Starbucks, iklim değişikliğine dayanıklı kahve çekirdeği geliştirdi

"Her sorunu çözecek mucizevi bir ürün olmadığı unutulmamalı"

Amerikan kahve şirketi Starbucks'ın dünya çapında yaklaşık 36 bin şubesi var (Unsplash)

Dünyanın önde gelen kahve dükkanı zincirlerinden Starbucks, iklim değişikliğine dayanıklı kahve çekirdekleri üretti.

Starbucks, dünyadaki kahve üretiminin yaklaşık yüzde 70'inde kullanılan Arabica çekirdeklerinin iklim değişikliğine dayanıklı versiyonlarını geliştirdi.

Araştırmacılar, 12 yıl boyunca geliştirdikleri farklı ağaçları ekerek, bunların verdiği meyve çekirdeklerinin çeşitli hastalıklara ve artan sıcaklıklara ne kadar dayanıklı olduğunu gözlemledi.

Çalışmalar sonucunda 6 çeşit ağaç üretildi. Bunlar, mahsulleri kullanılmaz hale getiren ve sıcaklıkların artmasıyla oluşan "yaprak pası" hastalığına dayanıklı olduğu gibi, diğer kahve ağaçlarına kıyasla daha kısa sürede daha fazla meyve veriyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Starbucks'ın sürdürülebilirlik biriminin yardımcı direktörü Michelle Burns, firmanın 30 ülkedeki yaklaşık 400 bin çiftçiden kahve çekirdeği satın aldığını söyledi. 

Burns, özellikle Arabica'nın hastalıklara karşı daha savunmasız olduğunu ve yeni ürettikleri ağaçların, bu soruna çiftçiler açısından da çok önemli bir çözüm sunduğunu belirtti.

Yetkili, dünyanın farklı noktalarında ürün aldıkları çiftçilere, bu ağaçlardan toplamda 100 milyon tanesini ücretsiz dağıtacaklarını da sözlerine ekledi.  

Öte yandan Almanya merkezli Uluslararası Adil Ticaret Tescil Kurumu'ndan Monika Firl, "Bu, çiftçiler açısından iklim değişikliğinin yarattığı sorunları çözecek mucizevi bir ürün değil" dedi.

Firl, belirli koşullarda sağlam kalması için özel geliştirilen ürünlerin, başka koşullarda yok olacağına dikkat çekerek, "Doğa, değişime laboratuvar bilimlerinden daha hızlı uyum sağlıyor" dedi.

Endüstriyel kahve üretiminin başlıca bir sorun teşkil ettiğine dikkat çeken Firl, "Kahve, ormandaki köklerine dönmeli. Sağlıklı bir ekosistem oluşturulmalı" ifadelerini kullandı.

ABD'deki Cornell Üniversitesi'nden Miguel Gomez de iklim değişikliğine dayanıklı kahve ağacı geliştirme çalışmalarının çeşitlendirilmesi gerektiğini söyledi. 


Independent Türkçe, Guardian, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU