Çin Seddi'nde onlarca antik el bombası bulundu

"İlk kez böyle bir silah deposu keşfedildi"

Dünyanın en uzun savunma duvarı olan Çin Seddi, ülkenin doğusundaki Po Hay Körfezi'nden batıdaki Gobi Çölü'ne kadar uzanıyor (Wikipedia)

Çinli arkeologlar, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Çin Seddi'nde, silah deposu olarak kullanıldığı düşünülen bir bölümde, taştan yapılma 59 antik el bombası buldu.

Araştırmacılar silah deposu ve el bombalarını, Pekin şehir merkezine yakınlığından dolayı turistler tarafından da en çok ziyaret edilen Çin Seddi'nin Badaling bölümünde keşfetti.

Çin Seddi'nin Pekin'e yakın tarafında benzer bir depo daha önce bulunmamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Keşifte yer alan Pekin Arkeoloji Enstitüsü'nden Şang Heng, "İlk kez böyle bir silah deposu bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Bulunan bombaların büyük bir patlayıcı güce sahip olduğunu söyleyen Shang, ''Taşların ortasında barut doldurmak için yuvarlak bir delik bulunuyor. Bu delikler doldurulduktan sonra kapatılıp atılabiliyor. Bu sadece düşmana çarpmakla kalmıyor, aynı zamanda patlamaya da neden oluyordu'' dedi.

Muhafızların mutfak eşyaları da bulundu

Badaling'deki son kazılarda ayrıca, savunma kulelerinde duvar muhafızlarının günlük hayatına ışık tutan ateş çukurları, mutfak aletleri gibi eşyaların yanı sıra yanı sıra taş kale gibi savunma yapıları da ortaya çıkarıldı.

Ülkenin ulusal simgelerinden biri olan Çin Seddi'nin yapılışı MÖ 200'lü yıllara uzanıyor.

Araştırmalara göre, seddin yıkık kısımlarıyla birlikte toplam uzunluğunun 21 bin 196 kilometre olduğu tahmin ediliyor. 

Günümüzde sadece Ming Hanedanı devrinden kalan 2500 kilometrelik setin ayakta kaldığı Çin Seddi'nde, 2000'den 2022'ye kadar onarım, bakım ve yenileme çalışmalarının dahil olduğu 100'den fazla proje gerçekleştirildi.


Independent Türkçe, Global Times, Xinhua

DAHA FAZLA HABER OKU