Filistin'in şu anki önceliği ne?

"Gazze ile sevinmek" ve "Gazzeliler için üzülmek" arasındaki psikolojik ayrılık ilk kez olmuyor, fakat ilk kez bu kadar korkunç ve kıyamete benzer bir boyuta ulaştı

İsrail bombardımanında yaralanan aralarında çocukların da bulunduğu Filistinliler, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'taki bir hastanede tedavi ediliyor, 17 Ekim 2023 / Fotoğraf: Haitham Imad, EPA-EFE

Temelde ve ilke olarak Gazze savaşının üç referansı olması gerekiyor: Filistin, Arap ve uluslararası.

İlk referansa bakacak olursak; Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Venezuella Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile yaptığı görüşmede "Hamas'ın politikaları ve eylemleri Filistin halkını temsil etmiyor" dedi.

İkinci referans olan Araplar ise; binlerce ölü ve yaralının yanı sıra yıkılan ev ve hastanelere rağmen bir Arap Birliği zirvesi düzenleyemediler. Bölünmeyle sonuçlanan dışişleri bakanları toplantısıyla yetindiler.

Uluslararası alana gelince; ABD, 1948'den beri ilk kez Filistin tarafına daha düşman bir cepheye liderlik ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu üçünün yokluğunda İran kendisinde askeri veya stratejik kararlar alma hakkını gördü.

Dışişleri Bakanı süreci yönetmek için cumhurbaşkanı olmayan, hükümetinin önemli kararlar alması anayasal olarak yasaklanmış, cumhurbaşkanı seçimi oturumları ana Hristiyan parti Avn akımı tarafından boykot edilen bir ülkenin başkenti Beyrut'ta yaklaşık bir hafta geçirdi.

Cephenin diğer tarafında birinci referans Binyamin Netanyahu.

OHAL hükümeti için Avigdor Lieberman gibi birisi eksikti, o da hükümete katıldığını duyurdu.

İsrail'de mesele artık ‘şahinler' ve ‘güvercinler' meselesi olmaktan çıkıp, kimin diğerinden daha fazla yok ettiği, yakıp yıktığı ve Filistinlileri yerinden ettiği meselesi oldu.

Şu an önemli olan tek şey kamuoyunun önünde değil, perde arkasında olup bitenler.

Yani ABD, korkunç tehcir kararının iptali için baskı yapmayı başarabilecek mi, yoksa cehennemin kapıları açık mı kalacak?

Hamas az da olsa uzlaşacak mı, yoksa İsrailli yıkım grubuna gerekçeler sunmaya devam mı edecek?

Halihazırda ateşkes, çözüm, barış arayışında olan güçleri ve unsurları içeren bir siyasi çerçeve mevcut değil.
 


Bu yürek burkan acizlik ve boşluk sahnesi, Ebu Mazen'i (Mahmud Abbas) Hamas'ın eylem ve politikalarının Filistinlileri temsil etmediğini söylemeye sevk eden şeydi.

Bu umutsuz ve hazin bir açıklama, bir insanın, halkına karşı işlenen en korkunç zulmü püskürtmek için en fazla söyleyebileceği şeydir.

Tabii bu açıklama aşırılıkçılara kapıyı araladı. Ama Ebu Mazen bunu söylerken, çatışmayı Gazze dışına taşıyanları değil, bizzat Gazze'nin içinde en kötü tehcir kararı nedeniyle acı çeken milyonlarca insanını düşünüyordu.

"Gazze ile sevinmek" ve "Gazzeliler için üzülmek" arasındaki bu psikolojik ayrılık ilk kez olmuyor, fakat ilk kez bu kadar korkunç ve kıyamete benzer bir boyuta ulaştı.

Ebu Mazen'in bahsettiği ve Filistinliler adına reddettiği Hamas'ın 'eylemleri' İsrail askeri aygıtı için sürpriz değil, aksine Joe Biden ve Avrupa'nın daha önce alışılmadık politikalar ve pozisyonlar almasını meşrulaştıran da bu eylemlerdi.

Filistin Devlet Başkanı olup bitenlerin dışında kalamaz, bu yüzden bir yandan ABD Başkanı'nı arayıp insani bir tutum benimsemesini talep ederken, diğer yandan korkunç labirenti içinde Venezuela Devlet Başkanı'nı arıyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU