Barselona aşırı turizmle mücadele için yolcu gemilerine sınırlama getiriyor

Yeni kuralların 22 Ekim'den itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor

Venedik ve Dubrovnik gibi turistik kentler de yolcu gemilerine kısıtlama getirme kararı almıştı (Reuters)

Barselona, aşırı turizmle mücadele etmek amacıyla merkez limanına uğrayabilecek yolcu gemisi sayısını azaltmaya hazırlanıyor.

Herhangi bir zamanda limana yanaşabilecek gemi sayısı 10'dan 7'ye düşürülecek.

Kirliliğin azaltılmasına yardımcı olmak amacıyla şehrin Muelle Barcelona Norte kuzey rıhtımı ve Dünya Ticaret Merkezi gibi bazı iskeleler de merkez limana tamamen kapatılırken, yolcu gemilerine bunun yerine güney limanında durmaları söylenecek.

Cruise Industry News'un haberine göre, bu hamle şehir merkezi çevresindeki egzoz gazını azaltmayı amaçlıyor.

Yolcuların açık kalan iskelelerden şehir merkezine 30 dakikalık servis otobüsleriyle gitmeleri gerekecek.

Yeni kuralların 22 Ekim'den itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Yolcu gemilerine sınırlama getirilmesi kararı bir süredir gündemdeydi.

Barselona Belediye Başkanı Ada Colau, El Pais'e yaptığı açıklamada, 2019'da şehirdeki yolcu gemisi sayısını sınırlama sözü vermişti: 

Aynı anda binlerce kişi geliyor. Bunların çoğu sadece birkaç saat kalıyor ve şehir merkezinde yoğunlaşıyor. Çöküş hissi yaratıyorlar.

Katalonya'nın başkenti, yolcu gemilerine kısıtlama getirerek aşırı turizmi engellemeye çalışan bir dizi turistik yerin izinden gidiyor.

Venedik'te büyük yolcu gemilerinin Venedik lagününe girmesi 2021'de yasaklanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İtalyan Hükümeti, UNESCO'nun gemilerin Dünya Mirası Alanına giriş çıkışını yasaklamadığı için kentin kara listeye alınabileceği uyarısında bulunmasının ardından harekete geçmeye karar vermişti.

Ağırlığı 25 bin tondan fazla gemilerin, şehrin en meşhur yerlerinden biri olan San Marco Meydanı'nın yanından geçen Giudecca Kanalı'na girmesi yasaklanmıştı.

Bu arada 2019'da, Hırvatistan'ın Dubrovnik kenti de her gün yanaşabilecek yolcu gemisi sayısını, beraber en fazla 5 bin yolcu taşıyacak şekilde ikiyle sınırlama kararı almıştı.

Yakın zamanda, bu hafta başında kruvaziyer yolcuları, gemileri Fransa'ya yanaşırken yaklaşık 80 kişilik bir protestocu kalabalığıyla karşılandı.

World Traveller gemisindeki yolcular pazar günü Brittany'deki Douarnenez limanına vardıklarında "Utanın", "Evinize gidin" ve "Hoş gelmediniz" sloganlarıyla karşılandı.

Göstericilerin çoğu, gemi seyahatlerinin çevresel etkilerini protesto etmek için kutup ayıları ve deniz aslanları gibi hayvanların yanı sıra Venedikli karnaval müdavimleri gibi giyinmişti. 25 yaşındaki bir protestocu "lüks, keşif gezilerinden" bıktığını söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice/

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU