Kenetlenme ve çöküş arasında "Özgür Anayasacılar" için zorlu bir sınav

Abir Musi'nin tutuklanması partinin Tunus sokaklarındaki kaderi hakkında soru işaretlerine yol açtı

Abir Musi, partisinin parlamentoda Nahda Hareketi'ne ve Cumhurbaşkanı Kays Said'e karşı mücadelesine öncülük etti / Fotoğraf: AFP

Tunus'taki siyasi sokak, Özgür Anayasa Partisi lideri Abir Musi'nin tutuklanmasının ardından birçok soruyu gündeme getiriyor.

Bunlardan en önemlisi, tabanını harekete geçirebilen ender muhalefet güçlerinden biri olarak görülen bu partinin geleceğiyle ilgili. 

Avukat Musi, 14 Ocak 2011 devriminden sonra tanındı. Halk protestoların ardından rejimi devrilen Başkan Zeynel Abidin Bin Ali'yi savunmak için Tunus'un başkentinde bir mahkemede boy gösterdi.

Bin Ali rejiminin tüm sembollerinin gizlendiği bir dönemdeki bu ortaya çıkış Musi için büyük bir meydan okumaydı. Önceki rejimde muhalefeti temsil eden gruplarla sert tartışmalara girdi.  

Sonraki yıllarda Musi, Bin Ali rejimini öven ve Tunus'un 2011 protestolarından sonra başlattığı demokratik yolu eleştiren güçlü tutumlar sergiledi.

Ardından Özgür Anayasa Hareketi'ne katıldı ve 2016 yılında liderliği üstlendi. Hareketin adını 'Özgür Anayasa Partisi' olarak değiştirerek liderliği artık demir yumrukla elinde bulundurduğunu ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Partiyi dağıtmayın

Musi, siyasi arenada sürekli ortaya çıkması ve ana hedefi olan İslamcı muhalifleriyle ve Cumhurbaşkanı Kays Said ile tartışmalara liderlik etmesiyle tanınıyordu.

Bu durum onun yokluğunda, partinin kendi geleceğine ve pozisyonlarına bağlı kalıp kalmayacağı yönündeki spekülasyonları artırıyor.

Özgür Anayasa Partisi'nin üst düzey isimlerinden Kerim Karifa, bazı kesimlerin partinin birliğini bozma yönünde yarışa girdiğini söyledi.

Abir Musi'nin partiye karşı hiçbir zaman hata yapmadığını, ortaya koyduğu pozisyonların kaynağının parti ve divan kurulu olduğunu ifade eden Karifa, Özgür Anayasa Partisi'nin medyada yer alan az sayıdaki yüzünden biri.

Her ne kadar Musi daha önce parti aktivistlerinin medyada görünürlüğünü önemsemediğini söylemiş olsa da öte yandan parti pozisyonlarını ifade etme konusunda bir uzlaşı olduğunu da belirtti.

Siyasi analist Hazami Mahcub şunları söyledi:

Özgür Anayasa Partisi'nin güçlü bir halk tabanı ve uzun bir mücadele geçmişi var. Anlaşmazlıklar var ama bu normal. Musi 2016'dan bu yana anayasacıların büyük bir bölümünü birleştirmek için çalışıyor. Büyük partiler arasında fikir ayrılıkları olur ve bu da doğaldır.


Mahcub, sözlerine şöyle devam etti:

Önümüzdeki aşamada Özgür Anayasa Partisi içinde çok büyük anlaşmazlıklar görmeyeceğimizi düşünüyorum. Partinin dağılacağını düşünmüyorum çünkü siyasi bir makamı var, medyada yer almayan nitelikli üyeleri ve bağlı kuruluşları var. Bu partiyi birleştirmek partinin ve başkanının tercihidir.


"Abir Musi'nin diğer karakterleri gölgede bırakacak bir karizmaya ve kişiliğe sahip olduğunu unutmayalım" diyen Mahcub, sözlerine şunları ekledi:

Ancak bir sonraki aşamada parti aktivistlerinin çoğunun harekete geçtiğini göreceğimizi umuyorum. Tutuklamalar her zaman partileri güçlendirir. Liderlerini tarihi bir sorumluluğun önüne koyacak dayanışma ve sinerji olacaktır. Nahda hareketi de gizli düzlemde kamuoyunda olduğundan daha güçlüydü. Abir geride pek çok aktivist bıraktı. Partisi organize olacak ve kendine has bir yapısı olacak.
 


Parti için tehlikeli bir viraj

Dikkate değer olan şey, Özgür Anayasa Partisi'nin, diğer partilerin aksine, Musi 2016'da liderliği üstlenmeden önce de anlaşmazlıklar sebebiyle parçalanmamış olması.

Ülkeyi 1956'daki bağımsızlıktan 2011'e kadar yöneten siyasi grup olan Anayasacıların radikallerle ve İslamcılarla yüzleşme konusunda istekli olması Nahda Hareketi'ni yatıştırmaya çalışan ve daha sonra ihraç edilen bazı liderleri kızdırdı.

O tarihten bu yana Özgür Anayasa Partisi, siyaset sahnesindeki birleştirici güçlerden biri olarak ortaya çıktı. Bölünmeler, merhum Cumhurbaşkanı El-Beci Kaid es-Sibsi liderliğinde 2014-2019 yılları arasında ülkeyi yöneten "Nida Tunus" partisinden İslami "Nahda" hareketine ve diğer partilere sıçradı.

Bu durum, Özgür Anayasa Partisi'nin siyasi seçimlerden birinde başarılı olması durumunda kenetlenmesini koruyabilme becerisinin boyutuna ilişkin soruları gündeme getirdi.

Güçlü bir popüler tabanı var ve Musi gelecek yıl yapılacak başkanlık yarışında partinin adayı olacak. 

Siyasi analist Bubakar es-Sagir, şu açıklamada bulundu:

Partinin kuruluşunun en azından ilk aşamasında Anayasal Hareketin liderliğini Es-Seyyid Hamid Karvi'nin üstlendiği dönemde bölünmeler yaşandı. Daha sonra yerine Abir Musi aday gösterildi. Musi liderliğinde güçlü bir parti ortaya çıkmadan önce bazı çekinceler vardı ve partide bölünmeler yaşanmıştı. Bugün ise partiden ihraç edilen gruptan veya bizzat Abir Musi ile tartışmaya giren isimlerden herhangi bir tepki gelmedi. Ancak sonuçta Özgür Anayasa Partisi ve geleceği açısından tehlikeli bir dönüm noktası yaşandı. Açık kalan sorular partinin kenetlenme ve bir sonraki aşamadaki gelişmelerle başa çıkma yeteneğidir.


Sagir, sözlerini şöyle sürdürdü:

Musi'nin tutuklanması ve hapsedilmesi kesinlikle önemli bir olay ve bu olayın kişisel statüsü ve partisi göz önüne alındığında pek çok sonucu olacak. Bu olay, son yıllarda en çok öne çıkan olaydır. Müslüman Kardeşler hakkındaki gerçeklerin ortaya çıkmasında, onların ülkedeki yönetimine son verilmesinde ve 25 Temmuz 2021'de yaşananların önünün açılmasında Musi'nin büyük rolü vardı.


Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said tartışmalı bir siyasi yola öncülük ediyor.

2021'de seçilmiş parlamentoyu ve hükümeti, İslamcı muhaliflerinin darbe olarak tanımlayacağı önlemlerle devirdi, ardından onlarla geniş çaplı bir tutuklama dalgasıyla sonuçlanan kemik kıran bir savaşa girdi.

Tutuklama dalgası Nahda Hareketi lideri Raşit Gannuşi'nin de aralarında bulunduğu siyasi aktivistlerin yanı sıra partinin diğer liderlerini ve Gazi eş-Şevaşi, İsam eş-Şabi gibi siyasi aktivistleri, gazetecileri ve diğer başka isimleri de kapsadı.

Musi'nin gözaltına alınmasına yönelik geçtiğimiz birkaç saatte farklı tepkiler geldi. Tunus siyasi sahnesinde bu kararı hoş karşılayanlar da eleştirenler de oldu.

Ancak kesin olan şu ki özellikle parti liderlerinin yetkililere "cumhurbaşkanlığı seçimlerine genel başkanlarının katılmasını engellemeye çalıştıkları" şeklinde suçlamalar yöneltmesi ve partiyi yönetebilecek niteliklere sahip başka bir liderin olmaması ışığında Özgür Anayasa Partisi'nin geleceği belirsizlikle kaplanacak. 

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU