Dünya Filistin için ayakta: Washington'dan Atina'ya onbinlerce kişi sokaklara döküldü

İsrail karşıtı göstericiler birçok yerde Filistin'e destek vermek için protesto düzenledi

Gazze'de yaşanan savaş tüm şiddetiyle sürerken, dünyanın dört bir yanında Filistin'e destek için protestolar düzenlendi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt verdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'deki toplam can kaybı 3 bin 478'e yükselirken, yaralı sayısı da 12 bini geçti.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda da 304'ü asker en az 1400 kişinin öldüğünü, 3 bin 968 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne 17 Ekim'de düzenlenen saldırıda da 471 kişi hayatını kaybetmiş, 28'i ağır 342 kişi yaralanmıştı. İsrail, saldırıdan Hamas'ın yanında savaşan Filistin İslami Cihat Örgütü'nü sorumlu tutmuş, örgütse iddiaları yalanlamıştı.

Savaşın ikinci haftasına yaklaşılırken, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına ve ABD'nin Tel Aviv yönetimine desteğine karşı birçok yerde ses getiren Filistin yanlısı protestolar düzenlendi.

Atina, Filistin halkı için ayaklandı

Yunanistan'ın başkenti Atina'da yaklaşık 10 bin kişi, parlamento binasının da bulunduğu Sintagma Meydanı'nda toplandı. Kalabalık, Filistin bayraklarıyla İsrail Büyükelçiliği'ne yürüyüş düzenledi. Polis ise elçilik binasına girmek isteyen göstericilere gözyaşartıcıyla müdahale etti.
 


"Filistin'e özgürlük" ve "Katil Amerika" yazılı dövizlerin taşındığı eylemlere, Atina'daki Filistin Misyon Temsilcisi Büyükelçi Yussef Dorkhom ve Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri Dimitris Kuçumbas da katıldı.
 

yunanistan eylem aa (2).jpg
Yunanistan'da polis, elçilik binasına girmek isteyen protestocuları engelledi (AA)


Dorkhom, protestoculara ve organizatörlere teşekkür ederek, "Halkımız özgürlük ve yaşam hakkı için mücadele etmekten asla vazgeçmedi. Suçlu terör işgali sona erecektir" dedi.
 

yunanistan eylem aa.jpg
Atina'daki eylemde dev bir Filistin bayrağı açıldı (AA)


Berlin'de göstericiler, polisle çatıştı

Almanya'da da Filistin'e destek gösterisi yapmak isteyenlere polis müdahale etti.
 


Başkent Berlin ve Frankfurt'ta yürüyüş yapmak isteyen kalabalıklar, Filistin'e destek eylemlerinin Alman hükümeti tarafından yasaklanması nedeniyle engellendi.

Berlin'deki gösterilerde polisle protestocular arasındaki arbedede yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı.
 


Göstericiler caddede barikatlar kurarak, çöp konteynerlerini ateşe verirken, polise taş ve şişe fırlatanlar oldu. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Alman polisinin protestoculara copla vurduğu da görülüyor.

Filistin yanlıları Barselona sokaklarına döküldü

İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen protestolarda da büyük bir kalabalık, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılara karşı yürüyüş düzenledi.

Eylemciler, "İsrail yasadışı bir devlettir" yazılı pankartlar taşıdı. 
 


Sosyalistlerle iktidara ortak olan solcu Podemos'tan Sosyal Haklar Bakanı Ione Bellara, protestolardan önce yaptığı açıklamada, Filistin halkına yönelik "planlı soykırımı" nedeniyle İspanya'nın İsrail'le diplomatik ilişkilerini askıya almasını istedi.

Barselona Belediye Başkanı Ada Colau da şehrin Tel Aviv'le "kardeş şehir" statüsünü askıya aldı.

Hollanda'da protestoculardan UCM'ye çağrı

Hollanda'nın Lahey şehrinde Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) önünde toplanan kalabalık da İsrail'in Filistinlilere soykırım yaptığını söyleyerek, Tel Aviv yönetimine karşı harekete geçilmesi çağrısı yaptı.
 

hollanda reuters.jpg
UCM önündeki protestoda Türk bayrağı açanlar da vardı (Reuters)


Polisin sert müdahalesiyle karşılaşan eylemciler, protestoda "Filistin'e adalet - soykırımı durdurun" yazan pankartlar taşıdı.

Savaş karşıtı Yahudiler, ABD Kongresi'ni bastı

ABD'deyse savaş karşıtı Yahudi gruplar, başkent Washington'daki Kongre binasını bastı.

"Barış için Yahudi Sesi" ve "Eğer Şimdi Değilse" adlı organizasyonların öncülüğünde düzenlenen gösteride protestocular, Kongre binasında oturma eylemi yaptı.
 

abd eylem aa.jpg
Baskından önce Kongre önünde toplanan eylemciler, "Çocukları ve sivilleri hedef almak savaş suçudur" yazan bir doviz taşıdı (AA)


"Siyonizm=Faşizm" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, Kongre binasında "Şimdi ateşkes" sloganları da attı. Yaklaşık 400 eylemciye, 25 haham da katıldı.

"Barış için Yahudi Sesi"nin Twitter paylaşımında, "Yüzlerce Amerikalı Yahudi Kongre'de oturma eylemi düzenliyor ve Gazze'de ateşkes çağrısı yapılana kadar Kongre'den ayrılmayacağız" ifadelerine yer verildi.
 

abd kongresi afp.jpg
Kongre baskınına katılan hahamlar da dua ederek savaşı kınadı (AFP)


Kongre'deki oturma eylemine müdahale eden polisse 300 kişiyi gözaltına aldı

Aynı gruplar, iki gün önce de Beyaz Saray'ın girişlerini kapatarak savaş karşıtı eylemler yapmıştı.
 


Filistin Gençlik Hareketi adlı gruptan protestocularsa Washington DC'deki İsrail Konsolosluğu yakınlarında gösteri düzenledi.

Lübnan'da ABD Büyükelçiliği ateşe verildi

Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne iki gün önce düzenlenen ve 471 kişinin öldürüldüğü saldırının ardından Hizbullah'ın protesto çağrısına kulak veren binlerce kişi, Lübnan'da sokaklara döküldü.
 

lübnan aa 2.jpg
Beyrut'taki eylemde Hizbullah ve Hamas bayrakları da dikkat çekti (AA)


Özellikle ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği önünde düzenlenen gösteriler dün de sürdü. 

Ellerinde Filistin bayrağı taşıyan binlerce gösterici, asker ve polisin kurduğu barikatı geçerek büyükelçilik binasına girmeye çalışırken, güvenlik güçleri gözyaşartıcı ve tazyikli suyla eylemcilere müdahale etti.
 

lübnan aa.jpg
İki gün üst üste ABD Büyükelçiliği'ne girmeye çalışan eylemcilere, tazyikli suyla müdahale edildi (AA)


Göstericiler, iki gün önce de ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği'nin bir kısmını molotofkokteyli fırlatarak ateşe vermişti.
 

lübnan afp (2).jpg
Protestocular, Washington'ın elçilik binasının bir kısmını da yakmıştı (AFP)


Eylemciler, Fransa'nın Beyrut Büyükelçiliği binası önünde toplanmış, "Fransa Siyonsit'tir" sloganlarıyla elçilik binasının giriş kapısına taşlarla saldırmıştı.

Tahran'da onbinlerce kişi Filistin'e destek verdi

İran'ın başkenti Tahran'daki İnkılap Meydanı'nda toplanan onbinlerce kişi, İsrail karşıtı sloganlar atarak protesto düzenledi.
 

iran aa.jpg
İran devletinin çağrısıyla düzenlenen protestolarda Tahran, Filistin'e tam destek verdi (AA) 


Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de eylemlerde yaptığı açıklamada, "İsrail, Gazze'ye düzenlediği saldırıyla kendi yok oluş sürecini başlattı" dedi. 

Reisi, İsrail'e savaşta destek veren ABD'nin de Gazze'deki yıkımda suç ortağı olduğunu söyledi.


Independent Türkçe, New York Times, Washington Post, Reuters, Kathimerini, El Nacional, World Socialist Web Site, AA

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU