Uzaydan gelen gizemli sinyallerin kaynağı "yıldız depremleri" olabilir

Araştırmacılar, nötron yıldızlarının tıpkı Dünyamız gibi sarsılan katı bir kabukla kaplı olabileceğini öne sürüyor

(Unsplash)

Yeni bir araştırmaya göre, uzayın derinliklerinden gelen gizemli patlamalar "yıldız depremlerinin" sonucu olabilir.

Bilim insanları yıllardır uzayın uzak bölgelerinden gelen FRB'leri (fast radio burts/hızlı radyo patlamaları) gözlemliyor. Bunlar çok yoğun, çok kısa enerji patlamaları ve birçoğunu bulmalarına rağmen araştırmacılar hâlâ nereden geldiklerini ya da nasıl oluşmuş olabileceklerini bilmiyor.

Şimdi bilim insanları bu hızlı radyo patlamaları ve depremler arasında benzerlikler olduğunu tespit etti. Yeni çalışmanın arkasındaki araştırmacılar, patlamaların yıldız depremleri diye bilinen, nötron yıldızlarındaki benzer davranışların sonucu olabileceğini öne sürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu, kara deliklerle çarpışan nötron yıldızlarından uzaylı teknolojisine kadar her şey olabilecekleri önerilerine yol açan olağandışı patlamalar için muhtemel açıklamalardan sadece biri. Ancak çoğu kişi bu FRB'lerin en azından bir kısmının üstdev yıldızların inanılmaz derecede yoğun, küçük bir cisme çökmesiyle oluşan nötron yıldızlarından geldiğini düşünüyor.

Yeni çalışmada araştırmacılar, tekrarlanan FRB'leri gönderen üç farklı kaynaktan alınan yaklaşık 7 bin patlamadan elde edilen verileri analiz ederek, ortaya çıktıkları zaman ve yayılan enerjiyi inceledi. Daha sonra araştırmacılar Japonya'dan alınan deprem bilgilerine ve güneş patlamalarına ilişkin verilere de bakarak üçünü karşılaştırdı.

Araştırmacılar, FRB'lerle güneş patlamaları arasında çok az bağlantı olduğunu tespit etti. Ancak patlamalar ve depremler arasında çarpıcı bir benzerlik vardı.

Çalışmayı yürütenlerden, Tokyo Üniversitesi'nden Tomonori Totani, "Sonuçlar FRB'ler ve depremler arasında şu şekillerde kayda değer benzerlikler gösteriyor: Birincisi, tek bir olay için artçı sarsıntı meydana gelme olasılığı yüzde 10 ila yüzde 50; ikincisi, artçı sarsıntı meydana gelme oranı zamanın kuvveti olarak zamanla azalıyor; üçüncüsü, FRB-deprem faaliyeti (ortalama oran) önemli ölçüde değişse bile artçı sarsıntı oranı her zaman sabit; ve dördüncüsü, ana şokun enerjileriyle artçı sarsıntısı arasında bir ilişki yok" dedi.

Bulgular, bilim insanlarının nötron yıldızlarının dış yüzeyinde katı bir kabuk olduğunu düşünmesine yol açtı. Bu kabuk daha sonra Dünya'nın yüzeyindeki depremler gibi yıldız depremleri yaşıyor ve bu depremler daha sonra bize FRB'ler halinde ulaşan güçlü enerji patlamalarını ortaya çıkarıyor.

Ancak araştırmacılar, ikisi arasındaki bağlantıyı daha iyi anlamak ve gezegenimize daha yakın depremler ve diğer fiziksel fenomenler hakkında bize bilgi vermek için bu FRB'leri daha fazla incelemeleri gerektiğini söylüyor.

Profesör Totani, "Dünya'dan tamamen farklı ortamlar olan ultra yoğun uzak yıldızlardaki yıldız depremlerini inceleyerek, depremler hakkında yeni bilgiler edinebiliriz" dedi.

Bir nötron yıldızının içi evrendeki en yoğun yerdir ve bir atom çekirdeğinin iç kısmıyla karşılaştırılabilir.

Nötron yıldızlarındaki yıldız depremleri, çok yüksek yoğunluklu madde ve nükleer fiziğin temel yasaları hakkında yeni bilgiler edinme olasılığını ortaya çıkarıyor.

Araştırma, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society akademik dergisinde yayımlanan "Fast radio bursts trigger aftershocks resembling earthquakes, but not solar flares" (Hızlı radyo patlamaları, güneş patlamalarını değil depremlere benzeyen artçı şokları tetikliyor) başlıklı yeni bir makalede açıklanıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU