Meşhur Rodin heykelinin kaybolduğu açıklandı

Eser sadece 4 ay sergilenebildi

1884'te yapımı başlanan heykel grubu, 1889'da tamamlandı (Wikipedia)

Fransız heykeltıraş Auguste Rodin'in ünlü ''Calais Burjuvaları" (Les Bourgeois de Calais) grubunda yer alan Jean d'Aire heykeli, Glasgow'da kayboldu. 

Glasgow Müzesi tarafından 1901'de satın alınan alçı heykel, 25 Haziran'dan 30 Eylül 1949'a kadar Kelvingrove Parkı'nda sergilendikten sonra bir daha görülmedi.

Kentin kültürel mirasından sorumlu kurum Glasgow Life, heykelin şu anda müzenin sanat koleksiyonlarında yer almadığını açıkladı.

Heykel hasar gördü

Ünlü sanatçının dünya çapındaki eserlerinin kataloğunu tutan Comité Rodin, heykelin bugünkü değerinin yaklaşık 3,5 milyon euro olduğunu aktarıyor.

Glasgow Life'a göre, kayıp heykel, 1949'daki açık hava sergisi sırasında zarar görmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Comité Rodin de sanatçının aynı dönemde Kelvingrove'da sergilenen ve Vaftizci Yahya'yı temsil eden bir başka heykelinin hasar gördüğünü hatırlattı.

Vaftizci Yahya'nın kalıntıları, Glasgow Müzesi'nde saklanıyor.

Yüzyıl Savaşları sırasında Fransa’nın kuzeyindeki Calais'i kuşatan Birleşik Krallık ordularına karşı bölgenin ileri gelenlerinin kahramanlıklarına atfedilen heykelin ilk açılışı, 1895'te gerçekleştirilmişti.  

Calais Burjuvaları'nın birçok ülkede, bronz ve alçıdan yapılma kopyaları bulunuyor.

Müzelerdeki ilk kayıp değil

Calais Burjuvaları, Birleşik Krallık müzelerinde kaybolan tek tarihi eser değil. 

Times'a göre, 16. yüzyılda tahtta oturan İskoçya Kraliçesi I. Mary'le ilintili altın sikkeler de dahil olmak üzere İskoç müzelerinden yaklaşık 1750 eşya kayboldu.

BBC, içinde Tunç Çağı'ndan kalma tarihi eserlerin de bulunduğu yaklaşık 2 bin parçanın Galler'in ulusal müzelerinden kaybolduğunu bu ayın başında aktarmıştı.

British Museum da geçen ağustosta yaptığı açıklamada, müze depolarındaki yaklaşık 2 bin tarihi eserin çalındığını, kaybolduğunu veya zarar gördüğünü bildirmiş, sürecin sonunda müze müdürü Hartwig Fischer istifa etmişti. 

 

Independent Türkçe, Guardian, Glasgow Times

DAHA FAZLA HABER OKU