ABD'nin Gazze'deki savaşa tepkisi, Ortadoğu'da öfke uyandırdı: "Amerikalılar hiçbir şey öğrenmemiş"

"Batı'nın eli de kana bulanacak"

Ürdün'ün başkenti Amman'daki protestolarda eylemciler, Biden ve Netanyahu'nun fotoğraflarının yer aldığı "Suç ortakları" yazılı pankart taşıdı (Reuters)

ABD'nin Gazze savaşındaki tutumu, Ortadoğu’da büyük tepki topluyor.   

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt verdi. 

Washington yönetimi, savaşın ilk gününden beri Tel Aviv hükümetine tam destek sağladı. ABD, USS Dwight D. Eisenhower ve USS Gerald R. Ford uçak gemilerinin yanı sıra bölgeye savaş jetleri de gönderdi. Buna ek olarak İsrail ordusuna mühimmat tedariki de yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı Joe Biden da savaşın ilk gününde Hamas'ın saldırılarını "şeytanice" diye niteleyerek, İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu söyledi.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), Washington'ın İsrail'e bu desteğinin Ortadoğu'da büyük tepki topladığını yazdı.

Haberde, "Bölgedeki pek çok kişi, İsrail'in Hamas'la savaşını, abluka altındaki Gazze topraklarında Filistinli sivillere yönelik Amerikan destekli bir katliam olarak görüyor" ifadelerine yer verildi. 

NYT'ye konuşan eski Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi, ABD'nin İsrail'e destek politikasının etkilerini şöyle değerlendirdi: 

Arap dünyasında Hamas'ı desteklemeyenler tarafından bile büyük bir öfke var. Batılı güçler, İsrail'e yeşil ışık yakıyor. Bu iş giderek kanlı bir hal aldıkça, Batı'nın eli de kana bulanacak.

Suudi Arabistan'daki Kral Suud Üniversitesi'inden Halid Dahil ise ABD'nin Ukrayna savaşındaki tavrıyla Gazze'deki çatışmalara tepkisi arasındaki farka dikkat çekerek, şunları söyledi: 

Ukrayna'da işgale karşısınız, Filistinlilerin işgal altında olduğunu inkar edebilir misiniz? Kimse sizden Filistinlileri işgal ettikleri için gidip İsraillilere savaş ilan etmenizi istemiyor. İnsanlar sizden mantıklı ve akıllı olmanızı ve müttefiklerinizi ikna etmenizi, onları akıllarını başlarına toplamaya zorlamanızı istiyor.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Ortadoğu Enstitüsü'nden Hafsa Haleva, ABD'nin Gazze'deki savaşla ilgili tutumunu "ahlakdışı" diye niteledi. 

Araştırmacı, Gazze'deki çatışmaların ardından ABD'de oluşan atmosferi 11 Eylül saldırıları sonrasındaki duruma benzeterek, şu değerlendirmeyi yaptı: 

Haberleri 5 dakika izlerseniz, içinde bulunduğumuz durumun gerçek ve saf bir 11 Eylül İslamofobisi olduğunu görürsünüz. 23 yıl sonra, tamamen aynı dilin içindeyiz. Amerikalılar hiçbir şey öğrenmemiş.

Öte yandan Biden, Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne dün düzenlenen ve en az 500 kişinin öldürüldüğü saldırıdan da Filistinlileri sorumlu tuttu. 

Biden, bugün başkent Tel Aviv'de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla görüşmesinde, saldırıyla ilgili "Dün Gazze'deki hastanede meydana gelen patlama beni derinden üzdü ve öfkelendirdi. Gördüğüm kadarıyla bunu siz değil, diğer takım yapmış gibi duruyor" dedi.
 

batı şeria afp.jpg
Gazze'deki hastaneye düzenlenen saldırı, işgal altındaki Batı Şeria'da da tepki topladı (AFP)


Netanyahu da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, hastaneyi İsrail ordusunun vurmadığını savunarak, Gazze'den ateşlenen bir füzenin binaya isabet ettiğini öne sürmüştü. Hamas ise iddiaları reddederek İsrail ordusunun doğrudan hastaneyi hedef aldığını savunuyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, bugünkü açıklamasında, ordunun saldırıyla ilgili görüntüleri ve istihbarat bilgilerini incelediğini ve füzenin Filistin İslami Cihat Örgütü tarafından ateşlendiğinin tespit edildiğini ileri sürdü. Örgüt ise iddiaları yalanladı. 

Hastaneye düzenlenen saldırının ardından Ortadoğu'da birçok protesto düzenlendi.
 

lübnan afp.jpg
Lübnan'da elçilik binasının olduğu yerde yangın çıktı (AFP)


Lübnan'da eylemciler, başkent Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği binası önünde gösteri yaptı. Ayrıca elçilik yanındaki bir bina da yangın çıktı. 

İran'daki Fransa ve Birleşik Krallık büyükelçiliklerinin duvarlarına da yumurta fırlatıldı. 

Ayrıca Ürdün, Irak, Fas, Tunus, Yemen ve Libya'da protestolar düzenlendi.  



Independent Türkçe, New York Times, CNN, Reuters, AP

DAHA FAZLA HABER OKU