Biden, Gazze'deki hastane katliamından Filistinlileri sorumlu tuttu

İsrail ordusu, binaya isabet eden füzenin Filistin İslami Cihat Örgütü'ne ait olduğunu savunuyor

Biden yönetimi, savaşta İsrail'e savaş gemileri ve mühimmat da gönderdi (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlenen saldırıdan Filistinlileri sorumlu tuttu.

Biden, başkent Tel Aviv'de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla görüşmesinde, hastaneye düzenlenen saldırıyla ilgili şunları söyledi: 

Dün Gazze'deki hastanede meydana gelen patlama beni derinden üzdü ve öfkelendirdi. Gördüğüm kadarıyla bunu siz değil, diğer takım yapmış gibi duruyor. Ancak pek çok kişi de ne olup bittiğinden emin değil.

Netanyahu da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, hastaneyi İsrail ordusunun vurmadığını savunarak, Gazze'den ateşlenen bir füzenin binaya isabet ettiğini öne sürmüştü. Hamas ise iddiaları reddederek İsrail ordusunun doğrudan hastaneyi hedef aldığını savunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, bugünkü açıklamasında, ordunun saldırıyla ilgili görüntüleri ve istihbarat bilgilerini incelediğini ve füzenin Filistin İslami Cihat Örgütü tarafından ateşlendiğinin tespit edildiğini ileri sürdü.

Hagari, İslami Cihat savaşçılarının aralarında "başarısız füze atışıyla" ilgili bazı konuşmaların kaydedildiğini savundu. IDF sözcüsü, Hamas'ın saldırıyı "gerçekleri örtmek için medya kampanyasına" çevirmeye çalıştığını da iddia etti. Hagari, incelemede elde edilen bilgilerin ABD ve Avrupa ülkeleriyle paylaşıldığını söyledi.

Biden, İsrail'de ayağının tozuyla saldırılardan Filistinlileri sorumlu tutarken, Avrupalı liderler daha ihtiyatlı davrandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı James Cleverly, "Çok fazla kişi hızlıca sonuca varıyor. Ne olup bittiğini yanlış anlamak daha fazla can kaybına yol açar. Olayla ilgili gerçeklerin ortaya çıkmasını bekleyin" dedi.

Benzer şekilde İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de yaşananlardan ötürü derin üzüntü duyduğunu söyleyerek, saldırıyla ilgili incelemelerin sonuçlarını beklediklerini belirtti. 

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ise başkent Kahire'de Almanya Başbakanı Olaf Scholz'la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Gazze'de şu an yaşanan, sivilleri Mısır'a göçe sürükleme girişimidir. Filistinlilerin topraklarından sürülmesini reddediyoruz" dedi. 

Biden'ın Ürdün ziyareti iptal edilmişti

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı rakamlara göre en az 500 kişinin öldürüldüğü saldırının ardından Biden'ın Ürdün ziyareti de iptal edilmişti. 

Başkent Amman'da yapılacak zirveye Biden'ın yanı sıra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ürdün Kralı Abdullah ve Mısır lideri Sisi katılacaktı. 

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, dünkü açıklamasında zirvenin iptal edildiğini duyurmuştu Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd de iptal kararının Mısır, Filistin ve Ürdün arasında koordine şekilde verildiğini söylemişti. 

Washington'dan dün yapılan açıklamadaysa hastaneye düzenlenen saldırının ardından Filistin'de üç gün yas ilan edilmesi nedeniyle tarafların ortak kararıyla zirvenin iptal edildiği belirtilmişti. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Biden'ın İsrail ziyareti dönüşünde Sisi ve Abbas'la telefon görüşmesi yapmayı planladığını da söylemişti.
 


Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Kasım'da başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt verdi. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre Gazze'deki can kaybı, hastaneye düzenlenen saldırıyla birlikte 3 bin 500'ü geçti. İsrail ordusunun saldırılarında en az 12 bin 500 kişi de yaralandı.

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 304'ü asker en az 1405 kişinin öldüğünü, 3 bin 968 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, AFP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU