Hindistan'ın Babri Camisi'nin yerini alacak camiye Hz. Muhammed'in (S.A.S.) ismi veriliyor

Dr. Duygu Çağla Bayram Independent Türkçe için yazdı

Hint-İslâm Kültür Vakfı tarafından yayımlanan, Babri Mescidi'nin yerine geçecek Ayodhya camisinin planı. Caminin temeli yakında atılacak / Fotoğraf: PTI 

Bundan 4 yıl önce, Kasım 2019'da Hindistan Yüksek Mahkemesi uzun süre sürüncemede kalan Ayodhya kararını sonuçlandırmış ve Ayodhya'daki yıkılan Babri Camisi'nin yerine Hindu tapınağı yapılması yönünde karar vermişti.

Ayodhya, Hindistan Birliği'nin Nepal sınırındaki kuzey devleti Uttar Pradesh'in önemli bir şehri.

Kasım 2018'de Birlik hükümeti Hindistan Halk Partisi (Bharatiya Janata Partisi-BJP) mensubu olan Ayodhya Başbakanı (Chief Minister) Yogi Adityanath ve kabinesi tarafından şehrin Müslüman kökenli Faizabad ismi Ayodhya ile değiştirilmişti.

Ayodhya, Hindular için en önemli yedi hac bölgesinden ilki olarak kabul görüyor.

Hinduizm'in "mükemmel insan" olarak tasvir ettiği büyük tanrılarından Rama'nın doğduğu şehir olarak kabul ediliyor.

Aynı zamanda, Hindu üçlemesi Trimurti'deki koruyucu tanrı Vishnu'nun on avatarından yedincisi olduğuna inanılan Rama'nın aşk öyküsünü konu alan ve Hinduizm'in iki büyük destanından biri olan Ramayana'nın da doğduğu yer Ayodhya.

Bu arka planda Hindular için şehrin önemini anlamak güç değil.

Ayrıca, Ayodhya'nın Hint Müslümanları için de bir anlamı var.

Hindistan coğrafyasını neredeyse üç yüzyıl yöneten Babür İmparatorluğu tarafından 1528 yılında inşa edilen ünlü Babri Camisi, 1992 yılının sonlarında radikal Hindu milliyetçileri tarafından yıkılmıştı.
 

Babri Camisi, 1992'de radikal gruplar tarafından yerle bir edilmişti (Indiapix Network-Sanjay Sharma).jpg
Babri Camisi, 1992'de radikal gruplar tarafından yerle bir edilmişti / Fotoğraf: Indiapix Network-Sanjay Sharma

 

Hinduların savına göre tarihte Rama adına yapılan Ram Tapınağı yıkılarak yerine Babri Camisi yapılmıştı.

Babri Camisi'nin 16'ıncı yüzyıldaki inşasının ardından Hinduların ilk kez Ayodhya'nın Rama'nın doğum yeri olduğunu ve caminin Ram Tapınağı’nın yıkılmasından sonra inşa edildiğini savunmaya başladıkları 1853 yılından bu yana Müslümanlar ve Hindular arasında önemli gerginlik kaynağı olan Ayodhya için 1992 yılı, çoğunluğu Müslüman olan ortalama iki bin kişinin ölümüne yol açan ayaklanmaların yılı.

Tarihte yaygın bir biçimde Hindu tapınağının yıkılarak yerine caminin yapıldığı yönünde yerel bir inanış söz konusu ise de bu noktada arkeolojik bir delilin olup olmadığı konusu ülkede hâlâ tartışmalı.

Hindistan Arkeolojik Araştırma Raporu'nun yalnızca fikre dayandığı için çelişkili olduğu, dolayısıyla kesin olarak caminin bir tapınağın üzerine inşa edildiğinin söylenemeyeceği de ülkedeki Müslüman kanadının temel argümanları arasında yer alıyordu.
 

Modi, Hinduların yıktığı yaklaşık 500 yıllık caminin yerine inşa edilecek tapınağın inşaatını başlattı Rajesh Kumar Singh_AP.jpg
Neranda Modi, 2020 Ağustos'unda Hinduların yıktığı yaklaşık 500 yıllık caminin yerine inşa edilecek tapınağın inşaatını başlatmıştı / Fotoğraf: Rajesh Kumar Singh/AP

 

Bu arada günümüz Hint politikasının baskın bir Hindutva ideolojisi ile öğütüldüğü dikkate alındığında, Hindular lehine karar veren Yüksek Mahkeme'nin ne ölçüde özerk davranmış olduğu da ülkede tartışma konusuydu.

Kısacası arazinin ilk sahibi Hindular mı, yoksa Müslümanlar mı tartışması ülkede devam ediyor olsa da 4 yıl önce eskiden Babri Camisi'nin bulunduğu arazi artık kanunen tapınak inşası için onanmış ve Müslümanlara bir cami inşa etmeleri için alternatif bir arazi verileceği kararlaştırılmıştı.

Geçen perşembe günü (12 Ekim) Ayodhya anlaşmazlığı ile ilgili Yüksek Mahkeme kararından dört yıl sonra Ayodhya'da önerilen cami fikri nihai tasarımının yayımlanması ile şekillenmeye başladı.

Tüm Hindistan Camiler Network'ü ve Hint-İslâm Kültür Vakfı temsilcileri, Babri Camisi'nin yerine yapılması önerilen camiye Hz. Muhammed (S.A.S.) ve babası Abdullah'ın anısına "Mescid-i Muhammed Bin Abdullah" isminin verildiğini duyurdu.

Ve aynı anda 9 bin kişiyi ağırlama kapasitesi ile ülkenin tartışmasız en büyük camisi olacağı ve Ayodhya'ya 25 kilometre uzaklıktaki Daanipur'da beş dönümlük arazi üzerine inşa edileceği söylenen "Muhammed Bin Abdullah" Camisi'nin temelinin yakın zamanda atılacağı açıklandı. 
 

Babri Camisi, Müslümanlar arasından Güney Asya'nın Ayasofyası olarak anılıyor Fotoğraf AA.jpg
Babri Camisi, Müslümanlar arasında "Güney Asya'nın Ayasofyası" olarak anılıyor / Fotoğraf: AA

 

12 Ekim Perşembe günü Mumbai'de düzenlenen bir etkinlikte caminin ilk tuğlası İslâm'ın farklı mezheplerinden din adamlarına teslim edilse de kesin tarih henüz bilinmiyor.

Hint basınında çıkan haberlere göre caminin Hz. Muhammed (S.A.S.) ve dört halifenin (Hz. Ebû Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali) ismini taşıyan 5 kapısı olacak.

Ayrıca cami yerleşkesine tüm topluluklardan yoksullara hizmet verecek şekilde kanser hastanesi ve doğum hastanesi inşa etmek için ek arsa satın alındığı ve bunun dışında yerleşkede mühendislik, tıp ve hukuk fakültelerinin de bulunmasının olası olduğu söyleniyor.

Bu arada, yakın zaman önce, Şubat 2020'de Hindu tapınağı inşa etmek üzere "Shri Ram Janmbhoomi Teerth Kshetra" Vakfı'nın kurulması ile 2,7 dönümlük eski Babri Camisi arazisinde yapımı Ağustos 2020'de başlayan Ram Tapınağı "Shri Ram Janmabhoomi Mandir"in zemin katının Ocak 2024'te açılacağı ve üç katlı olarak yapılması planlanan tapınağın Ocak 2025'e kadar üç aşamada tamamlanacağı duyurulmuştu.

(Ram Janmabhoomi, Rama'nın doğduğu bölge; Mandir, tapınak anlamına geliyor.)

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU