilere bağlılığın köpeklerden daha yüksek olduğu ülkelerin olabileceğini söyledi (Unsplash)

Yeni bir araştırmaya göre, evcil hayvan sahipleri köpeklerini kedilerinden daha çok seviyor.

Hakemli bilimsel dergi Frontiers in Veterinary Science dergisinde yayımlanan araştırma kapsamında Danimarka, Avusturya ve Birleşik Krallık genelinde yapılan ankette 844 köpek sahibi, 872 kedi sahibi ve hem köpek hem de kedi sahibi olan 401 kişiye evcil hayvanları hakkında sorular soruldu.

Araştırmada genel olarak katılımcıların, köpeklerine kedilerinden daha bağlı olduğu görüldü.

Köpeklere masraftan kaçınılmıyor

Bulgulara göre, evcil hayvan sahiplerinin köpeklerine sigorta yaptırma olasılıkları kedilere göre daha yüksek çıktı. Aynı zamanda köpeklerinin tedavileri için de daha fazla masraf yaptıkları ifade edildi.

Fakat sonuçlar, ülkeler arasında farklılıklar da gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örneğin Birleşik Krallık'taki sonuçlarda, kediler ve köpeklerin başabaş gittiği görüldü. Avusturya ve Danimarka'da hayvan sahiplerinin tercihi köpeklerinden yana oldu.

Araştırmanın başyazarlarından Kopenhag Üniversitesi'nden Prof. Sandoe, ''Tüm ülkelerde insanların köpeklerine kedilerden daha fazla değer verdiği görülse bile farklılıklar saptandı'' dedi ve ekledi:

Bu nedenle insanların kedilerine köpeklerinden daha az önem vermesi evrensel bir olgu gibi görünmüyor. Aradaki farkın kültürel faktörlere bağlı olduğunu da görüyoruz.

Çalışmada, ülkeler arasındaki farkın kültürel farklılıklar ve evcil hayvanlara yönelik tutumlardan kaynaklanabileceğini öne sürüldü. Buna göre, ülkenin tarım toplumu olduğu dönemde hayvanlarla kurduğu etkileşim, modern zamanda evcil hayvanlara yönelik tutumu da belirlemiş olabilir.  

Kediler başına buyruk, köpekler daha sadık

Hayvanlarla birlikte yaşayan insanlara genelde şu soru sorulur: Kedi insanı mısın yoksa köpek mi?

Tercihler genel olarak hayvanın kişilik özelliklerinden ve sahibiyle kurduğu bağdan gelir.

Köpeklere göre daha ''soğuk'' görünen kediler, zaman zaman insanlara karşı daha mesafeli durmayı tercih edebilir. Köpeklerin birlikte yaşadıkları insana daha sadık olduğu bilinirken kediler, her gün değişen tavırlara sahiptir.

Araştırmaya göre bu durum, sahibin evcil hayvanına karşı tutumunu da etkileyebilir.



Independent Türkçe, Newsweek, Frontiers

DAHA FAZLA HABER OKU