Tunus, Avrupa'dan gelecek mali yardımı reddettiğini yineledi

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, açlık grevi başlatan el-Gannuşi'ye muhalefetin destek vermesini kınadı

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ile yasadışı göç krizini görüştü / Fotoğraf: DPA

Tunuslu yetkililer, 60 milyon euro (yaklaşık 63 milyon dolar) değerindeki Avrupa mali yardımını almayı reddettiklerini yineledi. Tunus Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği'nin (AB) Tunus bütçesini desteklemek için ayırdığı bu miktarın kullanımına yönelik herhangi bir onay verilmediğini açıkladı. Söz konusu açıklama, Tunus'un bu miktarı aldığına dair haberlerin yayılmasının ardından ve Avrupa’nın zorlu göç sorununa bir çözüm bulacağını duyurmasıyla aynı zamanda gerçekleşti.

Tunus Dışişleri Bakanlığı tarafından dün (perşembe) yapılan açıklamada, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Dışişleri Bakanı Nebil Ammar'ı kabulüne atıfta bulunularak, 2 Ekim'de Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan bildiride belirtilenlerin doğrulandığına, Avrupa mali yardımının reddedildiğine işaret edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu toplantıda Tunus'un AB ile ilişkilerine, özellikle AB’nin yasadışı göçle mücadele amacıyla ülke bütçesini destekleme yönünde yaptığı son teklife değinildi. Said, “İş birliğini kabul eden Tunus, lütuf ve hayırseverliğe benzer hiçbir şeyi kabul etmiyor. Ülkemiz ve milletimiz sempati istemez, saygısızlık olursa da kabul etmez. Tunus, AB'nin son birkaç günde açıkladığı rakamı miktar az olduğu için değil, tüm dünyanın kasası halkımızın egemenliğinin zerresine bile değmediği için reddediyor” ifadelerini kullandı.

Said, Avrupa'nın Tunus ekonomisini desteklemek için yaklaşık bir milyar avro sağlama sözüne atıfta bulunarak söz konusu teklifin, Tunus – İtalya girişimi olan Tunus'ta imzalanan mutabakat zaptı ve geçen Temmuz ayında Roma Konferansı’nda hâkim olan ruhla çeliştiğini ifade etti.

Tunus ile AB ülkeleri arasındaki ilişkilerde gelişmeleri izleyen gözlemciler, bu ilişkinin ‘çıkar çatışmasına varan bir çekişmeye’ maruz kaldığına inanıyor. Bunun nedeni, Almanya'nın başını çektiği bazı Avrupa ülkelerinin artık Tunuslu yetkililere destek vermeyi kabul etmemeleri ve çoğu zaman insan hakları durumunu özgürlükler, ihlaller ve siyasi tutuklamalarla ilişkilendirmeleri ve bunu Avrupa parlamenter kurumlarına müdahaleler aracılığıyla ifade etmeleridir. Ancak diğer yandan, İtalya ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu bazı ülkeler, Tunus kıyılarından gelen yasadışı göç dalgalarıyla mücadeleye yardım etmek karşılığında, Tunus'un bütçesini destekleyerek ve ekonomik çöküşünü önleyerek iki taraf arasında yapıcı bir iş birliği yaratmaya çalışıyor.

Öte yandan Said, siyasi meselelerle ilgilenenleri eleştirdi ve muhalefetteki siyasi partilerin Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi'ye sempati duymasını kınadı. Muhalif isim Cevher bin Mübarek el-Gannuşi’yi desteklemek için üç günlük açlık grevi yapacağını duyurdu. Said, başkentin Cebel el-Celud banliyösüne yaptığı saha ziyaretinde, “Eskiden ona (el-Gannuşi) ‘cani’ diyenler, şimdi onu açlık grevinde destekliyor” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU