Maaş krizi, Iraklı Kürtler arasındaki uçurumu derinleştiriyor

Barzani'nin partisi, IKB'nin maaşlarını Bağdat'a bağlayan bir blokla ve bölgenin güçlerinin erozyona uğradığına dair uyarılarla karşı karşıya

İnsanlar, IKB'nin Zaho kentinde Habur Nehri üzerindeki Abbasi Köprüsü'nde (Kürtçe ismiyle "Dalal Köprüsü") toplanıyor / Fotoğraf: AFP

Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki (IKB) maaş krizi derinleşiyor. Üstelik, daha da karmaşık hale gelen kriz, hükümeti hem ortak hem de muhalif  aktivist ve Kürt milletvekilleri tarafından yönetilen, çalışanlarının dosyasını Bağdat'taki federal hükümete teslim etme çağrısıyla karşı karşıya bırakıyor.

Muhalefet, bu adımın yasal koşullarının olup olmadığı konusunda yoğun bir tartışma yürütüyorlar. Zira, bölgenin anayasal haklarının gasp edilmesinden endişe duyuluyor.

Irak Federal Parlamentosu'ndaki Kürt bloklarından bir kısmı, IKB'nin lideri Mesud Barzani'nin, Kürdistan Demokratik Partisi'nin (KDP) yönettiği Erbil hükümetinin ana ortağı olan Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) bloku ile birlikte, 'Yeni Nesil', 'İslam Birliği' ve 'İslam Adaleti Cemaati'ni içeren muhalefet blokları, Irak hükümetinin doğrudan eyalet maaşlarını ödemesi için bir talepte bulundu.

Bu talep, aynı zamanda Barzani'nin partisi tarafından hükümetinin yetkilerini baltalayan bir adım olarak görülen, Kürt aktivistleri ve eski milletvekilleri tarafından başlatılan bir imza kampanyasıyla aynı zamanda yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce, Kürdistan Bölgesi Kamu Çalışanları Hakları Savunuculuğu Kurumu'nun temsilcisi Dilşad Mirani, "kurum üyelerinin Bağdat'taki bir dizi yetkiliyle bir araya gelerek, maaşların banka kartı aracılığıyla doğrudan Bağdat'a bağlanmasını görüşmek için bir toplantı yaptıklarını" açıkladı.

Bu toplantıda, bölgenin kamu çalışanlarının imzalarını toplamak için bir kampanya düzenlemeyi kabul ettiler.

Bağdat'ta ise, Şii Haşdi Şabi güçlerinin eski komutanı ve 'Bağımsız' Maliye Komitesi üyesi Yusuf el-Kilabi, IKB'deki 200 binden fazla kamu çalışanının imzasını taşıyan, maaşlarının doğrudan Bağdat'a aktarılmasını talep eden bir talebi desteklemek için 100'den fazla milletvekilinin imza attığını duyurdu.

Kilabi, Haşdi Şabi yetkililerine işaret ederek, "saçma sapan şeylere yanıt vermeyeceğini" söyledi.

Bölgenin kamu çalışanlarının yakında kesintisiz ve gecikmeden maaşlarını alacağını kaydetti.


Kronik acziyet

IKB'deki mali kriz, Bağdat'ın, Kürt petrolünün Irak hükümetinden bağımsız olarak akışına izin verilmesi nedeniyle Ankara'ya açtığı dava nedeniyle Paris'teki bir ticaret mahkemesinden tahkim kararı almasının ardından geçen mart ayında petrol ihracatının askıya alınması nedeniyle daha da kötüleşti. 

Erbil, Bağdat tarafından sağlanan kredinin ilk taksitini tam olarak almasına rağmen, geçen Temmuz ayı maaşlarını ödeme sürecini henüz tamamlamadı.

Bu arada, Talabani partisinin kalesi Süleymaniye'de, kamu sektörünün binlerce çalışanı, maaşlarının gecikmesi nedeniyle bir aydır grev yapıyor.

Grevcilerin gecikme aidatlarının tamamını ödemeleri, gecikmeden aylık tahliye tarihlerine uymaları ve hükümeti daimi personele 'ücretsiz öğretim görevlileri' atama zorunluluğu getirmeleri gerekiyor.


Siyasi hedefleme

IKB'deki kamu çalışanlarının maaşlarının doğrudan Bağdat'a aktarılmasını talep eden kampanya, Mesud Barzani'nin liderliğindeki KDP tarafından kesin bir şekilde reddediliyor.

IKB Başbakanı Mesrur Barzani, geçen perşembe günü Erbil'deki Selahaddin Üniversitesi'nin mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, bu kampanyanın 'siyasi' amaçlı olduğunu ve IKB'nin anayasal haklarını ve varlığını ihlal edeceğini söyledi.

Barzani, 'Bağdat ile önceki anlaşmalara aykırı hareket edenlere' hitaben, IKBY'nin varlığını zayıflatmaya katkıda bulunmayı bırakmalarını ve maaşların yalnızca IKB'nin yetkisinde olması gerektiğini vurguladı.

Barzani'nin, Kürdistan Bölgesi'ndeki kamu çalışanlarının maaşlarının doğrudan Bağdat'a aktarılmasını talep eden kampanyanın IKB'nin özerkliğini ve bağımsızlığını zayıflatacağı yönündeki endişelerine yanıt olarak, Irak Federal Parlamentosu'ndaki İslam Birliği Koalisyonu Milletvekili Dara Sekanyani, "Maaşların doğrudan Bağdat'a aktarılması, IKBY'yi zayıflatmayacak, aksine krizi çözecek bir mekanizmadır" dedi.

"Bölge parlamentosunun, hükümetinin ve yerel yönetimlerin oturumunun uzatılmasının yasallığını iptal etmenin nedeni kimdi?" şeklinde bir soru yöneltti ve "adımın desteklenmesi için temsilcilerden yaklaşık 115 imza toplandığını" kaydetti.

IKB, 2003 yılında Saddam Hüseyin'in devrilmesinden sonra elde ettiği kazanımlarını yavaş yavaş kaybetmeye başladı.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, IKBY'nin petrolünü Irak hükümetinin izni olmadan ihraç etmesini, parlamentosunun, hükümetinin ve yerel hükümetlerinin görev süresini uzatmasını yasadışı ilan eden kararlar aldı.

Bu kararlar, Bağdat'ın 2014-2017 yılları arasında IŞİD'in ele geçirdiği geniş bölgeleri geri almasından ve Kürtlerin bağımsızlık referandumu için oy kullanmasından sonra alındı.


Yasaya muhalefet

Her iki tarafın temsilcileri ve yetkilileri arasında, maaşların transferine izin veren yasal güvencenin varlığı konusunda yaşanan krize hararetli tartışmalar yaşandı.

Kürt Parlamentosu'nun oturum süresinin uzatılmasına karşı Federal Mahkeme'de açtığı davayı kazanan eski Bölgesel Meclis Başkanı Yusuf Muhammed, federal hükümete maaşlar da dahil olmak üzere mali politikayı formüle etme konusunda münhasır yetki veren anayasanın 110-III. Maddesi'ne dayanarak hukuki veya anayasal engellerin varlığını reddetti. 

Muhammed, IKB'nin, maaşların doğrudan Bağdat'a aktarılmasına izin veren yasal dayanağı olduğunu savunarak, şunları söyledi:

IKB, bu konuda herhangi bir özel yasa çıkarmadı. Aksine, Irak yasalarını doğrudan uyguluyor. Bu yasalardan bazıları, Baas Partisi'nin iktidarda olduğu dönemden kalma. Örneğin, 1960 tarihli 24 numaralı Devlet Memurları Kanunu, 2008 tarihli 22 numaralı Devlet ve Kamu Sektörü Çalışanlarının Maaş Kanunu ve emeklilik yasaları. Erbil hükümetinin, maaşlarla ilgili federal yasaları ihlal etmesi, Bağdat'ın maaşları ödemesini talep etme hakkını veriyor. Bu hak, 2023 yılı federal bütçe yasasının 13. maddesinin 8. fıkrasında yer alıyor ve özellikle de Kürdistan Bölgesi'nin petrol ihracatının resmi olarak askıya alınmasından sonra daha da güçlü.
 


Manipülasyon ve yanıltma

Ayrıca, Mesud Barzani liderliğindeki KDP yetkilileri, IKB hükümetinin yetkilerinin aşılmasının imkansız olduğunu ve mevcut hareketin, IKB dışındaki eyalet meclisi seçimlerinde kazanç elde etmek için bir propaganda kampanyası olduğunu iddia ettiler.

Demokrat Parti Maliye Bakanlığı Müsteşarı Mesud Hired, anayasanın bölgenin maaşlarının veya diğer harcamalarının Bağdat'a aktarılmasına izin vermediğini, bunun yerine bunun iki hükümet arasındaki resmi kurumlar aracılığıyla yapıldığını vurguladı.

2023 Bütçe Kanunu, Bağdat hükümetine bölgeye düşen 775 milyar dinarlık payı bölgenin Maliye Bakanlığı aracılığıyla göndermesini zorunlu kılıyor.

Bu çerçeve dışında herhangi bir talebin, Anayasa'nın 117 ve 121'nci maddelerine aykırı olması nedeniyle halkın duygularının manipülasyonu sayılacağını vurguladı.

KDP Milletvekili Şivan Kilari, "2014'ten beri acı çeken bölgenin maaş alanlarıyla böyle bir şekilde ilgilenmek büyük bir haksızlık. Akılda olmayan ve anayasaya aykırı olduğu için acılı durumlarını seçim propagandası olarak kullanmaktan yararlanıyor" dedi.

Kilari ayrıca, imza kampanyasını yöneten milletvekillerinin, daha önce Bağdat'ın bölgeye bir kredi ödemesini engelleyen dava açanlar olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu arada, Barzani partisi ile yakın ilişkisi olan Sosyalist Demokrat Parti lideri Muhammed Hacî Mahmud, maaşların transferini talep edenlere, "Kürtlerin düşmanları değil, gerçek temsilcileri olmalılar. Çünkü Bağdat'taki bazı liderler halkımızı kuşatmak ve finansal kaynaklarını kurutmak istiyor" diye seslendi.

Geçen ay, Bağdat ve Erbil hükümetleri, federal bütçenin hükümlerini uygulamaktan kaçınmakla suçlandı.

Bu hükümler, Kürtlerin petrol dışı gelirlerinin Federal Mali Denetim Dairesi tarafından incelenmesini ve yaklaşık 400 bin varil petrolün günlük teslim edilmesini gerektiriyor.

Bu karşılığında, federal bütçeden bölgenin payının ödenmesi gerekiyor.

Sonunda, Bağdat, bölgenin üç ay boyunca maaşlarını ödeyebilmek için 2,1 trilyon dinar (1,6 milyar dolar) kredi vermeyi kabul ederek geçici bir anlaşmaya vardı.

Ancak, KDP bloğunun önde gelen Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, krizi aşmak için önünde engel olmadığını söyleyerek gazetecilere yaptığı açıklamada, "Maaş meselesi bütçeye göre çözüldü. Kanunu uygulama mekanizması sorunu kaldı, bu yakında bir Bağdat bankası aracılığıyla çözülecek" dedi.

İttihad Bloku'nun eski Finans Komitesi üyesi Şirvan Mirza'ya göre, maaşların MasterCard banka kartı mekanizması aracılığıyla Bağdat'a bağlanması ihtimali zor.

Mirza, bu prosedürün fiilen uygulanmasının çok zor olduğunu, bunun birkaç nedeni olduğunu, bunlardan birinin Erbil ve Bağdat hükümetleri arasında bölgenin gerçek çalışan sayıları konusundaki sorunla ilgili olduğunu söyledi.

Federal hükümet 2011 verilerine dayanıyor, ancak çalışan sayısı önemli ölçüde arttı ve birçok kişi terfi aldı.

Önerilen çözümlere gelince, Mirza, Bağdat hükümetinin maaş dosyasını petrol anlaşmazlığı dosyasından ayrı olarak ele almasını sağlayan bir formülle siyasi müdahaleleri ortadan kaldırmanın mümkün olduğunu vurguladı.

Bölgenin çalışanlarının, Irak'ın diğer illerindeki meslektaşlarıyla eşit olduğunun altını çizdi.

 

 

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kavaklıoğlu

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU