1500 yıllık dışkıdan çıkan sonuçlar şaşırttı

"Bu insanların iç çamaşırlarını yemediklerinden eminiz"

Araştırmacılar, Porto Riko'nun Vieques kentinden alınan 6 Huecoid ve 4 Saladoid kaprolitini incelediler (Inverse)

Porto Riko'da araştırmacılar,  bin 500 yıllık fosilleşmiş insan dışkısında tütün ve pamuğa ait DNA izleri buldu.

Paleontolojide "kaprolit" olarak adlandırılan fosilleşmiş dışkılar, geçmişte yaşayan insanların beslenme şekilleri, hangi virüs ve bakterilerin onları etkilediği gibi birçok konunun aydınlatılmasını sağlıyor.

Porto Riko Üniversitesi'nden Prof. Gary Antonio Toranzos Soria ve ekibi, ''Saladoidler'' ve ''Huecoidler'' olarak bilinen iki yerel topluluğa ait kaprolitleri inceledi. 
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, Kristof Kolomb'un gelişinden yüzyıllar önce Porto Riko'da yaşayan bu iki yerel halkın dışkı fosillerinde yer fıstığı, mısır, kırmızı biber gibi beklenen bitki DNA'ları dışında tütün ve pamuğa da rastladı.

Hakemli dergi Plos One'da yayımlanan makalede, Huecoid'lerin ve Saladoid'lerin bu bitkileri de yemiş olabileceği öne sürüldü.

"Bu insanların iç çamaşırlarını yemediklerinden eminiz" diye şaka yapan Toranzos Soria ve ekibi, makalede pamuğun varlığına dair iki görüş ortaya attı:

Dokumacılık yaptığı bilinen Huecoidler ve Saladoidler, pamuk yağını gıda katkı maddesi olarak kullanmış ya da iplik yaparken kullandıkları pamuk liflerini ağızlarında ıslatırken yutmuş olabilirler.

WhatsApp Image 2023-10-12 at 18.01.39.jpeg

İki yerli topluluğun seramik, taş işleme gibi konularda birbirlerinden farklı kültürlere sahip olduğu biliniyor (Plos One)

Araştırmacılar, Kolomb öncesi dönemde tütün çiğnemeye dair herhangi bir kanıt bulamadıklarına dikkat çekti. Ancak yine de Huecoidler ve Saladoidler'in tütünü çiğneme yoluyla yutmuş olabileceğini aktardı.

Makalede, tütün de dahil olmak üzere toz haline getirilerek hazırlanan bitki karışımlarının burundan çekilerek ilaç ve halüsinojen olarak kullandığının kanıtlandığı daha önceki çalışmalar referans verildi.


Independent Türkçe, Inverse, Plos One

DAHA FAZLA HABER OKU