Neandertallerin pençeli aslan postu giydiği ortaya çıktı

"Pençeyi derinin içinde tutmaları benzersiz bir şey"

Neandertallerin aslanlarla derin bir kültürel bağı olabilir (Julio Lacerda / Aşağı Saksonya Eyalet Anıt Koruma Dairesi)

Bilim insanlarının bulduğu eski bir süslü kürk ve bazı sıradışı kemik kalıntıları, Neandertallerin mağara aslanlarını avladığının ilk doğrudan kanıtını sağladı.

Buluntular aynı zamanda insanlık tarihinde büyük bir yırtıcı hayvanın öldürüldüğüne işaret eden en eski doğrudan kanıt niteliğinde.

İlk kanıt, Almanya'daki Unicorn Mağarası'nda bulunan Avrasya mağara aslanı kalıntıları. Bu kalıntılar 45 ila 55 bin yıl öncesine tarihleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

17. yüzyıldaki ilk arkeologlar bu mağaranın tek boynuzlu at kemikleri içerdiğine inanıyordu. Ancak daha sonra bu mağaranın o kadar da mistik olmayan bir canlıya ev sahipliği yaptığı ortaya çıktı: Neandertaller.

Yeni araştırmanın ardındaki arkeologlar, burada bulunan kemik kalıntılarının bir zamanlar aslan derisi postu olarak kullanıldığına inanıyor.

Postun aslan pençesinin kemiklerini içerecek şekilde tasarlandığı tespit edildi. Araştırmacılar bunun bir tesadüf olmadığını ileri sürüyor. Buna göre söz konusu özellikler, giysinin yapımına olağanüstü özen gösterildiğini ortaya koyuyor.

Almanya'daki Tübingen Üniversitesi'nden zooarkeolog ve çalışmanın başyazarı Gabriele Russo, "Bu harika. Neandertallerin post kullandığını biliyoruz; deriyi muhtemelen vücutlarının ısısını düzenlemek için kullanıyorlardı. Ancak pençeyi derinin içinde tutmaları benzersiz bir şey" diye konuştu:

Pençeyi de dahil edersek bu giysiyi yapmak çok daha fazla zaman gerektirmiş. Ekonomik açıdan çok daha maliyetli, çok daha fazla dikkat gerektiriyor.

Russo'ya göre bu post, pratik bir giysi değildi. Dolayısıyla sadece özel durumlarda giyilmiş olması mümkün.

"Büyük etobur derilerinin, termoregülasyon (vücut sıcaklığını belirli sınırlar içinde tutma yeteneği) için yararlı olduğunu gösteren çalışmalar var" diyen bilim insanı, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Ancak postun üzerinde bir pençenin olması, biraz rahatsız etmiş olabilir. Dolayısıyla onu her zaman giymek yerine, belirli durumlarda kullanmış olmaları mümkün.

Russo ayrıca, "Belki bir çeşit ritüel ya da özel bir gün sırasında giyilmiştir" diye ekledi:

Aynı zamanda, örneğin gruptaki diğer insanlara bir yırtıcı hayvanın neye benzediğini ve ne kadar tehlikeli olabileceğini göstermek için öğretim unsuru olarak da kullanılabilir.

Bu ihtimallerin yanı sıra araştırmacılar, postun Neandertal topluluğunun cesaretini ve avlanma becerilerini sergilemesi için kullanılan bir ödül olabileceğini de düşünüyor.

Çalışmada Neandertallerin yalnızca mağara aslanlarının postunu almakla kalmayıp onları bizzat avladıklarına dair doğrudan kanıtlar da var.

Bir mağara aslanının iskeleti üzerinde çalışan ekip, keski izlerinin yanı sıra hayvanın üçüncü kaburgasının iç kısmında bir mızrakla bıçaklandığını düşündüren bir yara tespit etti.

Mağara aslanları, 13 bin yıl önce soyları tükenene kadar Buzul Çağı Avrasyasında yaşamıştı.

Modern aslandan biraz daha büyük olan bu hayvanlar, yırtıcıların zirve noktasındaydı. Bu da avlanmalarının hiç kolay olmadığı anlamına geliyor.

Russo, "Bulguların, aslanlar ve Neandertaller arasındaki kültürel ilişkiye dair bir tür kanıt teşkil ettiğini düşünüyorum" diyor:

Böyle bir yırtıcıyı avladıklarına göre muhtemelen hayatlarında önemli bir rolü vardı.

 

Independent Türkçe, IFL Science, SciNews

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU